Forum

Kuchenne porady

Tort z opłatkiem

  • Autor: asieksza Data: 2013-10-05 19:49:38

    Właśnie zamówiłam obbrazki na tort z postaciami z bajek na urodzinki moich córek. Wcześniej ich nie używałam ale podpatrzyłam na urodzinach jednej z koleżanek dzieci. Zastanawiam się jaka ma być masa pod taką dekorację bo śmietana to chyba odpada. Czy chociaż do środka może być masa z serka mascarpone i śmietany?

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-10-05 20:07:42

    Moja koleżanka robiła masę z serków mascarpone i truskawek, nie wiem jak ona to robiłą a opłatek położyła na lukier wylany na torcie

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-10-05 20:14:49

    Wg zaleceń sprzedawców allegro opłatek można położyć zarówno na krem jak i na bitą smietanę. Opłatek należy położyć 2 godziny przed podaniem tortu. Myślę,że  w tym przypadku masa do środka nie ma najmniejszego znaczenia

  • Autor: Trusia Data: 2013-10-05 21:38:27

    Ja kładłam na śmietanę i bardzo ładnie wyszło.

  • Autor: powsinoga Data: 2013-10-05 22:28:40

    Trzeba pamiętać, że opłatek nasiąka wilgocią ze śmietany, kolory na nim tez dzięki temu stają się bardziej wyraźne. Ja zawsze kładę na masę z bitej śmietany.

  • Autor: WinaImport_pl Data: 2013-10-07 13:18:37

    Śmietana odpada z racji tego,że może nie utrzymać opłatku,ale krem już jak najbardziej tak,powiedzmy taki bardziej zwarty w konsystencji.

  • Autor: asieksza Data: 2013-10-08 11:41:33

    No to fajnie, więc będą torciki śmietankowe. Jeszcze jedno moje pytanko. Dziś dostałam opłatki a tu do urodzin jeszcze kilka tygodni. Jak je przechować dać do lodówki czy zostawić na wierzchu ( są zapakowane w foliowy woreczek nie wiem czy zdjąć i dać np w papier czy lepiej zostawić jak są.

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-10-08 12:23:57

    Zostaw tak jak są zapakowane.

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-10-08 12:27:50

    Bita śmietana jak najbardziej się nadaje.

  • Autor: agacia Data: 2013-10-08 13:54:44

    Ja ostatnio robiłam tort dla dzieci, pod opłatkiem była masa z bitej śmietany. Opłatek położyłam na 3 godziny przed podaniem tortu. Wyszło idealnie :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu