Forum

Kuchenne porady

Mięso małży

  • Autor: kasiabe Data: 2013-10-12 19:05:26

    Zostałam obdarowana kilogramem mięsa małży, które jest oczyszczone i sparzone. Wrzuciłam je do zamrażarki i tak siedzą dobry tydzień.

    Chciałam je przygotować zgodnie z przepisem "Krewetki grzechu warte", które absolutnie uwielbiam ale może podpowiecie coś innego? Mam jedno małe "ale" - nie cierpię wina w potrawach (albo po prostu nie potrafię go dobrze wykorzystać).

     Help please :)

  • Autor: kiki1101 Data: 2013-10-12 20:29:57

    to co dostalas, malze czy krewetki?

  • Autor: iwciaG Data: 2013-10-13 15:26:41

    Moja mama takie małże wrzuca na podsmażoną cebulkę i czosnek i po chwili dodaje pomidory z puszki i doprawia po swojemu przyprawami oraz zieleniną. Taki sosik pomidorowy z małżami do makaronu Pycha.

  • Autor: kasiabe Data: 2013-10-13 17:46:09

    Bardzo, bardzo Ci dziękuję :) Właśnie słyszałam, że w pomidorach małże są bardzo dobre. Wykorzystam pomysł Twojej mamy.

  • Autor: iwciaG Data: 2013-10-13 18:36:44

  • Autor: kasiabe Data: 2013-10-16 07:27:55

    Powiem tak - extra!   Doprawiłam solą pieprzem, cytryną i dodałam połowe mascarpone do sosu. 

    Ukłony dla mamy :)

     

  • Autor: heiworth Data: 2013-10-14 07:16:54

    Małże smażę na niewielkiej ilości oliwy i masła,posypuję solą ...czasami dodaję ząbek czosnku ... i mam fajną przegryzkę np.do piwa ....

    Nam smakują również małże zrobione na grillu ...

  • Autor: bahus Data: 2013-10-16 18:32:10

    Po rozmrożeniu i osączeniu panierować (tak jak schabowe) w jajku i tartej bułce. Następnie smażyć na gorącej oliwie lub oleju ...PYCHA !!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu