z Ostatnio ( jako nowy adept sztuki kulinarnej....... ) spotkałem się z takim nazewnictwem w przepisie " rozprażyć " , co to znaczy ? Myślę że dla takich początkujących , przygodę z " wielkim żarciem " przydał by się dział z takowym nazewnictwem.
Przyznam Ci się ,ze z niektórymi określeniami też mam jeśli nie problem,to zagadkę.Tu na zasadzie domysłu i skojarzenia zgadłam.Póżniej sprawdziłąm i ...
Jeżeli chodzi o owoce, to rozprażyć to inaczej rozgotować podaj przykład bo tak ciężko odpowiedzieć prażyć np na suchej patelni to z reguły nasiona np słonecznika, orzecha czyli zrumienić, frytowanie to obróbka w bardzo wysokiej temperaturze tłuszczu ,trybowanie wyciąganie kości ,blanszowanie to sparzenie czegoś we wrzątku np warzyw itd
z Ostatnio ( jako nowy adept sztuki kulinarnej....... ) spotkałem się z takim nazewnictwem w przepisie " rozprażyć " , co to znaczy ? Myślę że dla takich początkujących , przygodę z " wielkim żarciem " przydał by się dział z takowym nazewnictwem.
Pozdrawiam biesPrzyznam Ci się ,ze z niektórymi określeniami też mam jeśli nie problem,to zagadkę.Tu na zasadzie domysłu i skojarzenia zgadłam.Póżniej sprawdziłąm i ...
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2517032
Twój post jest interesujący.Można w nim zamieścić właściwie wszystkie określenia regionalne czy zwyczajowe.
Jeżeli chodzi o owoce, to rozprażyć to inaczej rozgotować podaj przykład bo tak ciężko odpowiedzieć prażyć np na suchej patelni to z reguły nasiona np słonecznika, orzecha czyli zrumienić, frytowanie to obróbka w bardzo wysokiej temperaturze tłuszczu ,trybowanie wyciąganie kości ,blanszowanie to sparzenie czegoś we wrzątku np warzyw itd