Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Jak napisac prace???

• Autor: morisek11 Data: 2013-10-14 00:04:09

Witam! Wybrałam sie teraz od pazdziernika na studia .Mam do napisania prace: Wpływ mediów na zdrowie człowieka. Macie moze jakies notatki na ten temat lub cos podobnego.Przepraszam,ze Wam głowę zawracam.Pozdrawiam!

• Autor: Monia1805 Data: 2013-10-14 07:20:52

Jak piszesz pracę to uczciwie byłoby samodzielnie ją pisać, a nie iść na łatwiznę...

• Autor: pa1982 Data: 2013-10-14 08:43:39

A ja napisałabym o reklamach w radiu i TV ,które na moje zdrowie wpływają bardzo negatywnie

• Autor: as Data: 2013-10-14 11:16:52

Co do reklam to mnie strasznie denerwuje jak namawiają do jedzenia szkodzących nam potraw, a później tabletka i problemu nie ma. Dla mnie to jest chore. 

• Autor: dorotaibasia Data: 2013-10-14 11:34:48

Odbiegnę od tematu ale również napiszę co mnie wkurza....herbatniczek na śniadanko bo zawiera zboża-i dziecko pyta mnie po co szykuje kanapkę skoro w tv mówia że ciasteczko wystarczy...i kolejny przykład-płyn do wc-wylewa się, zamyka poczciwą "klapę" spłukuje i gotowe-myślę że zdecydowana większosć mężczyzn mysli ze tak właśnie myje się wc...Reklamy ogłupiają i tyle:P

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-10-14 11:37:13

Większość mężczyzn nie wie w ogóle, że się myje WC,.

• Autor: kokarda Data: 2013-10-14 12:10:07

Niestety to prawda... :D :D :D 

• Autor: jannaj Data: 2013-10-14 20:52:47

i lampy

• Autor: dajanka Data: 2013-10-15 15:07:44

Z tym WC, to mój mąż też tak myślał... w końcu go uświadomiłam i teraz  w każdą sobotę praktykuje zdobytą wiedzę;););)

• Autor: kokarda Data: 2013-10-14 09:04:49

Autorce pewnie chodziło o materiały jako materiał źródłowy :)

• Autor: pa1982 Data: 2013-10-14 09:18:00

Wiem,ja tylko tak w formie żartu

• Autor: kokarda Data: 2013-10-14 09:22:05

Pa złe sie podpielo :) to nie do Ciebie było :p ale zgodzę sie z Tobą w 100%

• Autor: mggi63 Data: 2013-10-14 13:42:54

Wydaje mi się,że taka praca to nie wypracowanie szkolne i powinnaś skorzystać z głębszego źródła jak np.literatura fachowa a nie forum WŻ.Nie obrażając tu oczywiście nikogo

• Autor: ewka63 Data: 2013-10-14 19:01:04

na każdych studiach jest czytelnia/biblioteka i warto z niej skorzystać. Wyszukujesz sobie tematykę i szukasz. Zobaczysz, że pójdzie Ci jak tylko siądziesz w bibliotece :) panie bibliotekarki tez na pewno pomogą :)

• Autor: aggusia35 Data: 2013-10-14 20:06:55

Spytaj wykładowcę, który zadał Ci tą pracę jakie źródła Ci poleci. Wnioski o wpływie na zdrowie na 1 roku możesz sobie sama wyciągnąć. Biblioteka to też dobre miejsce na szukanie źródeł- szukaj w dziale Socjologia, Psychologia lub Komunikacja społeczna

• Autor: krysztalek21 Data: 2013-10-14 20:07:10

Tak jak już pisały inne użytkowniczki jedynie biblioteka. Posiedzieć poprzeglądać, popytać panie w bibliotece. Na pewno jest dużo literatury, artykułów prasowych na ten temat, ale niestety trzeba się przejść do biblioteki i poświęcić trochę czasu.

Na stronie www opac mojej biblioteki znalazłam np. takie pozycje książkowe, które myślę, że mogłyby się przydać:

Reklamy telewizyjne i ich oddziaływanie na emocje dzieci w wieku przedszkolnym / Katarzyna Litwińska ; Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II. Wydział Nauk Społecznych. Katedra Psychologii Wychowawczej i Rodziny. - Lublin : Wydawnictwo KUL, 2008.

Psychologiczne mechanizmy reklamy / Dariusz Doliński. - Gdańsk : Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, 2003.

Temat jest dość obszerny więc, trzeba znaleźć konkrety i na tym się skupić.

• Autor: ewka63 Data: 2013-10-14 21:44:51

Temat obszerny i raczej nie można się skupić tylko na reklamie w tv. Media to również prasa i internet. Nie tylko reklamy maja wpływ na zdrowie, również programy prozdrowotne, filmy o tematyce agresywnej, celebryci chwalący sie prowadzonym stylem życia.

Myslę, że to tak wielki temat, że spokojnie mógłby być tematem pracy magisterskiej.

• Autor: martusia72 Data: 2013-10-15 10:17:32

Witaj! Pracuję w bibliotece szkoły wyższej i mogę polecić Ci wizytę w bibliotece. Tam z pewnością otrzymasz pomoc. I wbrew pozorom jest to najszybszy i najpewniejszy sposób. Możesz wczesniej przejrzeć katalog internetowy biblioteki i pójść już z gotową listą. Wiem jednak, że nie wszystkie szkoły wyższe, szczególnie te prywatne, mają dobrze wyposażone biblioteki. W takim przypadku z pewnością znajdziesz coś w bibliotece miejskiej czy gminnej, bo temat mediów jest bardzo popularny i mocno już opisany. Można też zajrzeć do Federacji Bibliotek Cyfrowych i coś znaleźć. Biblioteka Narodowa prowadzi bazy danych, w których można też wyszukać artykuły, jakie ukazały się na dany temat. Same artykuły trzeba już znaleźć w bibliotece. Chociaż czasami redakcje czasopism udostępniają artykuły z archiwalnych numerów. Poszukaj też na Chomiku. Tam wielu studentów wstawia różne kserówki. Co do samego tematu, to chodzi tu raczej o telewizję i Internet, i na tym powinnaś się skupić. Oczywiste są szkody wyrządzone przez długotrwałe siedzenie. W zależności od oglądanych programów będą to również zmiany w psychice (strzelanki), zdrowe odżywianie (np. program "Wiem, co jem") czy zdobywanie wiedzy (np. programy National Geographic). Aby praca była kompletna musisz więc uwzględnić wpływ w obu kierunkach. A wszystkim polecam genialną książkę, jaką przeczytałam kilka miesięcy temu: Achim Peters, Samolubny mózg. Dlaczego diety nie działają, PWN, Warszawa 2012. Opisane jest tam bardzo dokładnie, jakie szkody w mózgu, a co za tym idzie w całym organizmie, wywołuje siedzenie godzinami przed grami komputerowymi, szczególnie tymi z przemocą, strzelaniem.  

• Autor: Kormag Data: 2013-10-15 13:12:25

Dział I - wprowadzenie, historyczne ujęcie mass mediów i pierwszych badań odnośnie ich wpływu na zdrowie

II - rozwinięcie tematu, część główna pracy, przytoczenie tez i stawianie hipotez

III - podsumowanie tematu

taki bardzo ogólny   plan pracy, może pomoże, przy pisaniu  nie zapominaj o przypisach i podaniu bibliografii.

• Autor: Paola_r Data: 2013-10-15 14:24:51

Nic do Ciebie nie mam. Głowy mi nie zawracasz. Ale wybacz, to kolejny z dwustu wątek założony przez Ciebie na bardzo wątły temat.

Dziewczyny Ci już poradziły-czytelnia to podstawa WŁASNEJ Pracy.

P. po edycji ;)

• Autor: irenka62 Data: 2013-10-15 15:04:20

.... i dodam od siebie + seminarium dyplomowe, i cenne wskazówki promotora, bo za to ma płatne. Chyba, że już po terminie i nic ze wskazówek;) Powodzenia

• Autor: morisek11 Data: 2013-10-19 22:46:31

Dzięki Wielkie!Pozdrawiam!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu