Ja wiem, że może to głupie pytanie, ale trudno... A więc sprawa wygląda następująco. Mam miód :) I to całkiem dobry :) Najlepsze jest w tym wszystkim to, że darowany i tu pojawia się problem. Miodek dostałam w wielkim słoju, a potrzebuję z niego odmierzyć 500 ml. Czyli jak odmierzyć ten miód? Czy 500 ml miodu to będą 2 szklanki (takie standardowe) na 250 ml wody?
Hmm... Chyba jednak to jesień mi nie służy i najwidoczniej logiczne myślenie jakoś mi zanika w związku z tym...
To ja może podzielę się moim starym jak świat sposobemodmierzania miodu .
Piekę dość dużo pierników i pierniczków w okresie bożonarodzeniowym i robię tak:
mam mały garnuszek (taki, w którym można podgrzać miód) o pojemności chyba 0,75 l, wlewam do niego pół litra wody, zaznaczam od góry do powierzchni wody przylepną karteczkę lub nawet pasek przyciętego plastra.
Wodę wylewam, nakładam miód i podgrzewam. W miarę podgrzewania miód się rozpuszcza, a przyklejony pasek papieru wskazuje dokładnie jego miarę czyli pół litra.
Można też po nalaniu wody zmierzyć od góry ile brakuje nam do 0,5 l. – wtedy nie trzeba nic przyklejać. Ja już bez mierzenia i przyklejania wiem dokładnie .
Opis jest bardziej skomplikowany niż samo odmierzanie…:)))
Ja wiem, że może to głupie pytanie, ale trudno... A więc sprawa wygląda następująco. Mam miód :) I to całkiem dobry :) Najlepsze jest w tym wszystkim to, że darowany i tu pojawia się problem. Miodek dostałam w wielkim słoju, a potrzebuję z niego odmierzyć 500 ml. Czyli jak odmierzyć ten miód? Czy 500 ml miodu to będą 2 szklanki (takie standardowe) na 250 ml wody?
Hmm... Chyba jednak to jesień mi nie służy i najwidoczniej logiczne myślenie jakoś mi zanika w związku z tym...
Tak, czy inaczej, proszę o radę :)
Właśnie tak.
http://wielkiezarcie.com/article65079.html może tak ? :)
500 ml to pół litra i tak trzeba to odmierzyć.
Dzięki !!! Coś mnie ostatnimi dniami dziwnie przytyka myśleniowo :)
To ja może podzielę się moim starym jak świat sposobem odmierzania miodu .
Piekę dość dużo pierników i pierniczków w okresie bożonarodzeniowym i robię tak:
mam mały garnuszek (taki, w którym można podgrzać miód) o pojemności chyba 0,75 l, wlewam do niego pół litra wody, zaznaczam od góry do powierzchni wody przylepną karteczkę lub nawet pasek przyciętego plastra.
Wodę wylewam, nakładam miód i podgrzewam. W miarę podgrzewania miód się rozpuszcza, a przyklejony pasek papieru wskazuje dokładnie jego miarę czyli pół litra.
Można też po nalaniu wody zmierzyć od góry ile brakuje nam do 0,5 l. – wtedy nie trzeba nic przyklejać. Ja już bez mierzenia i przyklejania wiem dokładnie .
Opis jest bardziej skomplikowany niż samo odmierzanie…:)))