Forum

Kuchenne porady

młynek do pieprzu i soli a siemię lniane

• Autor: barbami Data: 2013-10-31 05:10:23

Witam,

Widziałam w biedronce takie elektryczne młynki do pieprzu i soli. Tylko, że ja potrzebuję młynek, żeby mielić siemię lniane. Czy ktoś wie czy taki młynek do tego się nada czy też może coś tam się zapychać?Cena nie jest duża co prawda, ale nie chce mi się kupować czegoś co potem będzie tylko sobie stało i zbierało kurz.

• Autor: betap Data: 2013-10-31 09:24:14

To po prostu kup zmielone siemię.

• Autor: afera10 Data: 2013-10-31 11:33:11

Ja mielę siemię w młynku do kawy. Z młynkiem nic się nie dzieje.  W młynku do pieprzu też możesz mielić tyle tylko, że jest on dużo bardziej niewygodny w napełnianiu. Soli i pieprzu nie używa się dużo, więc jedno napełnienie stracza na długo, a nie wiem jak dużo potrzebujesz siemienia, jeśli dużo to nie bardzo się taki młynek nadaje.

• Autor: barbami Data: 2013-10-31 19:55:31

Nie ma sensu kupować zmielonego, bo wiele cennych składników się już utleniło. Wolę to robić sama bezpośrednio przed użyciem.

• Autor: iwciaG Data: 2013-11-01 10:12:24

Też uważam, że młynek do pieprzu szybko się skończy, po takim eksploatowaniu. Teraz 07.11. 13 ma być w Lidlu młynek do mielenia kawy, elektryczny za 44.99zł.  To na bank lepsza inwestycja, bo długo pociągnie, a i inne rzeczy możesz mielić np. kompozycje przypraw domowych - Co polecam.

• Autor: jolka60 Data: 2013-11-01 10:40:52

Zerknęłam przez ciekawość.Faktycznie,wygląda nieżle.Jaki się okaże,zobaczę.Zastanawiałam się nad kupnem młynka do kawy,bo jednak nie ma co..świeżo zmielona jest najlepsza.

Co do mielenia przypraw,pewnie się sprawdzi.Może się i skuszę,ale musiałabym kupić 2,bo w jednym nie sposób mielić i kawę, i przyprawy.

• Autor: HCICK Data: 2013-11-01 21:05:48

ja miałam podobny dylemat ale nawet kilka młynków ręcznych przetestowałam nic się nie nadaje tak dobrze jak elektryczny. mam teraz taki stary od babci którym mieliła kawę. ręczne nie zdawały egzaminu bo wysypywał się len a ja mielę codziennie rano więc zużywam ok 1/2 kg tygodniowo już od roku.

• Autor: barbami Data: 2013-11-02 06:07:18

HCICK, a ile rano Ty tego mielisz? Mi to jest potrzebne do samoróbnego muesli albo jako posypka do sałatek więc nie za dużo na raz i tak się zastanawiam czy młynek elektryczny w ogóle "złapie" taką ilość i zmieli czy one będą tylko fruwać po ściankach?

• Autor: Lea2 Data: 2013-11-04 18:12:29

Młynek do kawy jest najlepszy do mielenia siemienia lnianego. Swietnie mieli i miałko. Te elektryczne podręczne z Biedry nie nadają się do mielenia siemienia. :)

• Autor: as Data: 2013-11-04 19:45:06

Obawiam się, ze młynek do pieprzu i soli będzie się zapychał przy mieleniu i się nie uda.

• Autor: jolka60 Data: 2013-11-07 15:39:35

Witam, Widziałam w biedronce takie elektryczne młynki do pieprzu i soli.
    Tylko, że ja potrzebuję młynek, żeby mielić siemię lniane. Czy ktoś wie
    czy taki młynek do tego się nada czy też może coś tam się zapychać?Cena
    nie jest duża co prawda, ale nie chce mi się kupować czegoś co potem
    będzie tylko sobie stało i zbierało kurz.

No i właśnie dzisiaj kupiłam-jeden,z przeznaczeniem na przyprawy.Sądzę,że do siemienia też będzie przydatny.

Przejdź do pełnej wersji serwisu