Witam! Zdecydowałam się na kupno urządzenia, które zastąpi moje dłonie i będzie wyrabiało ciasto na chleb. Czasami pomagam sobie zwykłym mikserem, ale obawiam się, ze mikser przy tak ciężkim cieście długo nie pociągnie. Interesuje mnie urządzenie do wyrabiania, bez funkcji pieczenia.
Poczytałam wątki archiwalne. Posiadacie różne roboty i pewnie bogate doświadczenia z tym związane. Możecie wspomóc mnie "złotą" radą, ewentualnie podsunąć jakiś sprawdzony model i firmę.
Jeśli czytałaś archiwalne wątki, to do wyrabiania i wyrastania proponowałam Moulinexa. Do pieczenia absolutnie NIE. Bo wtedy to chlebowa padlinka ;) czyli prawie zakalec.
Od 2010 mam Kitchen Aid ze szklaną misą, którą można wcześniej ogrzać. Wyrobione ciasto lepiej wyrasta.Do tego kupiłam garnek rzymski, typowo do pieczenia chleba.
Witaj.Do wyrabiania ciasta na chleb z 1kg. mąki mam moulinexa i od lat radzi sobie co drugi dzień doskonale plus wszystkie inne drożdżowe i na pierogi.Jedyne co, to co ok.1 rok musze zmieniać misę bo mieszadła odpadają.Planetarny mam Kenwood SZEF 570KM i on co najwyżej z 0,50 kg.mąki moc silnika 1000w.,misa 4,6l.Wszystko zależy ile i jak często będziesz robić.
Podobnie jak Paola od lat do tych celów posługuję się mikserem Kitchen Aid i mogę to urządzenie z czystym sumieniem polecić. Jest ono dosyć drogie, ale jeśli cena nie ma dla Ciebie zasadniczego znaczenia, to gwarantuję, że KA jest swojej ceny warte.
Hmm, ale mi dałyście do myślenia. Ale oto mi chodziło.
Robot Kitchen Aid,- chyba na razie powiem nie. Czy jestem aż taka napalona, by decydować się na tak profesjonalne urządzenie..? .No i cena)
Makaronko, w misie 4,6l urobisz tylko ciasto z pół kg mąki? Jaką pojemnośc wobec tego ma misa urządzenia moulinex, którego uzywasz na co dzień na kg mąki?
Jest jeszcze opcja z misą 6l. To bym miała idealne wyjście. Chleb mieszam jednorazowo na 3 sztuki czyli wychodzi jakieś 1,5 kg mąki a jeszcze dodatki. Większość ciasta, robię w wersji XL. Także potrzebuję cos większego.
Z ciekawości sprawdziłam dzisiaj pojemność miski obrotowej mojego zelmerka. Ma niecałe 3l. Biszkopt z 7 jaj spokojnie, ale ciasto z kg mąki.. na pewno nie. Jak Ci nie sprawi problemu sprawdzenie misy 4,6l -super, miałabym kolejny punkt zaczepienia.
Doskonale wyrabia z 1kg. mąki,nie miał najmniejszego problemu,za dwa trzy dni spróbuję z 1,5 kg mąki.Biszkopt też z 7jaj,bo on ma trzepaczkę nisko ułożoną i te z 6litrowa misą również nisko i tych jaj do ubicia wbrew pozorom tak wiele nie wchodzi,pomimo ze misa wielka.
Domia ja mam Bosch MUM 86 HomeProfessional. Marzył mi się KitchenAid, ale był dla mnie zbyt drogi. Tego kupiłam sobie przez internet, z dodatkową misą zapłaciłam coś koło 1600zł (jakiś rok temu). Jetem zadowolona.
Scooby, kurcze nie chcę stać w miejscu, skoro technika idzie do przodu. Mając na wykarmieniu trzy męskie żołądki, mam co mieszać..A co będę sobie żałować i wciąż oszczędzać.. Na coś trzeba pracować, co nie?
Makaronko, zmuszam Cię do pracy i testowania swoich urządzeń. Dziękuję, pomagasz mi w ten sposób. Nie będę zielona słuchając pana ze sklepu, który będzie pięknie wciskał mi teorię.
A. - juz wpisuję w przeglądarkę Twój sprzęt. Ciekawość muszę zaspokoić.
Teraz już jestem tak napalona, że nie mogę się doczekać kupna i premiery w mojej kuchni.
Proponowałabym jednak KA - to zakup na lata i można do niego dokupić przystawki.Decyzja jest Twoja.Ja miałam Boscha i się go pozbyłam,bo był za mały i jednak słabszy.
Witam! Zdecydowałam się na kupno urządzenia, które zastąpi moje dłonie i będzie wyrabiało ciasto na chleb. Czasami pomagam sobie zwykłym mikserem, ale obawiam się, ze mikser przy tak ciężkim cieście długo nie pociągnie. Interesuje mnie urządzenie do wyrabiania, bez funkcji pieczenia.
Poczytałam wątki archiwalne. Posiadacie różne roboty i pewnie bogate doświadczenia z tym związane. Możecie wspomóc mnie "złotą" radą, ewentualnie podsunąć jakiś sprawdzony model i firmę.
Będę wdzięczna za każdą myśl.
A nie lepiej piec chleb bez wyrabiania? Trzy minuty i masz ciasto.
Jeśli czytałaś archiwalne wątki, to do wyrabiania i wyrastania proponowałam Moulinexa. Do pieczenia absolutnie NIE. Bo wtedy to chlebowa padlinka ;) czyli prawie zakalec.
Od 2010 mam Kitchen Aid ze szklaną misą, którą można wcześniej ogrzać. Wyrobione ciasto lepiej wyrasta.Do tego kupiłam garnek rzymski, typowo do pieczenia chleba.
To tyle moich przemyśleń ;)
Faktycznie w archiwalnych wątkach polecałyście Moulinexa. Troszkę zaznajomiłam sie z lekturą ale jeszcze muszę rozszyfrować typy sprzętu i różnicę między nimi. Znalazłam na allegro takie coś http://allegro.pl/robot-planetarny-moulinex-masterchef-qa407g31-i3652427928.html .
Jak myślicie czy to mnie wyręczy w ugniataniu i mieszaniu..?
Witaj.Do wyrabiania ciasta na chleb z 1kg. mąki mam moulinexa i od lat radzi sobie co drugi dzień doskonale plus wszystkie inne drożdżowe i na pierogi.Jedyne co, to co ok.1 rok musze zmieniać misę bo mieszadła odpadają.Planetarny mam Kenwood SZEF 570KM i on co najwyżej z 0,50 kg.mąki moc silnika 1000w.,misa 4,6l.Wszystko zależy ile i jak często będziesz robić.
Podobnie jak Paola od lat do tych celów posługuję się mikserem Kitchen Aid i mogę to urządzenie z czystym sumieniem polecić. Jest ono dosyć drogie, ale jeśli cena nie ma dla Ciebie zasadniczego znaczenia, to gwarantuję, że KA jest swojej ceny warte.
Hmm, ale mi dałyście do myślenia. Ale oto mi chodziło.
Robot Kitchen Aid,- chyba na razie powiem nie. Czy jestem aż taka napalona, by decydować się na tak profesjonalne urządzenie..? .No i cena)
Makaronko, w misie 4,6l urobisz tylko ciasto z pół kg mąki? Jaką pojemnośc wobec tego ma misa urządzenia moulinex, którego uzywasz na co dzień na kg mąki?
Jest jeszcze opcja z misą 6l. To bym miała idealne wyjście. Chleb mieszam jednorazowo na 3 sztuki czyli wychodzi jakieś 1,5 kg mąki a jeszcze dodatki. Większość ciasta, robię w wersji XL. Także potrzebuję cos większego.
Mój moulinex ma misę na dwa mieszadła i pojęcia nie mam jaką pojemnosć.Spróbuję jutro w kenwoodzie zrobić z 1kg. mąki i dam znać jak wyszło.
Z ciekawości sprawdziłam dzisiaj pojemność miski obrotowej mojego zelmerka. Ma niecałe 3l. Biszkopt z 7 jaj spokojnie, ale ciasto z kg mąki.. na pewno nie. Jak Ci nie sprawi problemu sprawdzenie misy 4,6l -super, miałabym kolejny punkt zaczepienia.
Doskonale wyrabia z 1kg. mąki,nie miał najmniejszego problemu,za dwa trzy dni spróbuję z 1,5 kg mąki.Biszkopt też z 7jaj,bo on ma trzepaczkę nisko ułożoną i te z 6litrowa misą również nisko i tych jaj do ubicia wbrew pozorom tak wiele nie wchodzi,pomimo ze misa wielka.
a to się nasza koleżanka rozleniwiła,rekami wyrabiać,a nie maszyny się zachciewa.
a to się nasza koleżanka rozleniwiła,rekami wyrabiać,a nie maszyny się
Słusznie. I jeszcze bym dodał: kijankami prać, sochą orać, hubką i krzesiwem ogień rozpalać, słomą chałupę gacić...zachciewa.
Domia ja mam Bosch MUM 86 HomeProfessional. Marzył mi się KitchenAid, ale był dla mnie zbyt drogi. Tego kupiłam sobie przez internet, z dodatkową misą zapłaciłam coś koło 1600zł (jakiś rok temu). Jetem zadowolona.
pozdrawiam :)
Scooby, kurcze nie chcę stać w miejscu, skoro technika idzie do przodu. Mając na wykarmieniu trzy męskie żołądki, mam co mieszać..A co będę sobie żałować i wciąż oszczędzać.. Na coś trzeba pracować, co nie?
Makaronko, zmuszam Cię do pracy i testowania swoich urządzeń. Dziękuję, pomagasz mi w ten sposób. Nie będę zielona słuchając pana ze sklepu, który będzie pięknie wciskał mi teorię.
A. - juz wpisuję w przeglądarkę Twój sprzęt. Ciekawość muszę zaspokoić.
Teraz już jestem tak napalona, że nie mogę się doczekać kupna i premiery w mojej kuchni.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam
Proponowałabym jednak KA - to zakup na lata i można do niego dokupić przystawki.Decyzja jest Twoja.Ja miałam Boscha i się go pozbyłam,bo był za mały i jednak słabszy.
To chyba zależy jaki bosch, chyba seria 8 słabsza nie jest ;)