Forum

Kuchenne porady

Patelnia żeliwna

  • Autor: AgaKa3 Data: 2013-11-13 20:27:57

    Witam serdecznie. Od pewnego czasu zastanawiam się do czego służy patelnia żeliwna?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-13 20:45:07

    Do smażenia? Mam takie starocie, jeszcze po mojej babci. Ciężkie niemożebnie ale smaży się na niej doskonale. Kiedy się rozgrzeje to "idzie jak burza". Smażę z tłuszczem lub bez. Jedna zasada - nie wolno jej szorować. Kiedyś, w czasach "namiotowych" wyszorowałam ją piaskiem - zaczęło do niej wszystko przywierać. Co ciekawe - po jakimś czasie wróciła do normy.

  • Autor: AgaKa3 Data: 2013-11-13 21:11:42

    Mam patelnię z powłoką ceramiczną i też jak zamocno ją wyczyszczę to przywiera a po pewnym czasie wraca do normy. Niestety jej wadą jest to iż powłoka jest biała i często mimo umycia jej wodą z płynem do naczyń pozostają brązowe plamy tłuszczu więc muszę szorować!!!

  • Autor: megi65 Data: 2013-11-13 21:30:49

    Moja żeliwna patelnia służy za ... donice do trawki ozdobnej . Prezentuje się wspaniale nad ogrodowym stawem , wśród kamieni .. ))

  • Autor: ekkore Data: 2013-11-14 09:05:55

    Patelnia, która doskonale smaży rzeczy wymagające wysokiej temperatury.

    Uwielbia tluszcz, wchłaniając go.

    To metal, związku z tym podlega korozji - rude plamy to właśnie rdza.

    Po umyciu trzebają szybko wytrzeć i nasmarować leciutko olejem. Taka konserwacja prowadzi do nieprzywierania. Plus wysoka temperatura patelni przed smażeniem.

  • Autor: AgaKa3 Data: 2013-11-14 09:33:32

    Rdza na powłoce ceramicznej???

  • Autor: ekkore Data: 2013-11-14 14:11:49

    Pytałaś o żeliwną

  • Autor: ciasto_marchewkowe Data: 2013-11-14 12:31:09

    Witam serdecznie. Od pewnego czasu zastanawiam się do czego służy patelnia
    żeliwna?

    Witam. Mam takiego Skeppshulta żeliwnego i używam go najczęściej do smażenia mięs. Według mnie główną zaletą wyróżniającą żeliwo na tle innych materiałów to to, że naprawdę szybko się na nim smaży, bo patelnie osiągają bardzo wysokie temperatury. Do tego rozgrzewają się równomiernie i naprawdę trzeba się mocno postarać, by coś na nich przypalić. Steki albo mięso gulaszowe wolę smażyć na żeliwnej patelni, niż na delikatnej ceramicznej (która oczywiście też ma swoje zalety). Na ceramikę wolę zostawić łososia albo dorsza :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu