Mam do Was pytanie jak zrobić dobrą kruszonkę na ciasto np. na struclę drożdżową z makiem, żeby po upieczeniu nie rozlazła się na cieście,ani też nie była za twarda? Jakie są proporcje mąki,cukru i masła aby się dobrze zlepiło,czy ma to być zbite ciasto czy bardziej kruszyć się w rękach? Czy masło roztapiać czy ma być w całości - zimne czy w temp. pokojowej? Czy coś jeszcze dodajecie oprócz tych trzech składników? Proszę o jakieś wskazówki,dziękuję.
Upss ! Proszę Koleżanki .. U mnie to idzie za każdym razem inaczej . Wszystko zależy od ilości kruszonki. Nie mniej masło ok. 1/3 kostki i wsypuje cukier kryształ i zaczynam łapka mieszać , na koniec mąkę najlepiej krupczatkę i teraz mąka powinna związać oba te składniki w cudowną lekkość i sypkość .
Czasem dodaje na czubku noża proszek do pieczenia . Bardzo lubię do szarlotki czy ciast z owocem dodać do kruszonki cynamon . Robię też często kruszonkę dwukolorową , do jednej części dodaje kako .
Pomogłam , nie pomogłam , jakieś sugestie podałam , niestety sztywnego przepisu nie posiadam
Pomogłaś, rozjaśnia się powoli , że muszę dokupić krupczatkę...i podoba mi się z tym cynamonem... no i,że nie roztapiam masła tylko w całości w łapkach ucieram.. Tylko ile tego cukru,na oko?hmm
Ullko ! Hmm z cukrem ... dodaj pół standartowej szklanki , wybierz raczej miałki . Następnym razem będziesz miała odnośnik czy nie za słodka posypka wyszła ..
Aaaa nadmiar kruszonki możesz śmiało do pojemniczka i zamrozić .. Przyda się jak znalazł na szybkie błyskawiczne ciacho .
BARDZO nie lubie kruszonki, ale pamietam z rodzinnego domu, ze Mama wykladajac drozdzowe ciasto na blache, troszeczke w misce go zostawiala - trudno mi powiedziec ile ..... moze 1 - 2 lyzki od zupy ? i do tego dodawala ciut maki i cukier - proporcji nie znam, ale baza bylo wlasnie " lyzka " ciasta, i wszystkim ( oprocz mnie ) ta kruszonka bardzo smakowala. Pozdrawiam !
Ja tez mam problem z kruszonka,ciasto wychodzi super ale kruszonka to nie to co powinno byc,robilam z roznych przepisow i nie wychodzi,moze przez brak krupczatki;czy ktos wie jak nazywa sie krupczatka we Francji?
ja robię kruszonkę tak samo jak resztę ciasta. oddzielam od uformowanego ciasta małt kawałek i wkładam do zamrażarki - na ok 30 min - potem na koniec jak jest już trochę zamrożony - kruszę go na ciasto i razem wszystko do piekarnika. Stosuję ten sposób do szarlotki - ze sztruclą pewna nie jestem
Mam do Was pytanie jak zrobić dobrą kruszonkę na ciasto np. na struclę drożdżową z makiem, żeby po upieczeniu nie rozlazła się na cieście,ani też nie była za twarda? Jakie są proporcje mąki,cukru i masła aby się dobrze zlepiło,czy ma to być zbite ciasto czy bardziej kruszyć się w rękach? Czy masło roztapiać czy ma być w całości - zimne czy w temp. pokojowej? Czy coś jeszcze dodajecie oprócz tych trzech składników? Proszę o jakieś wskazówki,dziękuję.
Upss ! Proszę Koleżanki .. U mnie to idzie za każdym razem inaczej . Wszystko zależy od ilości kruszonki. Nie mniej masło ok. 1/3 kostki i wsypuje cukier kryształ i zaczynam łapka mieszać , na koniec mąkę najlepiej krupczatkę i teraz mąka powinna związać oba te składniki w cudowną lekkość i sypkość .
Czasem dodaje na czubku noża proszek do pieczenia . Bardzo lubię do szarlotki czy ciast z owocem dodać do kruszonki cynamon . Robię też często kruszonkę dwukolorową , do jednej części dodaje kako .
Pomogłam , nie pomogłam , jakieś sugestie podałam , niestety sztywnego przepisu nie posiadam
Pozdrawiam i życzę powodzenia .. )
Pomogłaś, rozjaśnia się powoli , że muszę dokupić krupczatkę...i podoba mi się z tym cynamonem... no i,że nie roztapiam masła tylko w całości w łapkach ucieram.. Tylko ile tego cukru,na oko?hmm
Dzięki, pozdrawiam.
Ullko ! Hmm z cukrem ... dodaj pół standartowej szklanki , wybierz raczej miałki . Następnym razem będziesz miała odnośnik czy nie za słodka posypka wyszła ..
Aaaa nadmiar kruszonki możesz śmiało do pojemniczka i zamrozić .. Przyda się jak znalazł na szybkie błyskawiczne ciacho .
Zawsze robię kruszonkę z tego przepisu na ciasto maslankowe..kruszonka przepyszna i nic nie odpada http://wielkiezarcie.com/recipe68690.html
Ja dodaje cukier puder zamiast kryształu , posypka jest wtedy bardzo delikatna i łatwiej przywiera do ciasta.
BARDZO nie lubie kruszonki, ale pamietam z rodzinnego domu, ze Mama wykladajac drozdzowe ciasto na blache, troszeczke w misce go zostawiala - trudno mi powiedziec ile ..... moze 1 - 2 lyzki od zupy ? i do tego dodawala ciut maki i cukier - proporcji nie znam, ale baza bylo wlasnie " lyzka " ciasta, i wszystkim ( oprocz mnie ) ta kruszonka bardzo smakowala. Pozdrawiam !
Ja tez mam problem z kruszonka,ciasto wychodzi super ale kruszonka to nie to co powinno byc,robilam z roznych przepisow i nie wychodzi,moze przez brak krupczatki;czy ktos wie jak nazywa sie krupczatka we Francji?
Tu znajdziesz odpowiedź: http://www.niam.pl/pl/produkty/1474-maka_pszenna_typ_500_krupczatka
Dziekuje,bede szukala 500
ja robię kruszonkę tak samo jak resztę ciasta. oddzielam od uformowanego ciasta małt kawałek i wkładam do zamrażarki - na ok 30 min - potem na koniec jak jest już trochę zamrożony - kruszę go na ciasto i razem wszystko do piekarnika. Stosuję ten sposób do szarlotki - ze sztruclą pewna nie jestem