Forum

Kuchenne porady

tarkowanie jabłek na noc

  • Autor: barbami Data: 2013-10-22 20:14:11

    Lubię robić dzieciom i sobie na śniadanie kaszę jaglaną na słodko ze startymi jabłkami. Jednak z rana nie jest zbyt wiele czasu, poza tym robię to (tarkowanie) elektryczną maszynką, która jest dosyć głośna, a nie chce mi się budzić dzieci. Czy jeżeli starkuję jabłka na noc i włożę do lodówki do jakiegoś pojemnika to coś im się stanie? Czy utracą jakieś wartości odżywcze? Mogą się zepsuć?Czy trzymać  w plastikowym pojemniku czy lepiej w słoiku?

  • Autor: asieksza Data: 2013-10-22 20:25:35

    Oj tak to się chyba nie da bo ściemnieją.

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2013-10-22 20:26:02

    Chyba musiałabyś skropić jabłka sokiem z cytryny żeby nie ściemniały

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-10-22 20:26:31

    zepsuć się nie zepsują, wartości też nie utracą. Jedynie nie będą białe tylko zciemnieją

  • Autor: barbami Data: 2013-10-22 20:46:52

    Jeśli tylko chodzi o kolor to mi to w niczym nie przeszkadza. I tak będzie wymieszane z kaszą i całą resztą. Dzięki za odpowiedzi:)

  • Autor: gabigold Data: 2013-10-22 20:46:57

    Zetrzec, skropic cytryna i jest ok, ja tak robie zmarchewką razem do pracy

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-22 20:51:34

    Ile potrzebujesz jabłek .. 2 - 3 szt .. i po co zaraz maszyna ? ... Można 5 min wcześniej wstać i starkować na tarce .. Jabłko zachowa i smak , kolor i wartości odżywcze .. Chyba codziennie jabłek do jaglanej nie serwujesz , to i wysiłek rannego wstawania nie będzie tak uciążliwy ...

  • Autor: mggi63 Data: 2013-10-22 21:53:42

  • Autor: J.K45 Data: 2013-10-22 21:13:49

    Jabłka tarte wieczorem i włozone do lodówki, napewno sie nie zepsują do rana .Ale obawiałabym sie utraty witamin .A do przechowywania  ich ,proponowałabym  słoik z plastikową nakretką.Pozdrawiam.

  • Autor: mahika Data: 2013-10-22 21:26:04

    Nie ma takiego słowa "tarkować"
    http://sjp.pl/tarkowa%E6

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-22 21:40:31

    Wiem Droga Mahiko .. Ja czasem używam , takich dziwolągów słowniczych . Skrót myślowy podobnie jak '' puzlowanie '' . Robię to jednak sporadycznie . Pozdrawiam ))

  • Autor: mggi63 Data: 2013-10-22 21:55:51

    Ja się przyzwyczaiłam do Twojego nazewnictwa

  • Autor: mahika Data: 2013-10-22 22:07:59

    Hehe, puzlowanie pierwszy raz słyszę :)
    Ale te tarkowanie to jakas plaga ;)

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-23 07:43:48

    Mam jeszcze w zanadrzu '' caculki '' czyli biżuteria . Nawet panie w sklepie jubilerskim do którego zachodzę z uśmiechem informują mnie o '' fajnych , nowych caculkach '' . Upss ale my dyskutujemy o jabłku czy co zetrzeć na tarce czy nie , przepraszam za moją nie merytoryczną wypowiedź .

  • Autor: mggi63 Data: 2013-10-23 08:07:37

    Jak go zawał,tak go zwał a wiadomo o co chodzi

  • Autor: iwciaG Data: 2013-10-23 09:49:19

    Fajne te ...Caculki... Ja na pieniążki, mówię czasem Zolki... Wrzucam zolki do skarbonki. :-)

  • Autor: afera10 Data: 2013-10-23 08:17:16

    Też codziennie ścieram jabłko na tarce, dodaję jogurt i podaję jako deser mojej mocno starszej i chorej mamie. Wcześniej robiłam to rano, ale wraz z posuwaniem się jej choroby mam coraz więcej pracy rano i nie wyrabiam, mimo, że coraz wcześniej wstaję. Spróbowałam więc ścierać to jabłko wieczorem, a rano tylko zmieszać z jogurtem. Moje wnioski: jabłko nić nie traci, jest soczyste i jędrne, a to czy ściemnieje zależy tylko od gatunku jabłka. Ja teraz kupuję "szampiony" i one prawie w ogóle nie ciemnieją.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-10-27 20:45:31

    Tak na marginesie - rewelacyjne jabłka.

Przejdź do pełnej wersji serwisu