Forum

Kuchenne porady

śledzie

  • Autor: iza1 Data: 2013-11-15 08:30:19

    kupiłam wczoraj 2 śledzie, takie całe, jeden z mleczkiem drugi z ikrą. Moczę je do dziś , bo słone. Są z ośćmi oczywiście. Co dalej z nimi zrobić ? jak to się je ? Co z tą ikrą i mleczkiem zrobić ?

  • Autor: jolka60 Data: 2013-11-15 09:11:30

    Najlepiej śledzie w occie,do słoika.Całe śledzie moczą się długo.Musisz kilka razy zmienić wodę.Jak zmiękną,możesz je wyfiletować.Pewnie już możesz (Podziel wzdłuż na połowy tak,żeby oddzielić kręgosłup najlepiej z przylegającymi do niego ościami).Praktycznie -zaczynam od ogona.Przykładam nóż płasko do kręgosłupa i odkrajam filet,delikatnymi ruchami.Drugą ręką lekko podnosze ten filet,żeby lepiej operowac nożem.no,może niejasno to opisałam?Potem włóż do nowej wody.Wyfiletowane szybciej się odmoczą z soli.Póżniej możesz zrobić z każdego przepisu na śledzie marynowane.Jeśli chcesz wykorzystac mleczko,co polecam.zrób tak jak ja wg starego przepisu.Ugotuj zalewę -woda z octem-kwasowość jak lubisz,dodaj przyprawy-pieprz czarny,ziele angielskie,liść laurowy.Do tego pokrojona cebula,trochę marchwi (można sparzyć przed włożeniem do słoika).Mleczko przetrzeć przez sitko,dodać do zalewy.Układać w słoiku -na dno trochę cebuli,marchwi,warstwa śledzi,przyprawy i tak na przemian.zalać to zalewą z mleczkiem.Co do ikry-ja lubię samą,odmoczoną tak,żeby była lekko słona.Kilka razy też dodałam do zalewy,jak mleczko.

    Możesz również usmażyć śledzie i zalać je zalewą octową,jak również zjeść smażone solone podobnie jak świeże.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-15 09:14:09

    Jako ciekawostkę dodam, że moja babcia z mleczka robiła sos po polewania śledzi. Podobno pyszny. Ja dość szybko dowiedziałam się, co to jest i do gęby nie brałam. Ikra była zawsze i wciąż jest dla mnie pyszna!

  • Autor: jolka60 Data: 2013-11-15 09:22:06

    Tak,taki sos jest pyszny.Niepotrzebnie się zraziłaś.,to tak,jak moje dziewczyny.Tez jadły i super smakowało,dopóki matka się nie wygadała,z czego ten sos.Nie rozumiem,przecież to część ryby,a ikra..no z jesiotra np nieżle kosztuje i "królowie życia" się nią zajadają.Dobrze,że wreszcie można kupić samą ikrę i mleczko,co też robię czasem,aby dodać do zwykłych filetów.matiasów.

  • Autor: iza1 Data: 2013-11-15 09:52:42

    a można zjeść na surowo?  dobre ?

  • Autor: jolka60 Data: 2013-11-15 09:57:03

    Bardzo lubię.oczywiście,ze można .Przecież śledzie marynowane też są surowe.Nic na siłę.Po prostu spróbuj.Ja zawsze podjadam przy robieniu śledzi.

  • Autor: iza1 Data: 2013-11-15 10:04:10

    dzięki, dziewczyny - zrobię po południu :)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-15 10:30:36

    Moja mama też kupuje całe śledzie mleczaki i z ikrą , zalewa je dużą ilością wody i moczy kilka godzin.Potem  kroi w dzwonka i robi zalewę octową z cebulką, przepis na śledzie w occie jest w moich  przepisach.Marynują się około 3 dni, są przepyszne do całych suchych ziemniaków. Ości po zamarynowaniu , pięknie odchodzą, wychodzi cały środek, nie warto ich filetować,:)

    Ikrę i mlecze też wkłada do słoika, są pyszne:)Nigdy u  nikogo nie jadłam lepszych śledzi, na święta mama zawsze kupuje 2 kg i wszystkie, są szybko pożarte:))

  • Autor: iza1 Data: 2013-11-15 10:58:15

    Moja mama też kupuje całe śledzie mleczaki i z ikrą , zalewa je dużą
    ilością wody i moczy kilka godzin.Potem  kroi w dzwonka i robi zalewę
    octową z cebulką, przepis na śledzie w occie jest w moich
     przepisach.Marynują się około 3 dni, są przepyszne do całych
    suchych ziemniaków. Ości po zamarynowaniu , pięknie odchodzą,
    wychodzi cały środek, nie warto ich filetować,:) Ikrę i mlecze też
    wkłada do słoika, są pyszne:)Nigdy u  nikogo nie jadłam lepszych
    śledzi, na święta mama zawsze kupuje 2 kg i wszystkie, są szybko
    pożarte:))

    dziękuję Mamo Różyczki :)

  • Autor: asieksza Data: 2013-11-15 12:28:15

    Mój mężuś wkłada do słoika , robi sosik z mlecza, ikry , śmietany i chyba jakiś przypraw. Potem kilka tygodni lezakuje w lodówce - mniam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu