Forum

Kuchenne porady

Farsz śliwkowy do pierogów

  • Autor: Gustka Data: 2013-12-15 13:42:41

    Szukam przepisu na farsz śliwkowy do pierogów. Kiedyś znalazłam przepis w gazecie na taki farsz, niestety przekopałam wszystkie swoje zasoby i okazało się, że przepadł :(. Pamiętam, że śliwki się moczyło   ( gotowało?), dodawało jakiś przyprawy, chyba miód i mielone migdały ( ? ). Potem miksowało lub przepuszczało przez maszynkę. Szukałam podobnego na WŻ  i nie znalazłam. Jeśli ktoś robi podobny farsz,  bardzo proszę, żeby się ze mną nim podzielił przepisem.

  • Autor: megi65 Data: 2013-12-15 15:27:13

    Gustko ! Znam tylko takie pierogi pieczone , są wyśmienite . Serwują w jednej z toruńskich pierogarnii. Chyba smakowo zrobiłabym podobny farsz . Dobrze myślisz śliwki dobrej jakości nie nie zadymione trzeba namoczyć i zagotować . Bakalie i miód też powinny się znaleźć. Poza tym wyczuwalny jest zapach przyprawy piernikowej i na pewno jest kakao . Jako zagęstnik i spoiwo farszu dodałbym grysik .

    Daj nam znać jak skończyło się piernikowe pierogowanie .

  • Autor: Gustka Data: 2013-12-15 16:04:10

    Właśnie dokładnie taki farsz mam na myśli, o którym piszesz! Teraz jeszcze raz kartkuje swoje przepisy ( a jest tego trochę ), jeśli znajdę podzielę się od razu. Jeśli nie, spróbuję coś zaimprowizować. Myślę, że takie pierogi na pewno są pyszne, więc się nie poddaję. Tak czy siak, przystępuję do akcji w czwartek!

  • Autor: megi65 Data: 2013-12-15 19:15:31

    Moja Droga ! Improwizuj na max , nie szperaj w kartkach .Widzę ,że kreatywna z Ciebie Dziewczynka

    Powodzenia . Daj nam znać i koniecznie .. fotkę .. Pozdrawiam

  • Autor: makusia Data: 2013-12-15 20:05:51

    Może ten ? (KLIK) lub ten (KLIK)

  • Autor: megi65 Data: 2013-12-15 21:30:53

    Makuś .. bardziej mi wiadomo z jakich względów smakuje mi ta druga opcja farszu .. Tak na serio takowe podają w mojej ulubionej pierogarnii ..

    Gustka .. już masz jakiś trop ...

  • Autor: makusia Data: 2013-12-15 22:15:14

    Makuś .. bardziej mi wiadomo z jakich względów smakuje mi ta druga
    opcja farszu .. Tak na serio takowe podają w mojej ulubionej pierogarnii
    .. Gustka .. już masz jakiś trop ...

    Hihi,  ja bym wolała w rumie, ale można kombinować;)

  • Autor: megi65 Data: 2013-12-15 22:21:51

    Oj Makuś Kochana ... byle tylko ... szjaba była po pierogach ..a czy po rumie czy po śliwowicy . Najważniejsze , że .. zdrowo . Aaa tak ostatnio poczyniłam odkrycie połowa naszych znajomych przechodziła '' jelitówkę - trzydniówkę '' a mnie nic nigdy takiego nie przytrafiło się .

    Czyżby dobroczynny wpływ kropli z aronii na spirytusie ? . Pomyślę i ..siuup na wszelkie zarazy .. ))

  • Autor: makusia Data: 2013-12-15 22:23:18

    Oj Makuś Kochana ... byle tylko ... szjaba była po pierogach ..a czy
    po rumie czy po śliwowicy . Najważniejsze , że .. zdrowo . Aaa tak
    ostatnio poczyniłam odkrycie połowa naszych znajomych
    przechodziła '' jelitówkę - trzydniówkę '' a mnie nic
    nigdy takiego nie przytrafiło się . Czyżby dobroczynny wpływ kropli z
    aronii na spirytusie ? . Pomyślę i ..siuup na wszelkie zarazy .. ))

  • Autor: SŁAWKA Data: 2013-12-16 14:54:31

    Polecam Ci mój przepis na pierogi z suszonymi śliwkami, po kilku godzinach moczenia są miękkie, chociaż zawsze można je trochę podgotować, śliwki możesz zmielić lub posiekać na mniejsze kawałki, . U mnie      w domu zawsze faszerowało się pierogi całą śliwką mocno wypełnioną orzechami z miodem, wydaje mi się ten sposób bardziej elegancki, ale to tylko moje zdanie.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-12-16 15:57:23

    Zrobię chyba takie pierożki ze śliwkami faszerowanymi orzechami laskowymi w miodzie, nigdy ich nie robiłam, wiec strasznie ciekawa jestem smaku. Dzięki za natchnienie

  • Autor: Gustka Data: 2013-12-16 19:04:09

    Pięknie wszystkim dziękuję za podpowiedzi. Śliwki w całości faszerowane orzechami znam ( makusiu, wszak to nasz małopolski przepis ) i z takim farszem też będę robić. Ponieważ megi65 mnie zdopingowała, postanowiłam zaszaleć i zrobić dodatkowo farsz z suszonych moreli namoczonych w koniaku ( oczywiście dla zdrowotności! ) z dodatkiem migdałów. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Teraz pozostaje mi tylko wyłudzić chociaż jeden dzień urlopu przed świętami, żeby bez opresji przystąpić do działania!

  • Autor: makusia Data: 2013-12-16 23:17:48

    Podziel się wynikami, Gustko miła;)

  • Autor: Gustka Data: 2013-12-16 23:42:10

    Pewnie, że się pochwalę. Mam nadzieję makusiu, że będzie czym

Przejdź do pełnej wersji serwisu