Forum

Kuchenne porady

na jakim oleju zrobić majonez ?

  • Autor: iza1 Data: 2013-12-19 16:03:25

    mam rzepakowy, lniany - nie wiem czy się nadają na majonez. Jaki polecacie? a proporcje reszty składników?  chodzi mi o taki jak kielecki :)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-12-19 17:51:11

    Ja robię na kujawskim, wg mnie jest najlepszy.

  • Autor: iza1 Data: 2013-12-19 20:18:59

    Ja robię na kujawskim, wg mnie jest najlepszy.

    ok,kujawski , a musztarda jaka ? co się jeszcze daje ? dam 250ml oleju i co dalej ? proszę krok po kroku...chciałabym aby był podobny do kieleckiego, dlatego proszę chociaż o przybliżone proporcje i do do czego wlewać .

  • Autor: Smosia Data: 2013-12-19 22:12:19

    Dokładna instrukcja jest na stronie "jak zrobić majonez blenderem" www.cincin...witaj w krainie inspiracji. Podobnie przygotowałam domowy majonez i wyszedł idealny. Co do proporcji, to już kwestia gustu kulinarnego... Trzeba eksperymentować i nie zrażać się drobnymi wpadkami. Powodzenia.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-12-20 08:47:13

    Dokładna instrukcja jest na stronie "jak zrobić majonez blenderem"
    www.cincin...witaj w krainie inspiracji. Podobnie przygotowałam domowy
    majonez i wyszedł idealny. Co do proporcji, to już kwestia gustu
    kulinarnego... Trzeba eksperymentować i nie zrażać się drobnymi wpadkami.
    Powodzenia.

    Aktywny

    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21425

    Tak poza tym,oniemiałam,tyle tam zakazów i nakazów,często bzdurnych.Wybacz,ale tak oceniam ten przepis.Swój,taki "orientacyjny",ale wypróbowany i którego pierwowzorem był przepis ze starej ksiażki,podam pozniej.Oczy mi sie kleją.Czytać mogę,pisze troszkę gorzej,wybacz.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-12-20 06:19:54

    Myślę, że tu się sprawdzi metoda "jęzorowa". Ja np. nie daję w ogóle musztardy, bo mi tak jęzor podpowiada.

  • Autor: iza1 Data: 2013-12-20 08:11:25

    dziękuję wszystkim, będę próbowała :)

  • Autor: Smosia Data: 2013-12-19 19:07:18

    Ostatnio ukręciłam majonez na oleju słonecznikowym, ale nie był podobny do kieleckiego, bardzo łagodny i lekko słodkawy. Kielecki ma ostrzejszy smak, bardziej pasuje do niego olej rzepakowy i ostra musztarda. Sama ukręcę majonez na rzepakowym "od Okrasy" czyli z Lidla (w butelkach 1/2 litra), ma ciekawy aromat, lekko orzechowy.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-12-19 19:20:40

    A ja na słonecznikowym. Lubię delikatny majonez.

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-12-19 19:48:01

    Ja na kujawskim , też wydaje mi się najbardziej odpowiedni

Przejdź do pełnej wersji serwisu