Kupiłam mąkę pszenno-żytnią (razowa) na targowisku.Bardzo chciałam upiec z niej bułki. Nie mogę znaleźć przepisu,gdyż wszędzie napotykam na przepisy w których jest trochę mąki pszennej i trochę żytniej.Już kiedyś próbowałam upiec bułki z tej mąki wg przepisu na bułki pszenne:1kg mąki pszennej(tu zamieniłam na tą razową),2 szkl wody,3łyż oleju,łyżka soli i 50g drożdży no i niestety wyszły rozpłaszczone -nie wyrosły.Z kolei jeśli piekę bułki pszenne wg tego mojego przepisu zawsze pięknie wyrastają.Proszę o poradę i ewentualnie przepis :) Dziękuję.
Stokrocia,ale w czym problem?Przecież mąka pszenno-zytnia to nic innego jak mieszanka obu mąk.Na opakowaniu powinno być podane,w jakich proporcjach je zmieszano.Poszukaj przepisu z mąkami o zbliżonych proporcjach i masz rozwiązanie problemu.
No,jeśli masz zaufanego...Bywa,że mąkę ze zboża paszowego sprzedają jako konsumpcyjną.Szkoda,ze nie spytałaś,tylko nie wiadomo,czy by powiedział prawdę.To już chyba lepiej kupować osobno pszenną i żytnią i mieszać.
Witam, radze Ci sprobowac do Twojego przepisu pol Twojej maki razowej i pol normalnej pszennej. Robie tak z wszystkimi przepisami na ciasto kazda make pszenna mieszam pol na pol z razowa. Moim zdaniem powinno wyrosnac, sama maka razowa jest bardzo ciezka i ciasto zle wyrasta, ja nawet do chleba dodaje zwykla, pozdrawiam i mam nadzieje, ze pomoglam.
Kupiłam mąkę pszenno-żytnią (razowa) na targowisku.Bardzo chciałam upiec z niej bułki. Nie mogę znaleźć przepisu,gdyż wszędzie napotykam na przepisy w których jest trochę mąki pszennej i trochę żytniej.Już kiedyś próbowałam upiec bułki z tej mąki wg przepisu na bułki pszenne:1kg mąki pszennej(tu zamieniłam na tą razową),2 szkl wody,3łyż oleju,łyżka soli i 50g drożdży no i niestety wyszły rozpłaszczone -nie wyrosły.Z kolei jeśli piekę bułki pszenne wg tego mojego przepisu zawsze pięknie wyrastają.Proszę o poradę i ewentualnie przepis :) Dziękuję.
Stokrocia,ale w czym problem?Przecież mąka pszenno-zytnia to nic innego jak mieszanka obu mąk.Na opakowaniu powinno być podane,w jakich proporcjach je zmieszano.Poszukaj przepisu z mąkami o zbliżonych proporcjach i masz rozwiązanie problemu.
Na opakowaniu nie ma podanych proporcji,gdyż jest to mąka "od chłopa" z targu.Zastanawiam się czy nie dać więcej drożdży...
No,jeśli masz zaufanego...Bywa,że mąkę ze zboża paszowego sprzedają jako konsumpcyjną.Szkoda,ze nie spytałaś,tylko nie wiadomo,czy by powiedział prawdę.To już chyba lepiej kupować osobno pszenną i żytnią i mieszać.
Witam, radze Ci sprobowac do Twojego przepisu pol Twojej maki razowej i pol normalnej pszennej. Robie tak z wszystkimi przepisami na ciasto kazda make pszenna mieszam pol na pol z razowa. Moim zdaniem powinno wyrosnac, sama maka razowa jest bardzo ciezka i ciasto zle wyrasta, ja nawet do chleba dodaje zwykla, pozdrawiam i mam nadzieje, ze pomoglam.
To będzie na pewno to,że razowa mąka jest ciężka i te bułki były plaskate.Trzeba będzie dodać pszennej i powinno być dobrze :)