Chciałabym zawekować rosół, oczywiście bez makaronu. Ale, że moje dzieci lubi w zupie mięsko z kurczaka to chciałabym zawekować wszystko tak, żeby potem tylko ugotować świeży makaron. Jak wekować taką zupę i czy z mięsem nic się nie stanie?
A propos wekowania, bo czytałam różne opinie. Podobno nie można wekować rzeczy z cebulą. Ja wczoraj zawekowałam pulpety (gorące wlałam z sosem do wyparzonego słoika i jeszcze pogotowałam w garnku z godzinkę. Ale w pulpetach jest cebula i tak się zastanawiam kiedy powinnam je zjeść. Dodam tylko, że jak wzięłam słoik już po wyjęciu z garnka i chciałam go przewrócić do góry nogami i tak postawić do wystygnięcia to mi zasyczał i wylało się trochę sosu. Zobaczyłam, że pokrywka nie zaciągnęła choć zakręcałam mocno przed wekowaniem. Nie wiem czy to w trakcie tak się poluzowało. W każdym bądź razie dokręciłam, przewróciłam do góry dnem i całą noc tak sobie to stało. Zakrętka zaciągnęła i teraz sobie to stoi w lodówce, ale obawiam się co z tą cebulą i dlaczego w ogóle ta zakrętka się odkręciła w czasie gotowanie...
nie przejmuj się nic się pulpetom nie stanie, tym bardziej, ze słoik trzymasz w lodówce. Wydaje mi się , ze pulpety bym wolała zamrozić, chyba ze nie byłoby czasu na rozmrażanie, bo szybko, bo głodni czekają.... Rosół z mięsem można zawekować w taki sam sposób, ale do dwóch tygodni czasu trzeba go zużyć. Sama wekuję tylko rosół. Gdy gotuję zupę daję świeże mięso i warzywa, tak po amerykańsku.... Jeśli chodzi o zakrętki i odwracanie słoików... zawsze przed odwróceniem dokręcam, bo wcześniej nie staram się tak bardzo. Gdy wzrasta ciśnienie w słoiku powietrze uchodzi przez ewentualne nieszczelności. Po wyjęciu z wody natychmiast dokręcam i odwracam słoik na 5 -10 minut Pozwala to na ochłodzenie i zmniejszenie ciśnienia bez zaciągania powietrza z zewnątrz przez ew. nieszczelność i zakrętka zapada się wtedy dość szybko po odwróceniu słoika.
Nie należy wekować rosołu z warzywami jedynie czystą zupę - dotyczy to tylko rosołu - bo inaczej skiśnie - sprawdzone! Co do mięsa to myślę,że można choć nie próbowalam.
Chciałabym zawekować rosół, oczywiście bez makaronu. Ale, że moje dzieci lubi w zupie mięsko z kurczaka to chciałabym zawekować wszystko tak, żeby potem tylko ugotować świeży makaron. Jak wekować taką zupę i czy z mięsem nic się nie stanie?
A propos wekowania, bo czytałam różne opinie. Podobno nie można wekować rzeczy z cebulą. Ja wczoraj zawekowałam pulpety (gorące wlałam z sosem do wyparzonego słoika i jeszcze pogotowałam w garnku z godzinkę. Ale w pulpetach jest cebula i tak się zastanawiam kiedy powinnam je zjeść. Dodam tylko, że jak wzięłam słoik już po wyjęciu z garnka i chciałam go przewrócić do góry nogami i tak postawić do wystygnięcia to mi zasyczał i wylało się trochę sosu. Zobaczyłam, że pokrywka nie zaciągnęła choć zakręcałam mocno przed wekowaniem. Nie wiem czy to w trakcie tak się poluzowało. W każdym bądź razie dokręciłam, przewróciłam do góry dnem i całą noc tak sobie to stało. Zakrętka zaciągnęła i teraz sobie to stoi w lodówce, ale obawiam się co z tą cebulą i dlaczego w ogóle ta zakrętka się odkręciła w czasie gotowanie...
Lepiej zamrozić mięso z rosołem. Moim zdaniem wekowanie potraw nie kwaśnych w warunkach domowych jest niebezpieczne dla zdrowia.
nie przejmuj się nic się pulpetom nie stanie, tym bardziej, ze słoik trzymasz w lodówce. Wydaje mi się , ze pulpety bym wolała zamrozić, chyba ze nie byłoby czasu na rozmrażanie, bo szybko, bo głodni czekają.... Rosół z mięsem można zawekować w taki sam sposób, ale do dwóch tygodni czasu trzeba go zużyć. Sama wekuję tylko rosół. Gdy gotuję zupę daję świeże mięso i warzywa, tak po amerykańsku.... Jeśli chodzi o zakrętki i odwracanie słoików... zawsze przed odwróceniem dokręcam, bo wcześniej nie staram się tak bardzo. Gdy wzrasta ciśnienie w słoiku powietrze uchodzi przez ewentualne nieszczelności. Po wyjęciu z wody natychmiast dokręcam i odwracam słoik na 5 -10 minut Pozwala to na ochłodzenie i zmniejszenie ciśnienia bez zaciągania powietrza z zewnątrz przez ew. nieszczelność i zakrętka zapada się wtedy dość szybko po odwróceniu słoika.
Nie należy wekować rosołu z warzywami jedynie czystą zupę - dotyczy to tylko rosołu - bo inaczej skiśnie - sprawdzone! Co do mięsa to myślę,że można choć nie próbowalam.