Forum

Kuchenne porady

Kruszonka na ciasto

  • Autor: ulla* Data: 2013-12-02 08:31:31

    Mam do Was pytanie jak zrobić dobrą kruszonkę na ciasto np. na struclę drożdżową z makiem, żeby po upieczeniu nie rozlazła się na cieście,ani też nie była za twarda? Jakie są proporcje mąki,cukru i masła aby się dobrze zlepiło,czy ma to być zbite ciasto  czy bardziej kruszyć się w rękach? Czy masło roztapiać czy ma być w całości - zimne czy w temp. pokojowej? Czy coś jeszcze dodajecie oprócz tych trzech składników? Proszę o jakieś wskazówki,dziękuję.

  • Autor: megi65 Data: 2013-12-02 09:01:12

    Upss ! Proszę Koleżanki .. U mnie to idzie za każdym razem inaczej . Wszystko zależy od ilości kruszonki. Nie mniej masło ok. 1/3 kostki i wsypuje cukier kryształ i zaczynam łapka mieszać , na koniec mąkę najlepiej krupczatkę i teraz mąka powinna związać oba te składniki w cudowną lekkość i sypkość .

    Czasem dodaje na czubku noża proszek do pieczenia . Bardzo lubię do szarlotki czy ciast z owocem dodać do kruszonki cynamon . Robię też często kruszonkę dwukolorową , do jednej części dodaje kako .

    Pomogłam , nie pomogłam , jakieś sugestie podałam , niestety sztywnego przepisu nie posiadam

    Pozdrawiam i życzę powodzenia .. )

  • Autor: ulla* Data: 2013-12-02 09:11:22

    Pomogłaś, rozjaśnia się powoli , że muszę dokupić krupczatkę...i podoba mi się z tym cynamonem... no i,że nie roztapiam masła tylko w całości w łapkach ucieram.. Tylko ile tego cukru,na oko?hmm

    Dzięki, pozdrawiam.

  • Autor: megi65 Data: 2013-12-02 10:04:18

    Ullko ! Hmm z cukrem ... dodaj pół standartowej szklanki , wybierz raczej miałki . Następnym razem będziesz miała odnośnik czy nie za słodka posypka wyszła ..

    Aaaa nadmiar kruszonki możesz śmiało do pojemniczka i zamrozić .. Przyda się jak znalazł na szybkie błyskawiczne ciacho .

  • Autor: myszamycha Data: 2013-12-02 11:48:15

    Zawsze robię kruszonkę z tego przepisu na ciasto maslankowe..kruszonka przepyszna i nic nie odpada http://wielkiezarcie.com/recipe68690.html

  • Autor: livia Data: 2013-12-02 12:40:34

    Ja  dodaje cukier puder zamiast kryształu , posypka jest wtedy bardzo delikatna i łatwiej przywiera do ciasta.

  • Autor: mariateresa Data: 2013-12-02 20:32:33

    BARDZO  nie lubie kruszonki,  ale pamietam z rodzinnego domu,  ze Mama wykladajac  drozdzowe ciasto na blache,  troszeczke w misce go zostawiala  -  trudno mi  powiedziec ile  .....  moze 1 - 2  lyzki od zupy ?  i do tego  dodawala  ciut  maki i cukier   -  proporcji nie znam,  ale  baza  bylo wlasnie  " lyzka "   ciasta,  i wszystkim  ( oprocz mnie )  ta kruszonka bardzo smakowala.  Pozdrawiam !

  • Autor: Ren84 Data: 2013-12-03 18:18:24

    Ja tez mam problem z kruszonka,ciasto wychodzi super ale kruszonka to nie to co powinno byc,robilam z roznych przepisow i nie wychodzi,moze przez brak krupczatki;czy ktos wie jak nazywa sie krupczatka we Francji?

  • Autor: smakosia Data: 2013-12-09 18:54:00

    Tu znajdziesz odpowiedź: http://www.niam.pl/pl/produkty/1474-maka_pszenna_typ_500_krupczatka

  • Autor: Ren84 Data: 2013-12-11 17:02:37

    Dziekuje,bede szukala 500

  • Autor: Kasia281 Data: 2013-12-09 13:51:43

    ja robię kruszonkę tak samo jak resztę ciasta. oddzielam od uformowanego ciasta małt kawałek i wkładam do zamrażarki - na ok 30 min - potem na koniec jak jest już trochę  zamrożony - kruszę go na ciasto i razem wszystko do piekarnika. Stosuję ten sposób do szarlotki - ze sztruclą pewna nie jestem

Przejdź do pełnej wersji serwisu