Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Uwaga na Centrum Energetyczne

• Autor: ekkore Data: 2013-12-03 18:03:14

Nie wiem czy firma o tej nazwie ma korzystne ceny za energię. Nie będę miała okazji się przekonać, już nie... Choć występuje jako "rzetelna firma".

Natomiast metody jakimi zdobywa nowych klientów to oszustwo. I przed nim ostrzegam.

Przedstawicielka do samego końca twierdziła, że jest przedstawicielką mojego obecnego operatora energetycznego, że umowa będzie z tą samą firmą - tylko jako operatora ogólnopolskiego - a nie lokalnego.

Pani zażyczyła sobie dowodu osobistego - po czym wyciągnęła nowy blankiet umowy. Po co ze swoim operatorem mam podpisywać umowę?

Sprawdziłam u mojego operatora. Firma konkurencyjna. Nie planują zmian w najbliższym czasie. Nie będą podpisywać nowych umów.

• Autor: jannaj Data: 2013-12-03 21:31:47

Niestety z tego typu osobami jest tak, że potrafią omotać bardzo i człowiek traci zdolność racjonalnego myślenia. Podobnie jest z pracownikami infolini, są specjalnie szkoleni. Warto pamiętać, że przy umowie zawartej poza lokalem można odstąpić od umowy w 10 dni - trzeba jednak wysłać pismo o takim odstąpieniu.

JEśłi chodzi o energie elektryczną to zmiana w przypadku gospodarstwa domowego nie przyniesie specjalnych oszczędności - jest to kwota ok 50 zł dla rodziny 4-osobowej.

Może się okazać, że koszty poboczne przy przejściu będą przewyższały sumę oszczędności.

Pokażę wam moją symulację uwzględniającą zmianę stawki czynnej jaką mi zaproponowano w obrębie jednego operatora. Musicie zwrócić uwagę, że faktura za energię składą się z kilku pozycji (u mnie z 6). Osoba z infolini dzwoni i cudownie namawia do obniżki cen energi - a tak naprawdę tylko jednego składnika.

Poniżej pokaże wam moje tabele. Założenie jest takie, że rodzina 4-osobowa zużywa przeciętnie ok 2000 kWh (sprawdzałąm i tak rzeczywiście u mnie było).

Cena Ilość Suma
    energia elektryczna czynna 0,2844 2000 568,8
    opłata przejściowa 3,87 12 46,44
    opłata jakościowa 0,0065 2000 13
    opłata dystrybucyjna zmienna 0,202 2000 404
    opłata dystrybucyjna stała 3,4 12 40,8
    opłata abonamentowa (OSD) 0,81 12 9,72
    1082,76
    VAT 23% 249,0348
    1 331,79

po obniżce stawki energii czynnej (różowy kolor komórki):

Cena Ilość Suma
    energia elektryczna czynna 0,264 2000 528
    opłata przejściowa 3,87 12 46,44
    opłata jakościowa 0,0065 2000 13
    opłata dystrybucyjna zmienna 0,202 2000 404
    opłata dystrybucyjna stała 3,4 12 40,8
    opłata abonamentowa (OSD) 0,81 12 9,72
    1041,96
    VAT 23% 239,6508
    1 281,61
    zmiana stawki czynnej
    z 0,2844 na 0,264
    różnica na roku w złotych: 50,18

Wydaje mi się, że trochę rostrzeliło.

Jak się komuś chciało czytać -gratuluję przejścia do samego końca.

• Autor: ekkore Data: 2013-12-04 08:21:46

Pani wczoraj cały czas mówiła o obniżeniu stawki za prąd.

Ale nie mówiła nic o opłatach przesyłowych - tylko, że będą na osobnej fakturze. Więc zapewne za prąd nie byłoby taniej.

Do tego miałam podpisać gwarancję na stałą cenę energii na najbliższe 3 lata (pani chciała zweryfikować dane) - czyli nową umowę (chciała spisać dane z dowodu), na której nie było słowa (a w zasadzie cyferki) gwarantowanej sumy napisanej na kartce.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-12-04 08:41:22

Podepnę się pod twój wątek i powiem, że mnie miło zaskoczyła gazownia - a my gazu zużywamy dużo, bo i kuchenka i piecyk gazowy. Obniżyli na cenę - ostatni rachunek miałam "pusty" a następne, prognozowane są duuużo niższe od dotychczasowych. Miłe zaskoczenie, że coś "poszło w dół".

• Autor: matani Data: 2013-12-04 08:42:35

A nie płacisz tzw. "opłaty stałej"? U nas ta pozycja jest praktycznie równa cenie zużytego gazu. Nie ma faktur pustych :( Mamy gaz z PGNiG.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-12-04 09:14:07

Też z PGNiG i pierwszy raz w życiu mi się to zdarzyło. Stałą płacę ale teraz chyba nadpłaty z prognozowanych przewyższyły wsio i stąd ta pusta faktura. I dostałam pismo o obniżeniu ceny za gaz.

• Autor: jannaj Data: 2013-12-04 11:15:48

Niestety prawda jest taka, że "obniżki" opłat u takich molochów jak Tauron czy PGNiG są tylko kosmetyczne. Często wiąże się to np z przejściem na fakturę mailową. 50 zł, które zaoszczędziłam na obniżce za prąd to cena znaczka, papieru, toneru do drukarki i obsługi faktury papierowej.

Jeśłi chodzi o PGNiG zachęcam was do przejścia na abonament z własnym odczytem comiesięcznym. Nie jest to aż tak uciążliwe jakby się mogło wydawać, ale ma się kontrolę na swoimi rachunkami. Płaci się co miesiąc za faktyczne zużycie a nie za jakieś dziwaczne prognozy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu