Forum

Kuchenne porady

Co zrobić ze śliwkami z nalewki?

  • Autor: pavett Data: 2013-10-13 19:51:58

    Witajcie ,mam problem jakiś czas temu śliwki zalałam spirytusem potem odcedziłam,zasypałam cukrem i za dwa tygodnie trzeba zlewać. A ja nie za bardzo wiem co zrobić ze śliwkami, które zostaną, zal ich wywalać,ale nie mam pojęcia jak ich przechowywać żeby się nie zepsuły.Dodam że nalewka była robiona z 30 kg śliwek:-)

    Czy jak obtoczę je w czekoladzie to mogę je przechowywać?Ale gdzie w lodówce?Ile czasu.Pomóżcie bo nie wiem czywyrzucić po prostu czy da się to jeszcze jakoś wykorzystać?

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2013-10-13 20:00:51

    Sporo tego, a czy nie można by zamrozić i dodawać do jakiegoś ciasta. Albo zrobić taki bardziej "winny dżem" rzecz jasna dla dorosłych

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2013-10-13 20:00:51

    O ile się da przetworzyć, bo jak robiłam nalewkę z malin, to maliny w dwa dni zjadłam

  • Autor: ewka63 Data: 2013-10-13 20:07:33

    Ja wiśnie i śliwy z nalewek trzymam w słoiku w szafce w kuchni. Dodaję sobie potem do deserów, do ciasta ( rodzynkowiec jest równie dobry z owocami ze spirytusu). Nie psują się.

  • Autor: Monika09 Data: 2013-10-13 20:23:32

    Ja porzeczki, wiśnie, maliny z nalewek składam w pojemniki i do zamrażarki, a potem dodaję do keksu, do masy do tortu, używam jako dekoracji ciast czy deserów. ale to są ilości  zdecydowanie mniejsze.

    Ze śliwek możesz zrobić bardzo dobre ciasto "Pijana śliwka Heli'. A resztę częściowo bym zjadła, na pewno znajdą się chętni, częściowo zamroziła, a część w słoiki i do szafki albo lodówki. Myślę, że zakonserwowane alkoholem, nie zepsują się. 

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-10-13 20:48:59

    trzymam w słoju... w szafce

  • Autor: gabigold Data: 2013-10-14 15:54:17

    Ja tak zostawiłam truskawki z nalewki, w pojemniku ale ciągle podjadam,więc jak radzą koleżanki, pochowaj część do pojemnika, część do słoika , do piwnicy wynieś, co wyjdzie to będziesz już wiedziała i jeszcze nam kiedyś doradzisz:)

  • Autor: pavett Data: 2013-10-14 20:37:38

    No właśnie tak myślałam nad tymi sloikami ale zastanawiałam się czy nic się z nimi nie stanie.Ale posłucham się Was i zapakuję w słoiki i do piwniczki ;-)

  • Autor: gabigold Data: 2013-10-14 15:55:10

    A ten pomysł żeby zrobić je w czekoladzie bardzo dobry:)

  • Autor: Mimi Data: 2013-10-15 06:39:38

    Ja trzymam w słoiku w szafce. Wczoraj dodałam kilka do żeberek w kiszonej kapuście i dały super smaczek! Polecam!

  • Autor: bahus Data: 2013-10-15 21:02:46

    Można przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym miejscu przez dwa lata...może i więcej ale u mnie po dwóch latach się skończyły.

    PS. Proponuję uważać z konsumpcją bo dość mocno "kopią"

Przejdź do pełnej wersji serwisu