Szukam przepisu na farsz śliwkowy do pierogów. Kiedyś znalazłam przepis w gazecie na taki farsz, niestety przekopałam wszystkie swoje zasoby i okazało się, że przepadł :(. Pamiętam, że śliwki się moczyło ( gotowało?), dodawało jakiś przyprawy, chyba miód i mielone migdały ( ? ). Potem miksowało lub przepuszczało przez maszynkę. Szukałam podobnego na WŻ i nie znalazłam. Jeśli ktoś robi podobny farsz, bardzo proszę, żeby się ze mną nim podzielił przepisem.
Gustko ! Znam tylko takie pierogi pieczone , są wyśmienite . Serwują w jednej z toruńskich pierogarnii. Chyba smakowo zrobiłabym podobny farsz . Dobrze myślisz śliwki dobrej jakości nie nie zadymione trzeba namoczyć i zagotować . Bakalie i miód też powinny się znaleźć. Poza tym wyczuwalny jest zapach przyprawy piernikowej i na pewno jest kakao . Jako zagęstnik i spoiwo farszu dodałbym grysik .
Daj nam znać jak skończyło się piernikowe pierogowanie .
Właśnie dokładnie taki farsz mam na myśli, o którym piszesz! Teraz jeszcze raz kartkuje swoje przepisy ( a jest tego trochę ), jeśli znajdę podzielę się od razu. Jeśli nie, spróbuję coś zaimprowizować. Myślę, że takie pierogi na pewno są pyszne, więc się nie poddaję. Tak czy siak, przystępuję do akcji w czwartek!
Makuś .. bardziej mi wiadomo z jakich względów smakuje mi ta druga opcja farszu .. Tak na serio takowe podają w mojej ulubionej pierogarnii .. Gustka .. już masz jakiś trop ...
Hihi, ja bym wolała w rumie, ale można kombinować;)
Oj Makuś Kochana ... byle tylko ... szjaba była po pierogach ..a czy po rumie czy po śliwowicy . Najważniejsze , że .. zdrowo . Aaa tak ostatnio poczyniłam odkrycie połowa naszych znajomych przechodziła '' jelitówkę - trzydniówkę '' a mnie nic nigdy takiego nie przytrafiło się .
Czyżby dobroczynny wpływ kropli z aronii na spirytusie ? . Pomyślę i ..siuup na wszelkie zarazy .. ))
Oj Makuś Kochana ... byle tylko ... szjaba była po pierogach ..a czy po rumie czy po śliwowicy . Najważniejsze , że .. zdrowo . Aaa tak ostatnio poczyniłam odkrycie połowa naszych znajomych przechodziła '' jelitówkę - trzydniówkę '' a mnie nic nigdy takiego nie przytrafiło się . Czyżby dobroczynny wpływ kropli z aronii na spirytusie ? . Pomyślę i ..siuup na wszelkie zarazy .. ))
Polecam Ci mój przepis na pierogi z suszonymi śliwkami, po kilku godzinach moczenia są miękkie, chociaż zawsze można je trochę podgotować, śliwki możesz zmielić lub posiekać na mniejsze kawałki, . U mnie w domu zawsze faszerowało się pierogi całą śliwką mocno wypełnioną orzechami z miodem, wydaje mi się ten sposób bardziej elegancki, ale to tylko moje zdanie.
Zrobię chyba takie pierożki ze śliwkami faszerowanymi orzechami laskowymi w miodzie, nigdy ich nie robiłam, wiec strasznie ciekawa jestem smaku. Dzięki za natchnienie
Pięknie wszystkim dziękuję za podpowiedzi. Śliwki w całości faszerowane orzechami znam ( makusiu, wszak to nasz małopolski przepis ) i z takim farszem też będę robić. Ponieważ megi65 mnie zdopingowała, postanowiłam zaszaleć i zrobić dodatkowo farsz z suszonych moreli namoczonych w koniaku ( oczywiście dla zdrowotności! ) z dodatkiem migdałów. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Teraz pozostaje mi tylko wyłudzić chociaż jeden dzień urlopu przed świętami, żeby bez opresji przystąpić do działania!
Szukam przepisu na farsz śliwkowy do pierogów. Kiedyś znalazłam przepis w gazecie na taki farsz, niestety przekopałam wszystkie swoje zasoby i okazało się, że przepadł :(. Pamiętam, że śliwki się moczyło ( gotowało?), dodawało jakiś przyprawy, chyba miód i mielone migdały ( ? ). Potem miksowało lub przepuszczało przez maszynkę. Szukałam podobnego na WŻ i nie znalazłam. Jeśli ktoś robi podobny farsz, bardzo proszę, żeby się ze mną nim podzielił przepisem.
Gustko ! Znam tylko takie pierogi pieczone , są wyśmienite . Serwują w jednej z toruńskich pierogarnii. Chyba smakowo zrobiłabym podobny farsz . Dobrze myślisz śliwki dobrej jakości nie nie zadymione trzeba namoczyć i zagotować . Bakalie i miód też powinny się znaleźć. Poza tym wyczuwalny jest zapach przyprawy piernikowej i na pewno jest kakao . Jako zagęstnik i spoiwo farszu dodałbym grysik .
Daj nam znać jak skończyło się piernikowe pierogowanie .
Właśnie dokładnie taki farsz mam na myśli, o którym piszesz! Teraz jeszcze raz kartkuje swoje przepisy ( a jest tego trochę ), jeśli znajdę podzielę się od razu. Jeśli nie, spróbuję coś zaimprowizować. Myślę, że takie pierogi na pewno są pyszne, więc się nie poddaję. Tak czy siak, przystępuję do akcji w czwartek!
Moja Droga ! Improwizuj na max , nie szperaj w kartkach .Widzę ,że kreatywna z Ciebie Dziewczynka
Powodzenia . Daj nam znać i koniecznie .. fotkę .. Pozdrawiam
Może ten ? (KLIK) lub ten (KLIK)
Makuś .. bardziej mi wiadomo z jakich względów smakuje mi ta druga opcja farszu .. Tak na serio takowe podają w mojej ulubionej pierogarnii ..
Gustka .. już masz jakiś trop ...
Makuś .. bardziej mi wiadomo z jakich względów smakuje mi ta druga
Hihi, ja bym wolała w rumie, ale można kombinować;)opcja farszu .. Tak na serio takowe podają w mojej ulubionej pierogarnii
.. Gustka .. już masz jakiś trop ...
Oj Makuś Kochana ... byle tylko ... szjaba była po pierogach ..a czy po rumie czy po śliwowicy . Najważniejsze , że .. zdrowo . Aaa tak ostatnio poczyniłam odkrycie połowa naszych znajomych przechodziła '' jelitówkę - trzydniówkę '' a mnie nic nigdy takiego nie przytrafiło się .
Czyżby dobroczynny wpływ kropli z aronii na spirytusie ? . Pomyślę i ..siuup na wszelkie zarazy .. ))
Oj Makuś Kochana ... byle tylko ... szjaba była po pierogach ..a czy
po rumie czy po śliwowicy . Najważniejsze , że .. zdrowo . Aaa tak
ostatnio poczyniłam odkrycie połowa naszych znajomych
przechodziła '' jelitówkę - trzydniówkę '' a mnie nic
nigdy takiego nie przytrafiło się . Czyżby dobroczynny wpływ kropli z
aronii na spirytusie ? . Pomyślę i ..siuup na wszelkie zarazy .. ))
Polecam Ci mój przepis na pierogi z suszonymi śliwkami, po kilku godzinach moczenia są miękkie, chociaż zawsze można je trochę podgotować, śliwki możesz zmielić lub posiekać na mniejsze kawałki, . U mnie w domu zawsze faszerowało się pierogi całą śliwką mocno wypełnioną orzechami z miodem, wydaje mi się ten sposób bardziej elegancki, ale to tylko moje zdanie.
Zrobię chyba takie pierożki ze śliwkami faszerowanymi orzechami laskowymi w miodzie, nigdy ich nie robiłam, wiec strasznie ciekawa jestem smaku. Dzięki za natchnienie
Pięknie wszystkim dziękuję za podpowiedzi. Śliwki w całości faszerowane orzechami znam ( makusiu, wszak to nasz małopolski przepis ) i z takim farszem też będę robić. Ponieważ megi65 mnie zdopingowała, postanowiłam zaszaleć i zrobić dodatkowo farsz z suszonych moreli namoczonych w koniaku ( oczywiście dla zdrowotności! ) z dodatkiem migdałów. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Teraz pozostaje mi tylko wyłudzić chociaż jeden dzień urlopu przed świętami, żeby bez opresji przystąpić do działania!
Podziel się wynikami, Gustko miła;)
Pewnie, że się pochwalę. Mam nadzieję makusiu, że będzie czym