Jestem w posiadaniu 2 skrzynek orzechów włoskich. I mam problem bo są mokre a niewiem jak je wysuszyć. Poradźcie jak to zrobić w warunkach domowych? Próbowałam w piekarniku ale zaczynają się dziwnie pocić i jeszcze bardzie robią się mokre. Proszę pomóżcie.
Najlepiej wsadzić orzechy do worka po ziemniakach z dziurami i wystawiać na balkon w słoneczne dni. Jak nie masz balkonu to w domu tak pozostaw w ciepły pomieszczeniu i od czasu do czasu potrząsaj workiem, aby orzechy się przemieszały
W warunkach domowych ciężko. Najlepiej je rozłożyć na kratce z siatką w przewiewnym miejscu, jak nie masz gdzie to wsyp do worka ( taki po cebuli z siatki) i powieś nad grzejnikiem, jeśli jest słoneczna pogoda wynoś na dwór, i mieszaj je często. Inaczej zapleśnieją i będą do wyrzucenia.
Witaj! W domu zawsze lupalismy wczesniej orzechy, a pozniej suszylismy, bylo ich wtedy o mniej (takie tez o wiele latwiej sie lupia, sa miekkie) i latwiej wysuszyc np. w woreczkach na kaloryferach lub rozsypane kolo cieplego miejsca, pozdrawiam.
Orzechy wkładam do rajtuz(obcinam nogawki)wieszam na kaloryfery oczywiscie jak jest sezon grzewczy,,wisza sobie tak z tydzien potem wkładam do pudełek kartonowych i jak mam czas to sobie rozdłubuje.
Tutaj w zasadzie wystarczy wlożyć orzechy do tkaniny materiałowej i umieścić na kaloryferze lub wystawić na balkon gdzie wysuszą się podczas słonecznych dni. Te dwa sposoby beda najlepsze.
Witam jeżeli chcesz suszyć orzechy w piekarniku to uchyl drzwiczki tak aby para miała gdzie wyjść ,tak samo suszy się grzyby czy pomidory koniecznie przy uchylonych drzwiczkach
Wątek już zamknięty - ale ja orzechy mrożę. Bez skorupek dużo miejsca nie zajmują, bardzo szybko się rozmrażają, są smaczne na surowo i w wypiekach. I co najważniejsze o wiele później jełczeją.
nie radzę ci łupać wszystkich orzechów , bo pewnie nie odrazu je wszystkie użyjesz , a takie łupane szybko jełczeją, zrób tak jak Ci radzono , przesyp w worki i za okno lub na balkon i często nimi poruszać,a będzie ok.
Jestem w posiadaniu 2 skrzynek orzechów włoskich. I mam problem bo są mokre a niewiem jak je wysuszyć. Poradźcie jak to zrobić w warunkach domowych? Próbowałam w piekarniku ale zaczynają się dziwnie pocić i jeszcze bardzie robią się mokre. Proszę pomóżcie.
Najlepiej wsadzić orzechy do worka po ziemniakach z dziurami i wystawiać na balkon w słoneczne dni. Jak nie masz balkonu to w domu tak pozostaw w ciepły pomieszczeniu i od czasu do czasu potrząsaj workiem, aby orzechy się przemieszały
W warunkach domowych ciężko. Najlepiej je rozłożyć na kratce z siatką w przewiewnym miejscu, jak nie masz gdzie to wsyp do worka ( taki po cebuli z siatki) i powieś nad grzejnikiem, jeśli jest słoneczna pogoda wynoś na dwór, i mieszaj je często. Inaczej zapleśnieją i będą do wyrzucenia.
Witaj! W domu zawsze lupalismy wczesniej orzechy, a pozniej suszylismy, bylo ich wtedy o mniej (takie tez o wiele latwiej sie lupia, sa miekkie) i latwiej wysuszyc np. w woreczkach na kaloryferach lub rozsypane kolo cieplego miejsca, pozdrawiam.
Orzechy wkładam do rajtuz(obcinam nogawki)wieszam na kaloryfery oczywiscie jak jest sezon grzewczy,,wisza sobie tak z tydzien potem wkładam do pudełek kartonowych i jak mam czas to sobie rozdłubuje.
Tutaj w zasadzie wystarczy wlożyć orzechy do tkaniny materiałowej i umieścić na kaloryferze lub wystawić na balkon gdzie wysuszą się podczas słonecznych dni. Te dwa sposoby beda najlepsze.
Witam jeżeli chcesz suszyć orzechy w piekarniku to uchyl drzwiczki tak aby para miała gdzie wyjść ,tak samo suszy się grzyby czy pomidory koniecznie przy uchylonych drzwiczkach
Dzięki za wszystkie rady. Chyba spróbuję wysuszyć już rozłupane orzechy. Z suszeniem na balkonie będzie problem bo słońca niema.
Dzięki za wszystkie rady. Chyba spróbuję wysuszyć już rozłupane
orzechy. Z suszeniem na balkonie będzie problem bo słońca niema.
one nie potrzebują mocno słońca , chodzi o to, żeby miały przewiew ,a na balkonie będzie im idealnie
Ja wysypuję na strychu
Wątek już zamknięty - ale ja orzechy mrożę. Bez skorupek dużo miejsca nie zajmują, bardzo szybko się rozmrażają, są smaczne na surowo i w wypiekach. I co najważniejsze o wiele później jełczeją.
nie radzę ci łupać wszystkich orzechów , bo pewnie nie odrazu je wszystkie użyjesz , a takie łupane szybko jełczeją, zrób tak jak Ci radzono , przesyp w worki i za okno lub na balkon i często nimi poruszać,a będzie ok.
W sklepach ogrodniczych można kupić takie siatki (ziemniaki w nich sprzedają) Ja kupuje kilkanaście metrów takiej siatki i robię z niej worki
i w nich suszę orzechy