Mam techniczne pytanie odnośnie zapiekanek. Pamiętam z dzieciństwa, jak moja babcia robiła zapiekankę makaronową (a czasami ziemniaczaną) z kiełbasą, cebulą, koncetratem? i pod serem. Zapiekanka była tak sztywna po wyjęciu z piekarnika, że można było ją kroić jak ciasto i dawać każdemu równe kwadraty. Ja jak robię zapiekankę, cokolwiek bym nie robiła, zawsze na talerzu "płynie". Nigdy nie udało mi się zrobić takiej, żeby kroić ją na równo, zazwyczaj równie dobrze mogłabym zrobić makaron czy ziemniaki z sosem i posypać serem :<
Dziś robiłam coś podpatrzone w jakiejś knajpie- obgotowałam brokuły, wrzuciłam do naczynia do zapiekania. W małym garnku roztopiłam 1/2 kubka kremówki z 1/2 op serka topionego. Sos był dość gęsty. Te brokuły zalałam sosem, przykryłam mozarellą i do piekarnika, 250 stopni. Po wyjęciu zapiekanka płynęła, a w tej knajpie była taka normalna, zapiekankowa.
Rzecz tkwi w temperaturze? Może w naczyniu do zapiekania? Ja mam coś takiego, jak do mięsa https://www.google.pl/search?q=naczynie+do+zapiekania&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Ic1uUrPlE--V7AaJvIGwBw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1525&bih=666&dpr=0.9#facrc=_&imgdii=_&imgrc=gxC0T0AJSqo8_M%3A%3BnWTCuWxymwWpqM%3Bhttp%253A%252F%252F1.bp.blogspot.com%252F-jSaso7a6B8w%252FUPxgx0Yqy7I%252FAAAAAAAABZw%252F1wsjRLGcpVk%252Fs1600%252Fszklane%252Bnaczynie%252Bdo%252Bzapiekania.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fkuchenneprzydasie.blogspot.com%252F2013%252F01%252Fszklane-naczynie-do-zapiekania.html%3B1000%3B1495.
Pomóżcie, napiszcie jak Wam wychodzą zapiekanki. A może macie jakieś sprawdzone przepisy?
Witam ;)
Mam techniczne pytanie odnośnie zapiekanek. Pamiętam z dzieciństwa, jak moja babcia robiła zapiekankę makaronową (a czasami ziemniaczaną) z kiełbasą, cebulą, koncetratem? i pod serem. Zapiekanka była tak sztywna po wyjęciu z piekarnika, że można było ją kroić jak ciasto i dawać każdemu równe kwadraty. Ja jak robię zapiekankę, cokolwiek bym nie robiła, zawsze na talerzu "płynie". Nigdy nie udało mi się zrobić takiej, żeby kroić ją na równo, zazwyczaj równie dobrze mogłabym zrobić makaron czy ziemniaki z sosem i posypać serem :<
Dziś robiłam coś podpatrzone w jakiejś knajpie- obgotowałam brokuły, wrzuciłam do naczynia do zapiekania. W małym garnku roztopiłam 1/2 kubka kremówki z 1/2 op serka topionego. Sos był dość gęsty. Te brokuły zalałam sosem, przykryłam mozarellą i do piekarnika, 250 stopni. Po wyjęciu zapiekanka płynęła, a w tej knajpie była taka normalna, zapiekankowa.
Rzecz tkwi w temperaturze? Może w naczyniu do zapiekania? Ja mam coś takiego, jak do mięsa https://www.google.pl/search?q=naczynie+do+zapiekania&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Ic1uUrPlE--V7AaJvIGwBw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1525&bih=666&dpr=0.9#facrc=_&imgdii=_&imgrc=gxC0T0AJSqo8_M%3A%3BnWTCuWxymwWpqM%3Bhttp%253A%252F%252F1.bp.blogspot.com%252F-jSaso7a6B8w%252FUPxgx0Yqy7I%252FAAAAAAAABZw%252F1wsjRLGcpVk%252Fs1600%252Fszklane%252Bnaczynie%252Bdo%252Bzapiekania.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fkuchenneprzydasie.blogspot.com%252F2013%252F01%252Fszklane-naczynie-do-zapiekania.html%3B1000%3B1495.
Pomóżcie, napiszcie jak Wam wychodzą zapiekanki. A może macie jakieś sprawdzone przepisy?
Pozdrawiam!
Witaj.Może babcia polewała zapiekanki rozbełtanymi jajami z odrobiną smietany,jajka pod wpływem temperatury zetną się przez co składniki się skleją.
to samo przychodzi mi do głowy ...
Może kolejne warstwy zapiekanki były "smarowane" warstwą beszamelu?
Moim zdaniem jajka i śmietana i nie powinno płynąć