Czas na Marcińskie rogaliki. Umiem je robić, mam sprawdzony przepis. Ale mój problem to lukier, który wysycha i się kruszy!!!!! Pomóżcie, bo dziś robię rogale do szkoły syna na konkurs i z takim beznadziejnym lukrem nie mogę dac. Kurde - nie umiem robić lukru!!!!!
SPRAWDZE W DOMU I CI NAPISZE, BO NIESTETY Z GŁOWY NIE PAMIĘTAM. NIE JEST TO JAKIŚ EKSTRA PRZEPIS WŁASNIE NA TE ROGALE. Mój od mamy przepis na rogaliki. Ale problem jest w lukrze
LUKIER BIAŁY I DO KLEJENIA Składniki: 750g cukru pudru (można dać mniej) 2 białka 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób wykonania: Ubić białko na sztywno, dodać cukier puder i sok z cytryny i ubijać, dopóki masa nie stanie się bardzo gęsta. Podzielić na kilka części i zabarwić wg uznania.
Sposób wykonania: Rozpuścić cukier w niewielkiej ilości gorącej wody, aby powstał gęsty syrop. Gotować do momentu zgęstnienia masy i rozpuszczenia cukru. Podzielić na kilka części i zabarwić wg uznania.
przechowuję w chłodnym miejscu, a ciasto wkładam do specjalnego pojemnika do przechowywania ciast podejrzewam, że może chodzi o to, że ciasto jest przykryte pokrywą tegoż pojemnika? ale to samo soę dzieje, gdy jest już chłodno i włożę je do szafki na balkonie... a lukier - cukier puder + odrobina gorącej wody /soku z cytryny
Czas na Marcińskie rogaliki. Umiem je robić, mam sprawdzony przepis. Ale mój problem to lukier, który wysycha i się kruszy!!!!! Pomóżcie, bo dziś robię rogale do szkoły syna na konkurs i z takim beznadziejnym lukrem nie mogę dac. Kurde - nie umiem robić lukru!!!!!
Nie wiem jak się robi lukier na te dokładnie rogale. Ale mój ulubiony to wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem .
Tez taki lubie, ale on po niedługim czasie na rogalach wysycha i spada - odkleja się.
Zawsze robię lukier gotowany, ale na tych rogalikach chyba jest taki "puchaty" lukier? Puchaty można zrobić z białka i cukru pudru.
Mi nie chodzi o taki puchaty, ale o jakikolwiek który mi nie spadnie z rogali.
A z jakiego przepisu robisz te rogaliki, bo ja nigdy nie piekłam a chciałabym spróbować?
SPRAWDZE W DOMU I CI NAPISZE, BO NIESTETY Z GŁOWY NIE PAMIĘTAM. NIE JEST TO JAKIŚ EKSTRA PRZEPIS WŁASNIE NA TE ROGALE. Mój od mamy przepis na rogaliki. Ale problem jest w lukrze
LUKIER BIAŁY I DO KLEJENIA
Składniki:
750g cukru pudru (można dać mniej)
2 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób wykonania:
Ubić białko na sztywno, dodać cukier puder i sok z cytryny i ubijać, dopóki masa nie stanie
się bardzo gęsta. Podzielić na kilka części i zabarwić wg uznania.
LUKIER PRZEŹROCZYSTY
Składniki:
Woda
Cukier/cukier puder
Sposób wykonania:
Rozpuścić cukier w niewielkiej ilości gorącej wody, aby powstał gęsty syrop. Gotować do momentu zgęstnienia masy i rozpuszczenia cukru. Podzielić na kilka części i zabarwić wg uznania.
Mój lukier składa się z cukru pudru, słodkiej śmietanki 12% i kilka kropel aromatu, do rogalików i innych wyrobów drożdżowych koniecznie cytrynowy.
P.S. Awatar super :) Uważaj na moderatorów :)
Spróbuj dodać do lukru odrobine masła ale naprawde małą ilośc np pół łyżki, nie powinno byc problemu
-----------------
utwórz najlepszą stronę
Własnie tak zrobiłam, ale za pierwszym razem dałam za duzo masła i maslano skakowało. Drugi raz było juz ok. I dała ciut cytrynki
a co zrobić, żeby lukier na drugi dzień nie zaczął "płynąć"? jak tylko postoi np. w czasie świąt, robi się mokry i płynny...
Mój lukier nigdy nie pływa ani w dzień świąteczny ani w roboczy . Wszystko zależy od jakości lukru i jak przechowujesz ciasto ...
przechowuję w chłodnym miejscu, a ciasto wkładam do specjalnego pojemnika do przechowywania ciast
podejrzewam, że może chodzi o to, że ciasto jest przykryte pokrywą tegoż pojemnika? ale to samo soę dzieje, gdy jest już chłodno i włożę je do szafki na balkonie...
a lukier - cukier puder + odrobina gorącej wody /soku z cytryny