Forum

Kuchenne porady

surowe białka w kremie

  • Autor: reniutka Data: 2013-12-11 10:42:14

    Witam Was serdecznie i proszę o radę. Chcę upiec tort, w którym do kremu dodajemy surowe ubite białka i bitą śmietanę. Wiem, że białka należy  dokładnie sparzyć, ale ten zabieg nie wyklucza moich obaw o bezpieczeństwo takiego kremu. Zastanawiam się,czy można białka zastąpić bitą śmietaną?  Czy nie wpłynie to na strukturę i smak kremu? Krem ma mieć konsystencję czekoladowego musu.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-12-11 14:05:41

    Dla mnie osobiście surowe jajka w jakiejkolwiek potrawie nie przejdą..mam fobię i nic tego nie zmieni...nie bardzo wiem jaką rolę w tym kremie spełniają ubite białka, bo przecież po czasie podchodzą wodą..gdybym pokusiła się o wykonanie tego tortu to do ubitej śmietany dodałabym mascarpone w celu "usztywnienia" kremu

    zerknij może na ten przepis http://www.mojewypieki.com/przepis/potrojnie-musowe-ciasto-czekoladowe może zainspiruje Cię do modyfikacji przepisu który juz masz

  • Autor: reniutka Data: 2013-12-11 14:18:12

    Białka mają dodać, chyba, puszystości. Dziękuję za podpowiedź, Mam zawsze duuuużo wątpliwości, co do potraw z surowymi jajkami.

  • Autor: Teresa40 Data: 2013-12-11 16:55:20

    Ubita piane z bialek dodaje do kremu budyniowego,np. do napoleonek,ale razem jest to jeszcze gotowane,wiec strachu nie ma ze beda surowe jedzone.

  • Autor: asieksza Data: 2013-12-11 20:24:30

    Ja też jakoś boję się surowych jajek. Do kremu maślanego czy lodów czasem daję surowe żółtko ale wtedy jaja wyparzam i to tak długo że zazwyczaj wychodzą jajka na miękko.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-12-12 13:26:47

    jeszcze coś mi przyszło do głowy...może czekoladowa bita śmietana? 300g czekolady rozpuścić na parze (robiłam z mleczną, ale myślę że z białą też wyjdzie), dodać 500ml śmietany 30-36%, chwilę mieszać i odstawic do wystygniecia, wstawić na noc do lodówki a następnego dnia ubić tak jak zwykle ubija się kremówkę

  • Autor: reniutka Data: 2013-12-12 17:22:59

    Dziękuję, na pewno skorzystam z Twoich rad. Pozdrawiam świątecznie,

Przejdź do pełnej wersji serwisu