Witam wszystkich czytających! Pilnie poszukuję przepisu na cappucino Agnieszki oraz kokosankę, czy znajdzie się dobra duszyczka która mi wymienione przepisy prześle?
Dopisano 13-11-13 10:28:24:
dodam jeszcze że szukałam tych przepisów dosyć długo, wiecie jak mnie to męczyło? Jeszcze raz Wam dziękuję!
Znalazłam coś takiego, pisało,że ten przepis jest bardzo podobny do cappucino Agnieszki, bo tego konkretnego przepisu nie umie znaleźć http://wielkiezarcie.com/przepis23994.html
- 1 litr kwaśnej lub słodkiej śmietany 18% (ja używam kwaśną) - 40 dag wiórek kokosowych - 2 szklanki cukru - 10 białek
KOKOSANKA INNA
Zaczynamy od przygotowania masy kokosowej bo chwilę trwa zanim wystygnie .
MASA;
- w 2 - 2,5 litrowym garnku wymieszać kokos, cukier i śmietanę, postawić na ogniu i gotować ok. 5-8 minut, mieszać od czasu do czasu żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, wystudzić.
CIASTO;
Wszystkie składniki zagnieść, włożyć do lodówki na 30 minut. Podaję ten przepis na ciasto bo taki dostałam, ale robię wypróbowany swój na kruche ciasto. Myślę że każda w swoich przepisach taki ma.
Kiedy ciasto się schłodzi, podzielić je na 3/4 i 1/4 część. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę ( moja ma wym.22x35,ale lepsza jest mniejsza, bo placek jest wtedy wyższy ), wygnieść spód i boki.
MASA;
Ubić pianę z 10 białek na sztywno, delikatnie wmieszać do masy kokosowej. Masę wylać na ciasto a na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/4 część ciasta. Piec ok.1 godziny, ale proszę po 40 minutach sprawdzać stan upieczenia
UWAGA;
Masa wychodzi rzadka, proszę się tym nie przejmować, ciasto lekko się w nią wtopi.
Witam wszystkich czytających! Pilnie poszukuję przepisu na cappucino Agnieszki oraz kokosankę, czy znajdzie się dobra duszyczka która mi wymienione przepisy prześle?
Dopisano 13-11-13 10:28:24:
dodam jeszcze że szukałam tych przepisów dosyć długo, wiecie jak mnie to męczyło? Jeszcze raz Wam dziękuję!Znalazłam coś takiego, pisało,że ten przepis jest bardzo podobny do cappucino Agnieszki, bo tego konkretnego przepisu nie umie znaleźć http://wielkiezarcie.com/przepis23994.html
Dziękuję Ci bardzo!
http://wielkiezarcie.com/recipe26857. html
CAPPUCINO AGNIESZKI
( składniki na jeden placek )
- 4 jaja
- 1 szklanka mąki
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
MASA;
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 3 serki homogenizowane waniliowe 150g lub jeden 400g
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki wody
- 5-6 łyżek cappucino waniliowe
- paczka biszkoptów okrągłych
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przepis dostałam od kolezanki
(.http://wielkiezarcie.com/przepis26841.html)
Bardzo bardzo wielkie dzięki Olek! Jesteś wspaniała!:)
Cieszę się że mogłam pomóc, a na kokosankę niestety nie mam, pozdrawiam;)
Mam w ulubionych,proszę bardzo:
- 60 dag mąki
- 5 żółtek
- 1 margaryna
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA KOKOSOWA;
- 1 litr kwaśnej lub słodkiej śmietany 18%
(ja używam kwaśną)
- 40 dag wiórek kokosowych
- 2 szklanki cukru
- 10 białek
Zaczynamy od przygotowania masy kokosowej bo chwilę trwa zanim wystygnie .
MASA;
- w 2 - 2,5 litrowym garnku wymieszać kokos, cukier i śmietanę, postawić na ogniu i gotować ok. 5-8 minut, mieszać od czasu do czasu żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, wystudzić.
CIASTO;
Wszystkie składniki zagnieść, włożyć do lodówki na 30 minut.
Podaję ten przepis na ciasto bo taki dostałam, ale robię wypróbowany swój na kruche ciasto. Myślę że każda w swoich przepisach taki ma.
Kiedy ciasto się schłodzi, podzielić je na 3/4 i 1/4 część.
3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę ( moja ma wym.22x35,ale lepsza jest mniejsza, bo placek jest wtedy wyższy ), wygnieść spód i boki.
MASA;
Ubić pianę z 10 białek na sztywno, delikatnie wmieszać do masy kokosowej.
Masę wylać na ciasto a na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/4 część ciasta.
Piec ok.1 godziny, ale proszę po 40 minutach sprawdzać stan upieczenia
UWAGA;
Masa wychodzi rzadka, proszę się tym nie przejmować, ciasto lekko się w nią wtopi.
No i już mam wszystko o co prosiłam! Bardzo, bardzo Ci dziękuję Krysta!