Właśnie dziś robiłam pierogi z rozmrożonego ciasta i bardzo trudno się je rozwałkowywało i lepiło w porównaniu ze świeżym. Nie wiem, czy tak jest zawsze, czy to tylko mój brak wprawy i doświadczenia:)
Tak się dzieje gdy ciasto nie jest przed zamrożeniem hermetycznie zapakowane. Wtedy wysycha i po rozmrożeniu trudno się rozwałkowuje. Na "lepienie się" można zaradzić podsypując ciasto mąką. Rozmrażać w lodówce.
Dobrze jest po rozmrożeniu zostawić odkryte ciasto na ok 1/2 h w ciepłym miejscu aby "odpoczęło".
Czy ciasto pierogowe można przechowywać w lodówce. jeżeli tak - to jak długo?
Czy można je mrozić?
Jeśli robię pierogi i zostanie mi sporo ciasta to zamrażam. Po odmrożeniu nie odbiega niczym od świeżego. W lodówce nie przechowywałam.
przechowywałam w lodówce włożone do woreczka foliowego do następnego dnia, ale czasem też zamrażam jak mam już dość lepienia, a zostaje mi ciasta
W lodówce maksymalnie 3 - 4 dni...w zamrażarce kilka miesięcy.
Dzięki za poradę. Wędruje do zamrażalnika - bo przed środą nie miałabym czasu zająć się pierogami. Poczeka do przyszłego tygodnia.
Właśnie dziś robiłam pierogi z rozmrożonego ciasta i bardzo trudno się je rozwałkowywało i lepiło w porównaniu ze świeżym. Nie wiem, czy tak jest zawsze, czy to tylko mój brak wprawy i doświadczenia:)
Tak się dzieje gdy ciasto nie jest przed zamrożeniem hermetycznie zapakowane. Wtedy wysycha i po rozmrożeniu trudno się rozwałkowuje. Na "lepienie się" można zaradzić podsypując ciasto mąką. Rozmrażać w lodówce.
Dobrze jest po rozmrożeniu zostawić odkryte ciasto na ok 1/2 h w ciepłym miejscu aby "odpoczęło".
Dzięki za rady. Przydadzą się następnym razem:)