Dzisiaj przeglądałam stosy makulatury .Ktoś powie nic ciekawego , a jednak ..... Znalazłam kilka wydawnictw z przepisami . Bardzo mnie zaciekawiło wydawnictwo Gotuj z Lamarem -Domowe przetwory babuni . Znalazłam tam kilka ciekawych przepisów (jeden już umieściłam na WŻ ) np. marynowane winogrona ,owoce kwaszone (arbuz, jabłka) dynia z brandy,marynowana rzodkiewka jest jeszcze kilka ciekawych przepisów .Dodałabym te , których nie ma na Wielkim Żarciu.
Jak myślicie: czy mogę wstawić kilka ich przepisów na stronach WŻ?
Podanie źródła pod przepisanym tekstem to za mało, tak robić nie wolno! Dozwolone są tylko cytaty, a cytat, jak wiadomo nie równa się kopia.
Prawa autorskie nie są łamane, jeśli wprowadzana przez kogoś treść jest autorska - wszystko musi zostać na nowo zredagowane/opisane przez osobę wstawiającą i dopiero wówczas można, a nawet trzeba powołać się na inspirację/źródło wiadomości. Nie ma absolutnie mowy o jakimkolwiek skanowaniu/"zapożyczaniu" czyichś zdjęć/rysunków itp.
Nigdy nie przyszło by mi do głowy wstawic przepisu sposobem " kopiuj - wklej", dlatego właśnie napisałm by pod przepisem podac źródło. Jeżeli wstawiam przepis, który dostałam np. kiedyś od kogoś to zawsze jest on wypróbowany i nigdy nie zdażyło się by był odtworzony w takim zapisie jaki do mnie mnie dotarł. Zawsze wprowadzam w przepisach mniejsze lub większe modyfikacje by go " udomowic". Byc może dlatego, poleciałam tylko skrótem myślowym nie rozwijając tematu. Jeśli kogoś wprowadziłam w błąd, przepraszam.
Tak szczerze mówiąc to pierwsze słysze o marynowanej rzodkiewce czy winogronach,chętnie dowiem się w jaki sposób je uzyskac,możesz napisac coś więcej na temat tych przepisów? Myślę,że wiele osób z tego skorzysta.
Dzisiaj przeglądałam stosy makulatury .Ktoś powie nic ciekawego , a jednak ..... Znalazłam kilka wydawnictw z przepisami . Bardzo mnie zaciekawiło wydawnictwo Gotuj z Lamarem -Domowe przetwory babuni . Znalazłam tam kilka ciekawych przepisów (jeden już umieściłam na WŻ ) np. marynowane winogrona ,owoce kwaszone (arbuz, jabłka) dynia z brandy,marynowana rzodkiewka jest jeszcze kilka ciekawych przepisów .Dodałabym te , których nie ma na Wielkim Żarciu.
Jak myślicie: czy mogę wstawić kilka ich przepisów na stronach WŻ?
Zaciekawiły mnie te przepisy. Szczególnie winogrona tym bardziej, że właśnie jest na nie sezon.
Z tego co wiem, jeśli podasz źródło pochodzenia przepisu możesz go wstawic na WŻ..
Podanie źródła pod przepisanym tekstem to za mało, tak robić nie wolno! Dozwolone są tylko cytaty, a cytat, jak wiadomo nie równa się kopia.
Prawa autorskie nie są łamane, jeśli wprowadzana przez kogoś treść jest autorska - wszystko musi zostać na nowo zredagowane/opisane przez osobę wstawiającą i dopiero wówczas można, a nawet trzeba powołać się na inspirację/źródło wiadomości. Nie ma absolutnie mowy o jakimkolwiek skanowaniu/"zapożyczaniu" czyichś zdjęć/rysunków itp.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam :)
Nigdy nie przyszło by mi do głowy wstawic przepisu sposobem " kopiuj - wklej", dlatego właśnie napisałm by pod przepisem podac źródło. Jeżeli wstawiam przepis, który dostałam np. kiedyś od kogoś to zawsze jest on wypróbowany i nigdy nie zdażyło się by był odtworzony w takim zapisie jaki do mnie mnie dotarł. Zawsze wprowadzam w przepisach mniejsze lub większe modyfikacje by go " udomowic". Byc może dlatego, poleciałam tylko skrótem myślowym nie rozwijając tematu. Jeśli kogoś wprowadziłam w błąd, przepraszam.
Wkn dzięki, że czuwasz :)
Tak szczerze mówiąc to pierwsze słysze o marynowanej rzodkiewce czy winogronach,chętnie dowiem się w jaki sposób je uzyskac,możesz napisac coś więcej na temat tych przepisów? Myślę,że wiele osób z tego skorzysta.
Zgodnie wypowiedzią Wkn na nowo zredagowałam przepisy.
Tak opracowane , dodam do moich przepisów z dopiskiem źródła wiadomości .
Dziękuję za wypowiedzi .
Polecamy się na przyszłość :)