Kapuśniak z kiszonej kapusty. marynowane polędwiczka wieprzowa z rusztu, mix warzywny zasmażany z cebulką, frytki, sałata rzymska. Sok z wiśni (dla mnie piwo)
U nas była zupa ogórkowa,a na drugie: ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty i wątróbka(drobiowa dla mnie i dzieciaków i wieprzowa dla męża), do popicia kompot lub sok jabłkowo-winogronowy.
M-R przecież to zbiór kolejnych obiadów. :) Sama wiesz, że długo nie wpisywałam, nie miałam czasu ale zdjęcia robiłam. I bardzo mi miło, że tak napisałaś. :)
Pewnie, często używam cząbru. Niestety, fasola od pewnego czasu daje u mnie efekt "palącego przewodu pokarmowego". I to od początku do samego końca - żywy ogień i lawa piekielna. Mogę tylko popatrzeć na fasolówkę M-R i pozazdrościć.
Jak to dobrze wrócić do domku a tu ...sruuu, pełnym talerzem pod pysk, byleby tylko nie za bardzo przyzwyczaić się do takiego wygodnictwa hehehe. Przyjaciółka zaledwie wczoraj do mnie się wprowadziła a już dzisiaj taka rozpusta - frytki i wątróbka panierowana (pierwszy raz jadłam w takiej postaci - dobre), chociaż gdyby jeszcze w gratisie zupkę dorzuciła.... no ale podobno nie można mieć wszystkiego
Znów się uśliniłam, patrząc na Twoje obiadki:)U mnie to samo co wczoraj, zrobiłam na dwa dni, tylko zamiast ogórków, surówka z czerwonej kapusty, no i oczywiście świeże ziemniaki:)
Wczoraj Pan był na dniówce więc sobie z córką zrobiłyśmy. Najlepszy jej nie jada bo twierdzi, że nie lubi jak mu jakieś " ukwiały" w rosole pływają i stąd nazwa.
Ja dzisiaj też hurtem sobotnio-niedzielne obiadowanie; buraczki zasmażane wg niebieskiej-różyczki ze skwarkami z boczku , część ze śmietaną, rydze z patelni na maśle, ziemniaki pieczone z masłem klarowanym i bułką tartą, udziec jagnięcy, kapusta zasmażana z boczkiem i kotlet schabowy z kością. Były jeszcze śledzie wigilijne z buraczkiem i granatem wg Mamy-Różyczki i zupa grzybowa na winnie z kluskami wg Halinki00 (zdjęcia nie zdążyłam)
Lane kluski na wczorajszym rosole, na drugie frytki, jajko sadzone, gyros z piersi kurczaka, kalafior okraszany bułka tarta, do picia sok z grajpfruta.
Odpowiedziałabym gdyby to była moja porcja, a to akurat dziecięca... No ale moim pannom po ilości i częstotliwości dźwięków wydobywających się z ich paszcz wnioskuję, że bardzo szeroko i się nie zamykają. ;)
Czasami dziękuję Bogu, że się ino jedna Smarkata w domu została. Może się tylko z psami gryźć, tarzać po podłodze i ciągać za części ciała jak na prawie 17-latkę przystało! Chociaż zdarzyło się, że skacząc we dwójkę solidne, drewniane łoże rodzicom połamali. I tu chyba waga psa przesądziła sprawę. :/
Pierożki Sacchettini - z serem ricotta i szpinakiem ( z Lidla Deluxe - niezłe), do tego gulasz z zakamarków zamrażarki, do tego buraczki ze słoika moje wg przepisu WŻ. Kolorowo i smacznie było...
Zupa "ukwiałowa" :), tylko ciasto na ukwiały ciut rzadkawe, na drugie wątróbka drobiowa z cebulką, ziemniaki, kalafior, marchewka z groszkiem i surówka z pekinki.
U nas dzisiaj na obiad zupa pomidorowa,a na drugie danie ziemniaczki z kotletem mielonym i sałatką jarzynową,do tego sok z truskawek ( co prawda mrożonych podczas wakacji,ale nie straciły swojego smaku).
Gęś miała prawie 4kg. Połowa została, Słońce Moje zasiadło do tej połówki na kolację i zeżarło na zimno. Barbarzyńca! I patrz, nic mu nie jest czyli rzeczywiście gęsina zdrowa.
I zaległe świąteczne....barszcz z uszkami,zupa grzybowa,kluski kładzione,kapusta czerwona zasmażana z boczkiem ,groch z kapustą ,kapusta z grzybami,karp smażony,kaczka z jabłkami,indyk z rodzynkami ,kokosem i pomarańczą ...krokiety z kapustą i grzybami ,krokiety z pieczarkami i jajkiem na twardo ,kompot z suszu ...moczka i makówki ...
Taką lubimy :) choć była trochę jaśniejsza niż na zdjęciu . Natarty golden syropem, sokiem z połówki pomarańczy, czosnkiem, papryką, solą, pieprzem i rozmarynem.
Wczorajsza pomidorowa z makaronem, na drugie kluski ziemniaczane okraszane boczkiem, kapusta z grzybami (zapas wigilijny z zamrazalki), do picia sok z aronii.
Pieczeń z wieprzowego + ziemniaczki pieczone + surówka mieszana albo raczej słoikowa ( własna ) bo nie mam siły na te całe krojenie i kombinowanie itd :P Pozdrawiam w Nowym Roczku :)
PS :) jestem na 200setnym miejscu ,odpowiadających ....na Twój temat :) Ciekawa jestem jak uczcisz tę 2setkę :) Może jakiś talon na balon albo dowcip kulinarny ? Lub jakieś skromne piwko ? .....
Kapuśniak z kiszonej kapusty. marynowane polędwiczka wieprzowa z rusztu, mix warzywny zasmażany z cebulką, frytki, sałata rzymska. Sok z wiśni (dla mnie piwo)
Pyszności,ale zgłodniałam:)
A ja na jutro bede miec kapusniak mniam :)))
Kurczak w sosie curry, kasza gryczana, kiszone ogórki :)
U nas była zupa ogórkowa,a na drugie: ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty i wątróbka(drobiowa dla mnie i dzieciaków i wieprzowa dla męża), do popicia kompot lub sok jabłkowo-winogronowy.
Musisz bardzo kochać męża...
Krupnik.
Pomidorowa z ryżem a na drugie surówka i frytki :)
Dziś u mnie krupnik i naleśniki , z czym kto lubi:)
Zupa jarzynowa.
Ponieważ jestem baaardzo opóźniona :) to lecę hurtowo:
I. Kurczak Glumandy pieczony z warzywami i konserwowane ogórki.
II. Makaron z sosem warzywno-mięsnym i surówka z czerwonej kapusty.
III. Flaki.
IV. Naleśniki a'la tortilla.
Za chwilę dalszy ciąg programu.
V. Schabowy + kalafior + brukselka + czerwona kapusta.
VI. Schabowy w płatkach kukurydzianych (ciutkę przypalony) + puree ziemniaczane z parmezanem + brukselka + pekinka z...
VII. Sałata lodowa z łososiem i owocowym dressingiem, na deser gwiazda.
VIII. Makaron z chilli z pesto tuńczykowym.
Aż mi się w głowie zakręciło, od tych pyszności, ciekawa jestem, co Ty będziesz w Święta serwować?
M-R przecież to zbiór kolejnych obiadów. :) Sama wiesz, że długo nie wpisywałam, nie miałam czasu ale zdjęcia robiłam. I bardzo mi miło, że tak napisałaś. :)
Ło matko...ale pyszności :)
To chyba tylko dlatego robi wrażenie, że hurtem. :) (Miałam napisać "w kupie" ale mi się jakoś źle skojarzyło.)
Pizza: sos pomidorowy, ser, gorgonzola, salami, kabanos.
Barszcz biały wczorajszy, pożarty, więc zrobiłam zupę fasolową, na kiełbasie jałowcowej, do tego pieczywo:)
Barszcz biały wczorajszy, pożarty, więc zrobiłam zupę fasolową, na
Pycha! Daaawno nie jadłem, chyba w weekend popełnię :)kiełbasie jałowcowej, do tego pieczywo:)
Bozxiu, jak bym zjadła. Niestety, moje kichy wariują po fasoli. :( I nie mówię o tym, co wiecie...
Cząber się dodaje ,może wypróbujesz?:) zresztą do wszystkich takich fasolek, grochówek, itp
Pewnie, często używam cząbru. Niestety, fasola od pewnego czasu daje u mnie efekt "palącego przewodu pokarmowego". I to od początku do samego końca - żywy ogień i lawa piekielna. Mogę tylko popatrzeć na fasolówkę M-R i pozazdrościć.
Ja daje sporo czosnku i dużo majeranku, i nic nam nie jest:)
U mnie tak od pewnego czasu. Całe życie jadłam i nic. To pewnie starość. :)
Kapusniak z bialej i kiszonej kapusty z wkladka miesna, na drugie kluski slaskie okraszane boczkiem, do picia sok z aronii
Spaghetti z tuńczykiem,oliwkami,kaparami i pomidorami ...
Jak to dobrze wrócić do domku a tu ...sruuu, pełnym talerzem pod pysk, byleby tylko nie za bardzo przyzwyczaić się do takiego wygodnictwa hehehe. Przyjaciółka zaledwie wczoraj do mnie się wprowadziła a już dzisiaj taka rozpusta - frytki i wątróbka panierowana (pierwszy raz jadłam w takiej postaci - dobre), chociaż gdyby jeszcze w gratisie zupkę dorzuciła.... no ale podobno nie można mieć wszystkiego
Fasolka po bretońsku
Zrazy, ziemniaki gotowane na parze, bigos.
U mnie dzisiaj jajka sadzone to i zdjęć mi się nie chciało robić.
Żurek na białej kiełbasie z ziemniakami :)
Łazanki .
Pstrąg smażony, ziemniaki i surówka z pekinki.
Dopisano 13-12-18 22:00:58:
Nadrabiam zaległości.Dopisano 13-12-18 22:02:39:
Surówka z pekinki była w planach ale wyszło inaczej.No nieźle, u mnie kotleciki z jajek, ziemniaki puree i surówka z kapusty
Miejsce w zamrażarce potrzebne
Pierogi z kapustą i grzybami
i ze skwarkami
Po uporczywym nękaniu mnie przez dzieci :) Powtórka z rozrywki: Pizza.
Bardzo lubię twoje dzieci. Oblizałam się aż po oczach, jak gekon.
Po uporczywym nękaniu przez Ciebie tymi zdjęciami, dziś u nas też pizza. :)
Pewnie robisz już pizzę z zamkniętymi oczami . Doszłeś do perfekcji a wszystko to zasługa Twoich dzieciaczków
Zupa ogórkowa i naleśniki z serem:)
Pomidorowa z ryżem i naleśniki, czekoladowe z serem i gruszkami.
Kurczak a'la flaczki z kluskami kładzionymi + bułka ....
pomidorowa z makaronem, na drugie nalesniki z nutella
Pierogi z mięsem w rosole.
Wczorajsza pomidorowa z ryzem, na drugie na zyczenie syna makaron z serem białym, cukrem i maselkiem, do picia sok z pomaranczy.
Z parowaru pierś z kurczaka, ziemniaki i bukiet warzyw.
Żeberka z szybkowaru, surówka z pekinki i ziemniaki. Zdjęcia będą jak się wreszcie uda sprzęt naprawić.
Dopisano 13-12-18 22:04:47:
" Wczorajsza" pekinka, dziś zrobiona do obiadu.Udka pieczone, ziemniaki z koperkiem i kapusta: z grochem lub grzybami (póki nie zawekuję w słoiki).
Gulasz z kaczych żoładków, ziemniaki i buraczki na zimno.
Pyry tłuczone, łopatka w sosie z pieczarkami i ogórki konserwowe.
Kotlety schabowe, ziemniaki z koperkiem, kapusta włoska z tartą bułką na maśle, marchewka z groszkiem:)
Mmmmm... kapustka!
Dżanino,pierwszy raz zrobiłam kapustkę,bardzo nam smakowała :)
Fajnie! Ja kocham wszystkie kapusty, czasami jak mam fazę to się boję, że mi kapuściany łeb na ramionach wyrośnie. :)
Zupa norweska z łososiem ,ziemniaki ,kotlet schabowy ,buraczki na ostro z czosnkiem ...
Zupa norweska z łososiem ,ziemniaki ,kotlet schabowy ,buraczki na ostro z
Pysznościczosnkiem ...
Dziękuję makusiu :) ..u Ciebie też zawsze smacznie :)
Jak zwykle zaganiana hurtem z weekendu:
Piątek - leniwe z sosem rokpolowo-szpinakowym, brukselka, pekinka z marchewką i jabłkiem.
Sobota - smażona kasza gryczana, łopatka w sobie pieczarkowym (z wykopalisk w zamrażarce), brukselka, pekinka i miks sałat z owocowym vinegretem.
Dzisiaj - kręciołki z szynką, pieczarkami i oliwkami + barszcz czerwony.
Dziękuję za uwagę.
Znów się uśliniłam, patrząc na Twoje obiadki:)U mnie to samo co wczoraj, zrobiłam na dwa dni, tylko zamiast ogórków, surówka z czerwonej kapusty, no i oczywiście świeże ziemniaki:)
Ja już nie wspomnę o swoim ślinotoku na widok twoich obiadów i przepisów. :)
Zupa "ukwiałowa", cycek kurczaczy, sałatka szwedzka i ziemniaki. Jak komu mało to jeszcze bogracz, jednak chyba na jutro zostanie.
Dopisano 13-12-18 22:06:33:
Boże, jaka???? Ja chcę zobaczyć! Chcęchcęchcę.
Najzwyklejsze lane ciasto na rosole.
Wczoraj Pan był na dniówce więc sobie z córką zrobiłyśmy. Najlepszy jej nie jada bo twierdzi, że nie lubi jak mu jakieś " ukwiały" w rosole pływają i stąd nazwa.
Też robię. Chyba ukradnę nazwę. :)
Nie będę rościć praw autorskich .
Jasia nad morzem byłaś i nazbierałaś co Ksawery wyrzucił?
Hihihi trochę to tak wygląda.
Zupa mojego dzieciństwa uwielbiam :)
Ja dzisiaj też hurtem sobotnio-niedzielne obiadowanie; buraczki zasmażane wg niebieskiej-różyczki ze skwarkami z boczku , część ze śmietaną, rydze z patelni na maśle, ziemniaki pieczone z masłem klarowanym i bułką tartą, udziec jagnięcy, kapusta zasmażana z boczkiem i kotlet schabowy z kością. Były jeszcze śledzie wigilijne z buraczkiem i granatem wg Mamy-Różyczki i zupa grzybowa na winnie z kluskami wg Halinki00 (zdjęcia nie zdążyłam)
No i znowu mi pociekło... :(
hahahaha, obetrzyj gębusie i przylatuj, kapustki zostało sporo, ale kotletem to ja się nie podzielę - jam mięsożerca skończony
Oki, to ja powyżeram warzywa. :)
Nieźle się gościłaś kochana, a kluski Halinkowe to jakie?
Bogusiu, zupa grzybowa Halinkowa a kluski moje, tarte
A co to takiego jakby hmm.. bułeczki?
Misia to ziemniaki lekko nacięte, na 1/3 głębokości, polane masłem klarowanym i posypane tartą bułka, pieczone w piekarniku
Dzięki:)
Jak hurtowo to hurtowo, me obiadki - weekendowo :)
Piątek: Pierogi ruskie z sosem pieczarkowym.
Sobota: Pieczone udka kurczaka, tłuczone ziemniaki, zasmażane buraczki, surówka, sos pieczeniowy.
Niedziela: Kotlet drobiowy panierowany w sezamie, tłuczone ziemniaki z koperkiem, kiszone ogórki, surówka.
Była jeszcze fasolowa na wędzonce ale fotki niet. Zostało jeszcze na dziś więc może tym razem zdążę pstryknąć :)
U nas skromnie , na dzisiaj i jutro zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem, teraz przed świętami szlaban na lepsze obiadki:)
Te twoje ziemniaki ze zdjęcia nr 2 to mi się strasznie lubieżnie kojarzą.
Dlatego zawsze nakładam sobie dwa. Duuużo przyjemniej się wtedy je
Myślałam , że tylko ja takie kudłate skojarzenia mam
Lane kluski na wczorajszym rosole, na drugie frytki, jajko sadzone, gyros z piersi kurczaka, kalafior okraszany bułka tarta, do picia sok z grajpfruta.
Potrawka z indyka i marchewki,ziemniaki i buraczki ...
Chicken burger
Aleee wypasiony ! Mniamm....
Uwielbiam hamburgery!!!! mniam :)))
Chciałabym się zapytać, jak szeroko się wam usta otwierają. Ale chyba boję się odpowiedzi. :)
Odpowiedziałabym gdyby to była moja porcja, a to akurat dziecięca...
No ale moim pannom po ilości i częstotliwości dźwięków wydobywających się z ich paszcz wnioskuję, że bardzo szeroko i się nie zamykają. ;)
Czasami dziękuję Bogu, że się ino jedna Smarkata w domu została. Może się tylko z psami gryźć, tarzać po podłodze i ciągać za części ciała jak na prawie 17-latkę przystało! Chociaż zdarzyło się, że skacząc we dwójkę solidne, drewniane łoże rodzicom połamali. I tu chyba waga psa przesądziła sprawę. :/
podudzia w maśle czosnkowym, makaron z pomidorowym sosem i surówka na sałacie lodowej ...
Jajka sadzone, leniwe (już mi się chyba powoli przejadają), marchewka z groszkiem i surówka z pekinki (nigdy mi się nie znudzi).
Szynka duszona w sosie własnym ( świnia chyba była rocznik 1920- ze cztery godziny walczyłam, co by zmiękła), ryż i mizeria.
Wczorajsza zupa pomidorowa z ryżem i po trochu, kapusty z grochem, bo gotowałam na wigilię:)
Zupa ogórkowa,wczorajszy makaron zapiekany z warzywami i żółtym serem.
Kluski kładzione podsmażone z cebulą i kiszoną kapustą + pieczeń drobiowa od onlyred...
Krupnik z ziemniakami, na drugie dzieci makaron z serem a my Twoje spagetti z boczkiem i peperoni :)))
Mój ostatni obiad ( nie, nie, nie wieczerza hihi) przed wyjazdem, następny będzie w sobotę u mamy...i tak aż do końca stycznia
Roladki z kurczaka z jajkiem wg misiakasiaa
Pierożki Sacchettini - z serem ricotta i szpinakiem ( z Lidla Deluxe - niezłe), do tego gulasz z zakamarków zamrażarki, do tego buraczki ze słoika moje wg przepisu WŻ. Kolorowo i smacznie było...
Cebulowa z grzankami i zoltym serem, na drugie łopatka w sosie wlasnym, ziemniaki i surowka z bialej kapusty, do picia sok z pomaranczy.
Przedwczoraj tarta z porem i boczkiem. Wczoraj zupa krem ziemniaczana z podsmażoną kiełbaską. Dziś powtórka zupy, a na drugie.. nie wiem jeszcze.
Schab w sobie pieczeniowym, mieszanka 5 zbóż, surówka z kapusty.
Dopisano 13-12-18 15:16:56:
Kapuśniak z kiszonej kapusty z fasolą i paroma grzybami ...
Zupa ogórkowa na schabowej kości.
Zupa ogórkowa na schabowej kości.
U mnie podobnie - tylko na żeberkach:)pierogi w wydaniu wigilinym zapijane pi......... tnym barszczem czerwonym na zakwasie :P
dzięki Kochanej Megi65!!!!
Kokardko, trenujesz przed czy to już Twoja wcześniejsza wigilia?
Tak, na megi65 zawsze można polegać, jak na żołnierzu :)
U nas kotlety mielone, kartofelki, buraczki i surówka z kiszonej kapuchy wg Mamy-Różyczki, super chrupiąca, polecam gorąco jej przepis :)
Do picia gazowana, czerwona oranżada na bazie wody ciechocińskiej w butelce 0,33L, smaczna :)
Wczorajsza ogórkowa, do wyboru gulasz wyśmienity wg Niebieskiej-Różyczki lub paluszki rybne,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Zupa "ukwiałowa" :), tylko ciasto na ukwiały ciut rzadkawe, na drugie wątróbka drobiowa z cebulką, ziemniaki, kalafior, marchewka z groszkiem i surówka z pekinki.
Makaron z kiełbasą.
Reszta wczorajszego kapuśniaku + ziemniaki,surówka z sałaty lodowej ,ogórka i pomidora oraz mielone z musztardą w wersji przysmażonej i ugotowanej ...
Wczorajsza ogórkowa i pyzy drożdżowe na parze (masochistka ze mnie)
W ramach akcji "Robimy miejsce w brzuszku na Święta" ino tylko zacierka z mąki pełnoziarnistej.
Moja ulubiona :) Smak dzieciństwa :D
Pomidorowa z makaronem, na drugie nugetsy z piersi kurczaka, kalafior, sałatka coleslaw, ziemniaki, do picia sok z pomaranczy.
Poniedziałek kasza z gulaszem i ogórek
Wtorek i czwartek kapuśniak
Środa na prośbę młodej " spagetti"
Na jutro chcą pstrąga hehehe, ciekawe co będą na Wigilię jedli?
U mnie dzisiaj schabowe, ziemniaki i buraczki , bo szybko, a jutro to obiad "pod tytułem..."
Już mogę napisać, że znowu zacierka, tym razem ze zwykłej mąki.
Kotlety mielone, ziemniaki z koperkiem, sos pieczarkowy i mizeria.
Wczorajsza pomidorowa z makaronem, na drugie nalesniki z dzemem z aronii, do picia sok z mandarynek.
U mnie ryż zapiekany z jabłkami z przepisu janeczki669
Chcieli pstrąga, dostali mintaja z ziemniakami i piklami .
Zupa ogórkowa z ryżem ,ziemniaki,udka pieczone,zasmażana biała kapusta z pomidorami ...
pieczona ryba, pieczone frytki, surówka z kapusty
"Sama nie wiem co" z kiełbasy, pieczarek, cebuli, pomidorów i papryki + brukselka.
Noooo to miałyśmy dziś podobnie ...tylko ja na śniadanie ...kiełbasa,cebulka i pieczarki z sosem pomidorowym + chleb ...:))))
Na śniadanie nie miałby kto zrobić. :) A zresztą mamy z Młodą ostatnio ciąg na zupy mleczne. Chyba się uwsteczniam.
Hmmmm ....u mnie Najwspanialszy rządzi rano .....))))))
Ale masz dobrze. Mój pracuje w ten weekend.
Kotlet schabowy,ziemniaki,brokuł z masełkiem i bułką tartą,ogórek kiszony a ja miałam bigos :)
Pierogi z grzybami
U mnie znowu krupnik z ziemniakami na szybko a na drugie bigos, do picia sok z jablek.
bigos lub fasolka po bretońsku do wyboru
bigos lub fasolka po bretońsku do wyboru
Wybieram fasolkę...Ja też. Mąż mówił, że zaoszczędzimy na gazie: gotowanie i ogrzewanie za darmo. Tylko instalacje trzeba by przerobić.
Ja też. Mąż mówił, że zaoszczędzimy na gazie: gotowanie i
ogrzewanie za darmo. Tylko instalacje trzeba by przerobić.
U nas dzisiaj na obiad zupa pomidorowa,a na drugie danie ziemniaczki z kotletem mielonym i sałatką jarzynową,do tego sok z truskawek ( co prawda mrożonych podczas wakacji,ale nie straciły swojego smaku).
Rosół z makaronem, na drugie zapiekane w piekarniku piersi kurczaka z pieczarkami i zoltym serem, do picia sok z pomaranczy.
Dopisano 13-12-23 13:50:39:
Były jeszcze ziemniaki i sałatka coleslawWczorajsza zupa ogórkowa,wczorajsza kapusta ,ziemniaki i duszone w sosie roladki schabowe z kiełbaską,szynką i żółtym serem ...
Obiad z parowaru: piersi z kurczaka, ziemniaki i bukiet warzyw
Fileciki drobiowe w sosie cytrynowym , świeża fasolka i pieczarki .. ))
Mamusia się obija, lodówka nie zamknięta na kłódkę.
Lane kluski na rosole wczorajszym i zapiekanka miesno ziemniaczana MR, do picia sok z pomaranczy i grejpfruta
Sobota : bigos
Niedziela: zupa ogórkowa, mielone ziemniaki sałatka szwedzka od toffik
Poniedziałek: ogórkowa, na drugie " kto sobie co upoluje"
Duszaki, sledzie w occie, barszcz biały do picia
OJ tak, dla mnie też coś kwaśnego... pomidorowa z makaronem ha ha
duszaki - prażonki będą jutro
Sok z kiszonej kapusty na przemian z maślanką i wodą gazowaną...
Sok z kiszonej kapusty na przemian z maślanką i wodą gazowaną...
Łomatko Bahus cały dzień na kibelku?? przecież odcisków na du... dostaniesz
Jeśli już w kibelku, to odciski na łokciach...
Czyżby kac gigant?:P
Barszcz biały z ziemniakami i kiełbaska, na drugie spagetti bolones, do picia sok z grejpfruta i pomarańczy.
Pierogi, barszczyk, krokiety.
Wczoraj, w ramach "przeciągania" świąt była kaczka ale barbarzyńcy zeżarli, zanim pstryknęłam fotkę.
Dzisiaj udka duszone, ziemniaki, pieczarki i czerwona kapusta.
Poświąteczne remanenty...kaczka z pyzami i modrą kapustą
Smakowitości, mniammm... u mnie kaczka będzie podana na Nowy Rok.
Dziś schabowy, ziemniaki i kiszony ogórek.
Zupa ogórkowa, na drugie- zapiekana pierś z kurczaka z serem, smażony ryż i buraczki z chrzanem. Kompot.
Lane kluski na rosole, na drugie karczek z piekarnika, mizeria i ziemniaki, do picia sok z pomaranczy.
Dziś zupa pomidorowa z kluskami,kotlety mielone z łopatki,ogórki konserwowe,ziemniaki z koperkiem.
Ziemniaki,ogórek konserwowy, papryka konserwowa i surówka z marchewki i jabłka.
A to po prawej stronie talerza to panierowana papryka czy ogórek ??
Trzy kolory papryki, zielona, żółta, czerwona i ogórek konserwowy.Panierowany jest tylko kotlet schabowy, zapomniałam go wymienić:))
Pierwszy raz życiu piekłam gęś i zdjęcia nie wyszły... buuuu... nie pochwalę się.
Gęś, ziemniaki smażone, pieczarki-grzyby jak ryby, czerwona kapusta.Gęsina ponoć bardzo zdrowa, no i w cenie :)
U nas sola, kartofelek, surówka z pekinki i oranżada czerwona ze szklanej butli 0.33L na wodzie z Ciechocinka :)
Gęś miała prawie 4kg. Połowa została, Słońce Moje zasiadło do tej połówki na kolację i zeżarło na zimno. Barbarzyńca! I patrz, nic mu nie jest czyli rzeczywiście gęsina zdrowa.
Spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym...
I zaległe świąteczne....barszcz z uszkami,zupa grzybowa,kluski kładzione,kapusta czerwona zasmażana z boczkiem ,groch z kapustą ,kapusta z grzybami,karp smażony,kaczka z jabłkami,indyk z rodzynkami ,kokosem i pomarańczą ...krokiety z kapustą i grzybami ,krokiety z pieczarkami i jajkiem na twardo ,kompot z suszu ...moczka i makówki ...
Wszystko pieknie wyglada :))) chetnie kaczuszki bym skubnela ;)
Krupnik,kopytka z masłem i bułką tartą a dla mnie pierogi z kapustą i grzybami :)
Zupa pomidorowa z makaronem
Kurczak duszony w jarzynka z piekielnymi pepperoncini, ziemniaki, czerwona kapusta, mix sałat z vinegretem.
Poświątecznych remanentów ciąg dalszy....kaczka z z pyzami i buraczkami
U nas dzisiaj bez obiadu, będą uszka z barszczykiem ale dopiero wieczorem:)
Kurczak, tłuczone ziemniaki, groszek, sałata.
hihihi. Przeczytałam kurczak tłuczony
Kurczak był oklepany :) i wymasowany.
czyli zrelaksowany:)
i odstresowany....mięśnie wyluzowane :)
Pyszny obiadek, ja dzisiaj o głodzie, dzieciaki zjadły obiad u babci. Szykuję się na wyżerkę sylwestrową, a dobry obiad Noworoczny, będzie jutro:)
Skórka dość mocno zwęglono - przypieczona, czym go natarłaś?
Taką lubimy :) choć była trochę jaśniejsza niż na zdjęciu . Natarty golden syropem, sokiem z połówki pomarańczy, czosnkiem, papryką, solą, pieprzem i rozmarynem.
Złotego syropu nie miałam przyjemności, ale brzmi smacznie :)
O ja robię go często i namiętnie... do kawy, do naleśników, do ciast... uwielbiam!!! :)
Wczorajsza pomidorowa z makaronem, na drugie kluski ziemniaczane okraszane boczkiem, kapusta z grzybami (zapas wigilijny z zamrazalki), do picia sok z aronii.
U mnie dziś także bez obiadu miało być ale, że mama przyniosła bułki i pieczarki wiec moja starsza pociecha właśnie robi zapiekanki:)
Dziś jakieś strasznie niezdrowe to menu mamy ale w końcu sylwester jest tylko raz w roku:)
Kotlet mielony,ziemniaki,buraczki zasmażane,surówka z kiszonej kapusty.
Zupa gulaszowa
Będzie za kilka godzin...
a Twoja dieta?
Od 2 stycznia
To, co wczoraj tylko z surówką z pekinki.
U mnie dzisiaj były pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem podsmażone w karmelu z cukrem i śmietaną
Krupnik z ziemniakami, na drugie bigos z chlebem, do picia sok z pomaranczy.
jarzyny na parze, pulpety drobiowe w sosie serowym i makaron wstążki ...
jarzyny na parze, pulpety drobiowe w sosie serowym i makaron wstążki ...
Pieczeń z wieprzowego + ziemniaczki pieczone + surówka mieszana albo raczej słoikowa ( własna ) bo nie mam siły na te całe krojenie i kombinowanie itd :P Pozdrawiam w Nowym Roczku :)
PS :) jestem na 200setnym miejscu ,odpowiadających ....na Twój temat :) Ciekawa jestem jak uczcisz tę 2setkę :) Może jakiś talon na balon albo dowcip kulinarny ? Lub jakieś skromne piwko ? .....
obiad z parowaru: piersi drobiowe, ziemniaki i kalafior
Tylko rosół z makaronem,bo więcej nie chcieli wcisnąć
Curry z kurczakiem z przepisu Jamiego Olivera - pyszne!
Noworoczna chińszczyzna
Piersiuchy kurzęce, ziemniaczki pieczone z ziołami, mix sałat i pieczarki z fetą. Dla chętnych reszta pekinki.