Forum

Kuchenne porady

Proszę o pomoc!

  • Autor: hanka-65 Data: 2013-11-12 17:31:24

    Witam wszystkich czytających! Pilnie poszukuję przepisu na cappucino Agnieszki oraz kokosankę, czy znajdzie się dobra duszyczka która mi wymienione przepisy prześle?

    Dopisano 13-11-13 10:28:24:

    dodam jeszcze że szukałam tych przepisów dosyć długo, wiecie jak mnie to męczyło? Jeszcze raz Wam dziękuję!

  • Autor: JustynaH Data: 2013-11-12 20:00:11

    Znalazłam coś takiego, pisało,że ten przepis jest bardzo podobny do cappucino Agnieszki, bo tego konkretnego przepisu nie umie znaleźć      http://wielkiezarcie.com/przepis23994.html

  • Autor: hanka-65 Data: 2013-11-12 20:09:05

    Dziękuję Ci bardzo!

  • Autor: Olek Data: 2013-11-12 20:40:51

    http://wielkiezarcie.com/recipe26857. html

    CAPPUCINO AGNIESZKI

    Składniki Przepis
    BISZKOPT;
    ( składniki na jeden placek )
    - 4 jaja
    - 1 szklanka mąki
    - 1 niepełna szklanka cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 5 łyżek oleju

    MASA;

    - 1 jajko
    - 4 żółtka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 kostka masła
    - 3 serki homogenizowane waniliowe 150g lub jeden 400g
    - 2 szklanki mleka w proszku
    - 2 łyżki żelatyny
    - 2 łyżki wody
    - 5-6 łyżek cappucino waniliowe
    - paczka biszkoptów okrągłych
    - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    Upiec dwa biszkopty, na blaszkach o jednakowych wymiarach (ja mam blaszki 22x35).


    Przepis dostałam od kolezanki
    (.http://wielkiezarcie.com/przepis26841.html)
    Przepis udostępniony przez alfa_beta

  • Autor: hanka-65 Data: 2013-11-12 21:06:42

    Bardzo bardzo wielkie dzięki Olek! Jesteś wspaniała!:)

  • Autor: Olek Data: 2013-11-12 21:26:06

    Cieszę się że mogłam pomóc, a na kokosankę niestety nie mam, pozdrawiam;)

  • Autor: krysta Data: 2013-11-13 01:12:48


    Mam w ulubionych,proszę bardzo:
    Składniki
    CIASTO;
    - 60 dag mąki
    - 5 żółtek
    - 1 margaryna
    - 0,5 szklanki cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA KOKOSOWA;

    - 1 litr kwaśnej lub słodkiej śmietany 18%
    (ja używam kwaśną)
    - 40 dag wiórek kokosowych
    - 2 szklanki cukru
    - 10 białek

    KOKOSANKA INNA






    Zaczynamy od przygotowania masy kokosowej bo chwilę trwa zanim wystygnie .

    MASA;

    - w 2 - 2,5 litrowym garnku wymieszać kokos, cukier i śmietanę, postawić na ogniu i gotować ok. 5-8 minut, mieszać od czasu do czasu żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, wystudzić.

    CIASTO;

    Wszystkie składniki zagnieść, włożyć do lodówki na 30 minut.
    Podaję ten przepis na ciasto bo taki dostałam, ale robię wypróbowany swój na kruche ciasto. Myślę że każda w swoich przepisach taki ma.

    Kiedy ciasto się schłodzi, podzielić je na 3/4 i 1/4 część.
    3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę ( moja ma wym.22x35,ale lepsza jest mniejsza, bo placek jest wtedy wyższy ), wygnieść spód i boki.

    MASA;

    Ubić pianę z 10 białek na sztywno, delikatnie wmieszać do masy kokosowej.
    Masę wylać na ciasto a na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/4 część ciasta.
    Piec ok.1 godziny, ale proszę po 40 minutach sprawdzać stan upieczenia


    UWAGA;

    Masa wychodzi rzadka, proszę się tym nie przejmować, ciasto lekko się w nią wtopi.
    Przepis udostępniony przez alfa_beta

  • Autor: hanka-65 Data: 2013-11-13 10:25:57

    No i już mam wszystko o co prosiłam! Bardzo, bardzo Ci dziękuję Krysta!

Przejdź do pełnej wersji serwisu