Forum

Rozmowy wolne i frywolne

My praktyczne kobiety o kolektorach słonecznych

• Autor: malgosiafel Data: 2013-10-22 20:31:29

Jesteśmy światowe kobietki i na czasie, stąd moje pytanko, czy któraś ma zamontowane kolektory słoneczne na ciepłą wodę lub do ogrzewania domu? Będę wdzięczna za wypowiedzi z doświadczeń. Jestem na etapie przemyśleń w tym temacie i chciałabym znać opinię praktyczną taką z życia wziętą.Temat wydaje się typowo męski ale to my prowadzimy dom i staramy się związać ten koniec z końcem.

• Autor: Weron!ka Data: 2013-10-22 20:51:57

kolektory założone w tamtym roku na ciepłą wodę nie służą do ogrzewania domu, jestem bardzo zadowolona bo woda latem dosłownie parzy, pod warunkiem że jest pogoda bo jak pada deszcz powiedzmy 2 dni to niestety ale ciepłej wody nie będzie. Daliśmy ciała bo mogliśmy zamówić kolektory na podczerwień ale powiedzieli nam o tym panowie co już montowali kolektory i nie było odwrotu, a tak poza tym to daje im ocenę -6 właśnie za to że nie są na podczerwień

• Autor: anrubi Data: 2013-10-22 21:12:21

A co daje ta podczerwień?

• Autor: malgosiafel Data: 2013-10-22 21:37:57

No właśnie co z ta podczerwienią, nie za bardzo rozumiem bo aż siadłam i szukałam w internecie, ale z tego co przeczytałam to ogrzewanie na podczerwień to zupełnie coś innego niż solary, tu podaję stronę dla dziewczyny która pyta co daje podczerwień.  http://www.e-instalacje.pl/a/14751,ogrzewanie-podczerwienia/2

Z tego co czytam teoretycznie to z solarów  można czerpać ciepłą wodę do mycia, ogrzewania a także są solary które energię słoneczną zamieniają na prąd. Tyle czytanego. Ale ja chciałam posłuchać te dziewczyny co już z tych odnawialnych źródeł korzystają albo może w ich domach jest taki temat na tapecie.

• Autor: Weron!ka Data: 2013-10-22 21:51:50

teraz solary dają ciepłą wodę jak jest słońce, podczerwień służy temu że nie ma słońca a woda i tak się podgrzewa. Ja mam solary które tylko podgrzewają wodę i nic więcej. 

• Autor: Figutka Data: 2013-10-23 18:49:57

Warto założyć -mam od 2 lat- woda gorąca była nawet wczoraj bo dzień był słoneczny.

• Autor: ania0504 Data: 2013-10-23 09:23:39

hej, ja mam zamontowane kolektory przez firmę http://www.rentix24.pl/ zadzwoń podpytaj, montują na terenie całej Polski. Jestem zadowolona, jeden wydatek a oszczędności bardzo dużo. Teraz takie rozwiązania to przyszłość dla zdrowego środowiska. Polecam

• Autor: Monia1805 Data: 2013-10-23 12:07:16

Ja mam kolektory ale tylko na ciepłą wodę. Ciepła jest tylko w dni słoneczne, w inne muszę sama włączyć by się nagrzała. Latem zawsze mam wrzątek :) Szczerze polecam, a na energię elektryczną napewno też są godne polecenia

• Autor: Basienkaa0 Data: 2013-10-23 22:20:38

na solary są duże dopłaty, tylko nie wiem czy wszędzie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu