Kupiłam w promocji 4 kg ładnych płatów śledziowych matias i mam teraz problem, jak ich przetrzymać do przyszłej soboty, śledzie były kupowane na wagę. Mam zamiar większą część zrobi w occie i trochę w oleju.
A ja zabieram do sklepu swój pojemnik i proszę o włożenie do niego i podlanie zalewą. Robię tak nawet jak chcę kupić np. 1/2 kg. Mieszkam na wsi i rzadko jeżdżę do miasta, to jak jestem kupuję i stoją sobie, aż mamy na nie ochotę.
Kupiłam w promocji 4 kg ładnych płatów śledziowych matias i mam teraz problem, jak ich przetrzymać do przyszłej soboty, śledzie były kupowane na wagę. Mam zamiar większą część zrobi w occie i trochę w oleju.
Może zanurz je w solance ? Te w oleju zrobiłabym już teraz .
też bym tak doradziła ;)
Nie pomyślałam, dorobię wody z solą i przetrzymam w chłodnym miejscu w wiaderku z przykryciem.
Potem ich porządnie wymoczę i będzie ok:)Dzięki za radę.
Przeleżą też spokojnie w lodówce kilka dni owinięte w folię
Gdy kupuje taka ilość to proszę ozalewe.W wiaderku jest 4kg,3 ,50 kgi to biore całość. sprzedawca odlicza wage zalewy .
Też zakupiłam dzisiaj wiadereczko 4 kilowe śledzików:)
A ja zabieram do sklepu swój pojemnik i proszę o włożenie do niego i podlanie zalewą. Robię tak nawet jak chcę kupić np. 1/2 kg. Mieszkam na wsi i rzadko jeżdżę do miasta, to jak jestem kupuję i stoją sobie, aż mamy na nie ochotę.
Tylko że ja nie planowałam kupować dzisiaj śledzi, trafiła się promocja, śledzie bardzo ładne były, więc kupiłam:)
tak jak już ktoś pisał, ja też bym już teraz zrobiła te w oleju. Jak zrobisz to mogą stać że hoho i jeszcze dłużej :)