Forum

Kuchenne porady

Masło klarowane

  • Autor: mamamirelki Data: 2013-12-05 16:15:32

    Od czasu do czasu kupuje masło klarowane, takie znanej firmy w dużym opakowaniu i zawsze musze je wyrzucać. Data ważności jest co prawda aktualna, ale masełko dziwnie zmienia kolor i specyficznie zaczyna pachnieć, Czy macie jakieś doświadczenia ile czasu po otwarciu pudełka można je przechowywać w lodówce?

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-12-05 16:28:46

    Myślę , że trzeba przechowywać w lodówce, inaczej się popsuje:)Najlepiej sklarować sobie masełko samemu.

  • Autor: hanka-65 Data: 2013-12-05 17:14:46

    Popieram Mamę-Różyczki w całej rozciągłości tematu;)))

  • Autor: iwciaG Data: 2013-12-05 19:29:30

    Również popieram!!! Trzeba uważnie przeczytać skład takiego masełka, by zdziwić się, że nie samym masełkiem produkt ,,żyje" hi hi...!

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-12-05 22:58:51

    Myślę , że trzeba przechowywać w lodówce, inaczej się
    popsuje:)Najlepiej sklarować sobie masełko samemu.

  • Autor: mamamirelki Data: 2013-12-06 10:35:11

    No wielkie dzięki! Oczywiście, że masło przechowuję w lodówce! Tylko brak mi na opakowaniu ile czasu po otwarciu można tak trzymać. I czy ta zmiana kolorku jest "zdrowa" czy już nie.

  • Autor: smakosia Data: 2013-12-06 12:39:23

    Hm...no faktycznie, komentarze, które dostałaś , to raczej forma dyskusji a nie odpowiedź na konkretne pytanie

    Z mojego (małego) doświadczenia wynika, że samo otwarcie masła nie ma nic wspólnego z długością przechowywania. Musisz się kierować datą przydatności podaną na opakowaniu. Masło klarowane ma wyjątkowo długą ważność. Zmiana koloru na wierzchu, to jak sądzę proces utleniania. Myślę, że raczej nie powinno jełczeć. Ja na Twoim miejscu zdjęłabym nożem taką ciemniejszą warstę i sprawdziłabym czy pod spodem jest zmieniony zapach. O ile (tak, jak piszesz) przechowujesz masło w lodówce i termin ważności nie minął, to wszystko powinno być OK.

  • Autor: bahus Data: 2013-12-06 14:39:50

    Najdłużej trzymałem w lodówce 4 miesiące. Nic nie straciło na smaku ani na zapachu.

  • Autor: hanah30 Data: 2013-12-07 18:37:50

    Gdy jeszcze masełka klarowanego w naszych sklepach i marketach nie było to ja polowałam na przeceny masełka z końcowym terminem ważności sama je klarowałam, szkoda mi było tej pianki która na początku się utworzyła należy ją zebrać , ale ją wykorzystałam zawsze do zaklepania zupek.Masełko klarowane długo przechowywałam w słoiku w lodówce.

  • Autor: Kasia281 Data: 2013-12-11 12:36:21

    Może powinnaś zmienić firmę masełka. Abo klarować sama - tak jak reszta radzi. To nie jest trudne i dużo czasu nie zajmuje a lepsze jest niż kupione :)

  • Autor: SEZAMKI Data: 2014-01-05 10:38:04

    Kupuje masło klarowane pewnej sprawdzonej firmy. Wprawdzie otwarte stoi w lodówce i nic z nim się nie dzieje.Ale na opakowaniu pisze ze przechowywać w lodówce do 15 miesięcy a poz a do 9ciu.

Przejdź do pełnej wersji serwisu