Forum

Kuchenne porady

Przechowywanie ciasta na pierogi

  • Autor: ekkore Data: 2013-12-08 09:46:51

    Czy ciasto pierogowe można przechowywać w lodówce. jeżeli tak - to jak długo?

    Czy można je mrozić?

  • Autor: misia2004 Data: 2013-12-08 10:07:32

    Jeśli robię pierogi i zostanie mi sporo ciasta to zamrażam. Po odmrożeniu nie odbiega niczym od świeżego. W lodówce nie przechowywałam.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-12-08 10:32:56

    przechowywałam w lodówce włożone do woreczka foliowego do następnego dnia, ale czasem też zamrażam jak mam już dość lepienia, a zostaje mi ciasta

  • Autor: bahus Data: 2013-12-08 13:38:25

    W lodówce maksymalnie 3 - 4 dni...w zamrażarce kilka miesięcy.

  • Autor: ekkore Data: 2013-12-08 14:20:43

    Dzięki za poradę. Wędruje do zamrażalnika - bo przed środą nie miałabym czasu zająć się pierogami. Poczeka do przyszłego tygodnia.

  • Autor: mgronik Data: 2013-12-08 22:52:26

    Właśnie dziś robiłam pierogi z rozmrożonego ciasta i bardzo trudno się je rozwałkowywało i lepiło w porównaniu ze świeżym. Nie wiem, czy tak jest zawsze, czy to tylko mój brak wprawy i doświadczenia:)

  • Autor: bahus Data: 2013-12-08 23:28:49

    Tak się dzieje gdy ciasto nie jest przed zamrożeniem hermetycznie zapakowane. Wtedy wysycha i po rozmrożeniu trudno się rozwałkowuje. Na "lepienie się" można zaradzić podsypując ciasto mąką. Rozmrażać w lodówce.

    Dobrze jest po rozmrożeniu zostawić odkryte ciasto na ok 1/2 h w ciepłym miejscu aby "odpoczęło".

  • Autor: mgronik Data: 2013-12-08 23:35:33

    Dzięki za rady. Przydadzą się następnym razem:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu