Forum

Kuchenne porady

parzenie wędliny

  • Autor: ella Data: 2013-12-13 12:18:47

    zrobiłam to http://wielkiezarcie.com/recipe63346.html ale część z tego kawałka będę chciała sparzyć, jak to zrobić w wodzie czy na parze? W wodzie, boje się że zejdą wszystkie przyprawy z obtoczenia co radzicie.

  • Autor: mama Jędruli Data: 2013-12-13 12:49:07

    Moim zdaniem ta suszona polędwica nie nadaje się do parzenia. Sam najlepszy smak jest właśnie w tej ''surowiźnie''.

  • Autor: ella Data: 2013-12-13 13:03:35

    też  tak uważam ale niestety tylko ja w mojej rodzinie

  • Autor: stokrotka390 Data: 2013-12-13 13:10:36

    Ella, moja mama odpieka w piecu, nie "uciekna " wtedy przyprawy, wiec moze wrzuc do piekarnika nie mocno nagrzanego, mysle, ze skoro temperatura odparzania jest mniejsza od 100°C, wiec i tak nagrzany piekarnik bedzie dobry. Jeszcze lepiej to zatrzymaj ta pyszna wedlinke tylko dla siebie, a domownikom przygotuj cos innego, pozdrawiam

  • Autor: Zdzisław Data: 2013-12-13 13:48:59

    To jest wędlina surowa tzw. dojrzewająca. Wg mnie najlepiej smakuje po trzech tygodniach dojrzewania.

    Jeśli komuś nie smakuje, to można ją podpiec w piekarniku do temp. wewnątrz mięsa 68-70st.C. Myślę, że 30 min w temp. 150st.C wystarczy. Mięso umieścić na podstawce, podlać wodą.

  • Autor: ella Data: 2013-12-13 14:40:11

    z piekarnikiem pomysł może być dobry - a co myślicie o włożeniu tego mięska w rękaw ? 

  • Autor: basiajasia Data: 2013-12-13 14:47:11

    Dwa lata temu  zrobiłam tą wędlinę na surowo,ale też nie podeszła smakowo mojej rodzince ,więc włożyłam do rękawa i podpiekłam w piekarniku.No i od tej pory zawsze tak robię.

  • Autor: chmurka Data: 2013-12-14 18:08:31

    zrobiłam to http://wielkiezarcie.com/recipe63346.html ale
    część z tego kawałka będę chciała sparzyć, jak to zrobić w wodzie czy
    na parze? W wodzie, boje się że zejdą wszystkie przyprawy z obtoczenia co
    radzicie.

    Ja tez dopiekałam bo nam nie smkowała .

  • Autor: domia Data: 2013-12-20 15:21:07

    Podpinam się pod wątek z nadzieją, że ktoś zajrzy i mi pomoże. 

    Otóż mam pytanie dotyczące suszenia mięska. Zawinęłam je dziś rano i powiesiłam przy skręconym grzejniku w sypialni. Nie wiem czy dobre miejsce wybrałam. Generalnie powinna się suszyć w cieple czy chłodzie? 

  • Autor: kayunia Data: 2013-12-20 16:38:38

    Domia, ja też robię polędwicę pierwszy raz. Powiesiłam ją w pobliżu rur CO, bo na przykładzie komentarzy innych osób uznałąm, że jednak mięso wymaga odrobiny ciepła. Moja wisi dzisiaj trzeci dzień - wygląda i pachnie ok, więc chyba suszy się jak trzeba:) Potrzymam ją tak jeszcze do jutra wieczór, bo miną cztery doby suszenia i.... wielkie próbowanie

  • Autor: domia Data: 2013-12-20 17:05:36

    Też jestem po lekturze komentarzy i opinii, jednak..nutka niepewności została. Podręciłam już tyci grzejnik. Strach ma wielkie oczy.Zawijając ją w ściereczkę miałam totalnie mieszane odczucia. Kurcze, skoro Wam wychodzi, dlaczego mnie ma się nie udać.. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu