Forum

Gawędy o jedzeniu

Polewa, lukier na rogaliki

  • Autor: rs1107 Data: 2013-11-05 08:16:17

    Czas na Marcińskie rogaliki. Umiem je robić, mam sprawdzony przepis. Ale mój problem to lukier, który wysycha i się kruszy!!!!! Pomóżcie, bo dziś robię rogale do szkoły syna na konkurs i z takim beznadziejnym lukrem nie mogę dac. Kurde - nie umiem robić lukru!!!!!

  • Autor: Laugasel1 Data: 2013-11-05 09:22:51

    Nie wiem jak się robi lukier na te dokładnie rogale. Ale mój ulubiony to wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem .

  • Autor: rs1107 Data: 2013-11-05 11:46:53

    Tez taki lubie, ale on po niedługim czasie na rogalach wysycha i spada - odkleja się.

  • Autor: Bahati Data: 2013-11-05 09:25:44

    Zawsze robię lukier gotowany, ale na tych rogalikach chyba jest taki "puchaty" lukier? Puchaty można zrobić z białka i cukru pudru. 

  • Autor: rs1107 Data: 2013-11-05 11:46:13

    Mi nie chodzi o taki puchaty, ale o jakikolwiek który mi nie spadnie z rogali.

  • Autor: butelka Data: 2013-11-05 09:40:37

    A z jakiego przepisu robisz te rogaliki, bo ja nigdy nie piekłam a chciałabym spróbować?

  • Autor: rs1107 Data: 2013-11-05 11:45:40

    SPRAWDZE W DOMU I CI NAPISZE, BO NIESTETY Z GŁOWY NIE PAMIĘTAM. NIE JEST TO JAKIŚ EKSTRA PRZEPIS WŁASNIE NA TE ROGALE. Mój od mamy przepis na rogaliki. Ale problem jest w lukrze

  • Autor: nadia Data: 2013-11-05 12:27:05

    LUKIER BIAŁY I DO KLEJENIA
    Składniki:
    750g cukru pudru (można dać mniej)
    2 białka
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Sposób wykonania:
    Ubić białko na sztywno, dodać cukier puder i sok z cytryny i ubijać, dopóki masa nie stanie 
    się bardzo gęsta. Podzielić na kilka części i zabarwić wg uznania.

    LUKIER PRZEŹROCZYSTY
    Składniki:
    Woda
    Cukier/cukier puder

    Sposób wykonania:
    Rozpuścić cukier w niewielkiej ilości gorącej wody, aby powstał gęsty syrop. Gotować do momentu zgęstnienia masy i rozpuszczenia cukru. Podzielić na kilka części i zabarwić wg uznania.

  • Autor: anrubi Data: 2013-11-05 12:47:31

    Mój lukier składa się z cukru pudru, słodkiej śmietanki 12% i kilka kropel aromatu, do rogalików i innych wyrobów drożdżowych koniecznie cytrynowy.

    P.S. Awatar super :) Uważaj na moderatorów :)

  • Autor: fora-dominika@wp.pl Data: 2013-11-22 13:16:04

    Spróbuj dodać do lukru odrobine masła ale naprawde małą ilośc np pół łyżki, nie powinno byc problemu

    -----------------

    utwórz najlepszą stronę

  • Autor: rs1107 Data: 2013-11-22 14:20:04

    Własnie tak zrobiłam, ale za pierwszym razem dałam za duzo masła i maslano skakowało. Drugi raz było juz ok. I dała ciut cytrynki

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-11-22 15:13:50

    a co zrobić, żeby lukier na drugi dzień nie zaczął "płynąć"? jak tylko postoi np. w czasie świąt, robi się mokry i płynny...

  • Autor: megi65 Data: 2013-11-25 13:47:24

    Mój lukier nigdy nie pływa ani w dzień świąteczny ani w roboczy . Wszystko zależy od jakości lukru i jak przechowujesz ciasto ...

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-11-25 15:00:21

    przechowuję w chłodnym miejscu, a ciasto wkładam do specjalnego pojemnika do przechowywania ciast
    podejrzewam, że może chodzi o to, że ciasto jest przykryte pokrywą tegoż pojemnika? ale to samo soę dzieje, gdy jest już chłodno i włożę je do szafki na balkonie...
    a lukier - cukier puder + odrobina gorącej wody /soku z cytryny

Przejdź do pełnej wersji serwisu