Potrzebuję porady i pomocy. Otóż proszę podpowiedzcie mi czym dekorujecie swoje ciasta. Chodzi mi o oprzyrządowanie. Dokonałam zakupu zestawu do dekoracji z pewnej firmy produkującej kawę, ale albo się wzięłam do roboty nie od tej strony co trzeba, albo kupiłam jakiś badziew... Robiłam wczoraj masę z serka maszkarone i białej czekolady i nie poradziłam sobie z dekoracją babeczek :( a może to emocje... Co prawda wszystko było smaczne etc, ale nie tego oczekiwałam. Pomóżcie proszę!!
Nie jestem wybitną dekoratorką ciast czy ciaste czek .. Lubię prostotę i smak dlatego wszystkie moje oczekiwania spełnia rękaw cukierniczy dobrej firmy z końcówkami . Nie ciągnie mnie aby zakupić inne wynalazki .. .
No cóż Moja Droga musisz rozgryźć , zaprzyjaźnić się z tym nowym nabytkiem .. Życzę powodzenia ! O postępach poinformuj nas ... ))
Uważam, że nie ma znaczenia jaki rękaw cukierniczy mamy. A dobry to taki, który jest wytrzymały. Jeżeli dekorujesz coś od czasu, do czasu proponuję rękawy jednorazowe.Chociaż takie z powodzeniem można używać wielokrotnie. Dużo osób preferuje rękawy silikonowe, ale mamy przecież różne rozmiary tylek i zakup jednego, to troszkę za mało, ponieważ końcówkę rękawa się obcina. Jeżeli dopasujemy go do malutkiej tylki, to duża nie wejdzie. Natomiast jeżeli zrobimy odwrotnie, to malutka wypadnie. A takie rękawy to trochę kosztują. Ja chwalę sobie rękawy bawełniane. Koszt niewielki, a pracować na takich można bardzo długo.
Do dekorowania oprócz sprzętu potrzebna jest wprawa, a także rodzaj użytego materiału. Nie każdym kremem pięknie udekorujesz ciasto. Musi mieć odpowiednią konsystencję. Zbyt płynne będzie się rozlewać, a twarde masy ciężko wychodzą z tylki i mogą się rwać.
Momik, ja rowniez mam zestaw do dekracji ( jest na zdjeciu przy moich ciastkach- cztery rodzaje z jednego ciasta) i jak dla mnie, do dekoracji ciastek i pierniczkow lukrem i czekolada sprawdzil sie super. Podstawowa jego zaleta, ze sie zakreci butelke i nic nie wychodzi bokami. Dodam jeszcze, ze nie jestem obdarowana jakimi szczegolnymi talentami manualnymi. Uwazam, tak jak poprzedniczki, moze to kwestia kremu, pozdrawiam.
Witam, śledzę z uwagą odpowiedzi koleżanek chętnie sama z korzystam z porad jak również z firm polecanych ja kiedyś bardzo dawno temu kupiłam na targu od ''wschodnich ''sprzedawców szprycę byla bardzo poręczna miała fajne końcówki ogólnie była super ale pożyczyłam i tyle ją widziałam .Później kupowałam różne ale to był badziew wiec chętnie poczytam o czymś dobrym warte polecenia, czasami robię róże z masy plastycznej ale chętnie o tytkach i rękawach szprycach poczytam i kupię.
Potrzebuję porady i pomocy. Otóż proszę podpowiedzcie mi czym dekorujecie swoje ciasta. Chodzi mi o oprzyrządowanie. Dokonałam zakupu zestawu do dekoracji z pewnej firmy produkującej kawę, ale albo się wzięłam do roboty nie od tej strony co trzeba, albo kupiłam jakiś badziew... Robiłam wczoraj masę z serka maszkarone i białej czekolady i nie poradziłam sobie z dekoracją babeczek :( a może to emocje... Co prawda wszystko było smaczne etc, ale nie tego oczekiwałam. Pomóżcie proszę!!
Nie jestem wybitną dekoratorką ciast czy ciaste czek .. Lubię prostotę i smak dlatego wszystkie moje oczekiwania spełnia rękaw cukierniczy dobrej firmy z końcówkami . Nie ciągnie mnie aby zakupić inne wynalazki .. .
No cóż Moja Droga musisz rozgryźć , zaprzyjaźnić się z tym nowym nabytkiem .. Życzę powodzenia ! O postępach poinformuj nas ... ))
Mam taką nadzieję :) ale powiedz mi proszę czym się kierować przy wyborze dobrego rękawa cukierniczego i co możesz polecić??
Uważam, że nie ma znaczenia jaki rękaw cukierniczy mamy. A dobry to taki, który jest wytrzymały. Jeżeli dekorujesz coś od czasu, do czasu proponuję rękawy jednorazowe.Chociaż takie z powodzeniem można używać wielokrotnie. Dużo osób preferuje rękawy silikonowe, ale mamy przecież różne rozmiary tylek i zakup jednego, to troszkę za mało, ponieważ końcówkę rękawa się obcina. Jeżeli dopasujemy go do malutkiej tylki, to duża nie wejdzie. Natomiast jeżeli zrobimy odwrotnie, to malutka wypadnie. A takie rękawy to trochę kosztują. Ja chwalę sobie rękawy bawełniane. Koszt niewielki, a pracować na takich można bardzo długo.
Do dekorowania oprócz sprzętu potrzebna jest wprawa, a także rodzaj użytego materiału. Nie każdym kremem pięknie udekorujesz ciasto. Musi mieć odpowiednią konsystencję. Zbyt płynne będzie się rozlewać, a twarde masy ciężko wychodzą z tylki i mogą się rwać.
Momik, ja rowniez mam zestaw do dekracji ( jest na zdjeciu przy moich ciastkach- cztery rodzaje z jednego ciasta) i jak dla mnie, do dekoracji ciastek i pierniczkow lukrem i czekolada sprawdzil sie super. Podstawowa jego zaleta, ze sie zakreci butelke i nic nie wychodzi bokami. Dodam jeszcze, ze nie jestem obdarowana jakimi szczegolnymi talentami manualnymi. Uwazam, tak jak poprzedniczki, moze to kwestia kremu, pozdrawiam.
Witam, śledzę z uwagą odpowiedzi koleżanek chętnie sama z korzystam z porad jak również z firm polecanych ja kiedyś bardzo dawno temu kupiłam na targu od ''wschodnich ''sprzedawców szprycę byla bardzo poręczna miała fajne końcówki ogólnie była super ale pożyczyłam i tyle ją widziałam .Później kupowałam różne ale to był badziew wiec chętnie poczytam o czymś dobrym warte polecenia, czasami robię róże z masy plastycznej ale chętnie o tytkach i rękawach szprycach poczytam i kupię.