Forum

Kuchenne porady

orzechy

• Autor: kromselka Data: 2013-10-07 10:13:10

Jestem w posiadaniu 2 skrzynek orzechów włoskich. I mam problem bo są mokre a niewiem jak je wysuszyć. Poradźcie jak to zrobić w warunkach domowych? Próbowałam w piekarniku ale zaczynają się dziwnie pocić i jeszcze bardzie robią się mokre. Proszę pomóżcie.

• Autor: aggusia35 Data: 2013-10-07 10:37:35

Najlepiej wsadzić orzechy do worka po ziemniakach z dziurami i wystawiać na balkon w słoneczne dni. Jak nie masz balkonu to w domu tak pozostaw w ciepły pomieszczeniu i od czasu do czasu potrząsaj workiem, aby orzechy się przemieszały

• Autor: makusia Data: 2013-10-07 10:42:21

W warunkach domowych ciężko. Najlepiej je rozłożyć na kratce z siatką w przewiewnym miejscu, jak nie masz gdzie to wsyp do worka ( taki po cebuli z siatki) i powieś nad grzejnikiem, jeśli jest słoneczna pogoda wynoś na dwór, i mieszaj je często. Inaczej zapleśnieją i będą do wyrzucenia.

• Autor: stokrotka390 Data: 2013-10-07 12:01:37

Witaj! W domu zawsze lupalismy wczesniej orzechy, a pozniej suszylismy, bylo ich wtedy o mniej (takie tez o wiele latwiej sie lupia, sa miekkie) i latwiej wysuszyc np. w woreczkach na kaloryferach lub rozsypane kolo cieplego miejsca, pozdrawiam.

• Autor: agness Data: 2013-10-07 12:02:22

Orzechy wkładam do rajtuz(obcinam nogawki)wieszam na kaloryfery oczywiscie jak jest sezon grzewczy,,wisza sobie tak z tydzien potem wkładam do pudełek kartonowych i jak mam czas to sobie rozdłubuje.

• Autor: WinaImport_pl Data: 2013-10-07 13:20:39

Tutaj w zasadzie wystarczy wlożyć orzechy do tkaniny materiałowej  i umieścić na kaloryferze lub wystawić na balkon gdzie wysuszą się podczas słonecznych dni. Te dwa sposoby beda najlepsze.

• Autor: rdzina Data: 2013-10-07 13:24:32

Witam jeżeli chcesz suszyć orzechy w piekarniku to uchyl drzwiczki tak aby para miała gdzie wyjść ,tak samo suszy się grzyby czy pomidory  koniecznie przy uchylonych drzwiczkach

• Autor: kromselka Data: 2013-10-07 14:00:24

Dzięki za wszystkie rady. Chyba spróbuję wysuszyć już rozłupane orzechy. Z suszeniem na balkonie będzie problem bo słońca niema.

• Autor: marzena89gb Data: 2013-10-07 18:16:55

Dzięki za wszystkie rady. Chyba spróbuję wysuszyć już rozłupane
    orzechy. Z suszeniem na balkonie będzie problem bo słońca niema.

one nie potrzebują mocno słońca , chodzi o to, żeby miały przewiew ,a na balkonie będzie im idealnie

• Autor: as Data: 2013-10-07 22:02:33

Ja wysypuję na strychu

• Autor: atek Data: 2013-10-07 18:01:21

Wątek już zamknięty - ale ja orzechy mrożę. Bez skorupek dużo miejsca nie zajmują, bardzo szybko się rozmrażają, są smaczne na surowo i w wypiekach. I co najważniejsze o wiele później jełczeją.

• Autor: marzena89gb Data: 2013-10-07 18:14:39

nie radzę ci łupać wszystkich orzechów , bo pewnie nie odrazu je wszystkie użyjesz , a takie łupane szybko jełczeją, zrób tak jak Ci radzono , przesyp w worki i za okno lub na balkon i często nimi poruszać,a będzie ok.

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2013-10-07 20:34:25

W sklepach ogrodniczych można kupić takie siatki (ziemniaki w nich sprzedają) Ja kupuje kilkanaście metrów takiej siatki i robię z niej worki

i w nich suszę orzechy

Przejdź do pełnej wersji serwisu