Forum

Kuchenne porady

Kiełki

  • Autor: karolina55 Data: 2013-11-04 13:30:15

    Witam!

    Proszę o małą poradę!

    Zaczynam moją hodowlę kiełków, idzie mi super, ale mam problem z ich przechowywaniem

    macie jakieś własne sposoby?

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-04 14:48:37

    Kiełek podobno, się nie przechowuje, tylko ścina i zjada od razu, w przechowywanych mogą się tworzyć grzyby i  pleśń, trujące dla naszego organizmu. Czytałam kiedyś,że po zjedzeniu takich kiełek, były przypadki śmiertelne.

  • Autor: Olek Data: 2013-11-04 15:04:17

    Kiełki kupowane w sklepie w plastikowych pojemnikah mają zaledwie dwu-trzydniowy termin przydatności do spożycia. Ścięte, suche kiełki przechowuję w lodówce w zamkniętym  platikowym pudełku wyłożonym ligniną. Nie trzymałam nigdy dłużej niz 3 dni więc nic im nie dolegało. Pozdrawiam i zyczę powodzenia w kiełkowaniu.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-04 17:35:24

    Ja czytałam że nie wolno kiełek przechowywać w żadnych plastikach , ani torebkach foliowych, tylko ścinać i zjadać.Sklepowe są pryskane jakimś preparatem, żeby przez kilka dni miały trwałość.

  • Autor: Olek Data: 2013-11-04 17:48:34

    Cyt. z poniższego "Gotowe kiełki najlepiej jest jeść od razu, pozostałe możemy przechowywać w lodówce do ok. 7 dni. Przed umieszczeniem w lodówce kiełki dokładnie osuszamy. "

    http://www.kielki.info/hodowla.php

    Co do plastiku, to większość kiełkownic jest z tego tworzywa;) Pozdrawiam

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-04 18:19:30

    Ja mówię o przechowywaniu, u nas się ścina kiełki i zjada, nigdy nie przechowuje, bo się po prostu boję.:)Tak jak nie zbieram grzybów , których nie znam.

  • Autor: majolika Data: 2013-11-04 19:14:27

    Ściętych kiełków się raczej nie przechowuje.Ścina sie je na bieżąco. Faktycznie onegdaj była afera w Niemczech, kiedy ludzie się potruli kiełkami, ale o ile pamiętam rozwinęły się na nich bakterie, stąd toksyny. Jak masz wiekszą ilość kiełków to zrób z nich sałatkę i zjedz ze smakiem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu