ok,kujawski , a musztarda jaka ? co się jeszcze daje ? dam 250ml oleju i co dalej ? proszę krok po kroku...chciałabym aby był podobny do kieleckiego, dlatego proszę chociaż o przybliżone proporcje i do do czego wlewać .
Dokładna instrukcja jest na stronie "jak zrobić majonez blenderem" www.cincin...witaj w krainie inspiracji. Podobnie przygotowałam domowy majonez i wyszedł idealny. Co do proporcji, to już kwestia gustu kulinarnego... Trzeba eksperymentować i nie zrażać się drobnymi wpadkami. Powodzenia.
Dokładna instrukcja jest na stronie "jak zrobić majonez blenderem" www.cincin...witaj w krainie inspiracji. Podobnie przygotowałam domowy majonez i wyszedł idealny. Co do proporcji, to już kwestia gustu kulinarnego... Trzeba eksperymentować i nie zrażać się drobnymi wpadkami. Powodzenia.
Tak poza tym,oniemiałam,tyle tam zakazów i nakazów,często bzdurnych.Wybacz,ale tak oceniam ten przepis.Swój,taki "orientacyjny",ale wypróbowany i którego pierwowzorem był przepis ze starej ksiażki,podam pozniej.Oczy mi sie kleją.Czytać mogę,pisze troszkę gorzej,wybacz.
Ostatnio ukręciłam majonez na oleju słonecznikowym, ale nie był podobny do kieleckiego, bardzo łagodny i lekko słodkawy. Kielecki ma ostrzejszy smak, bardziej pasuje do niego olej rzepakowy i ostra musztarda. Sama ukręcę majonez na rzepakowym "od Okrasy" czyli z Lidla (w butelkach 1/2 litra), ma ciekawy aromat, lekko orzechowy.
mam rzepakowy, lniany - nie wiem czy się nadają na majonez. Jaki polecacie? a proporcje reszty składników? chodzi mi o taki jak kielecki :)
Ja robię na kujawskim, wg mnie jest najlepszy.
Ja robię na kujawskim, wg mnie jest najlepszy.
ok,kujawski , a musztarda jaka ? co się jeszcze daje ? dam 250ml oleju i co dalej ? proszę krok po kroku...chciałabym aby był podobny do kieleckiego, dlatego proszę chociaż o przybliżone proporcje i do do czego wlewać .Dokładna instrukcja jest na stronie "jak zrobić majonez blenderem" www.cincin...witaj w krainie inspiracji. Podobnie przygotowałam domowy majonez i wyszedł idealny. Co do proporcji, to już kwestia gustu kulinarnego... Trzeba eksperymentować i nie zrażać się drobnymi wpadkami. Powodzenia.
Dokładna instrukcja jest na stronie "jak zrobić majonez blenderem"
www.cincin...witaj w krainie inspiracji. Podobnie przygotowałam domowy
majonez i wyszedł idealny. Co do proporcji, to już kwestia gustu
kulinarnego... Trzeba eksperymentować i nie zrażać się drobnymi wpadkami.
Powodzenia.
Aktywny
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21425
Tak poza tym,oniemiałam,tyle tam zakazów i nakazów,często bzdurnych.Wybacz,ale tak oceniam ten przepis.Swój,taki "orientacyjny",ale wypróbowany i którego pierwowzorem był przepis ze starej ksiażki,podam pozniej.Oczy mi sie kleją.Czytać mogę,pisze troszkę gorzej,wybacz.
Myślę, że tu się sprawdzi metoda "jęzorowa". Ja np. nie daję w ogóle musztardy, bo mi tak jęzor podpowiada.
dziękuję wszystkim, będę próbowała :)
Ostatnio ukręciłam majonez na oleju słonecznikowym, ale nie był podobny do kieleckiego, bardzo łagodny i lekko słodkawy. Kielecki ma ostrzejszy smak, bardziej pasuje do niego olej rzepakowy i ostra musztarda. Sama ukręcę majonez na rzepakowym "od Okrasy" czyli z Lidla (w butelkach 1/2 litra), ma ciekawy aromat, lekko orzechowy.
A ja na słonecznikowym. Lubię delikatny majonez.
Ja na kujawskim , też wydaje mi się najbardziej odpowiedni