Forum

Kuchenne porady

Suchy mielony mak do makiełek

  • Autor: pysia_1 Data: 2013-12-22 15:56:36

    Wasze porady są bezcenne, dlatego znowu zwracam się do Was z pytaniem. Tym razem chcę zrobić makiełki, a raczej kluski z makiem ale z suchego i zmielonego już maku.

    Jak przygotować taki mak???Czy zalewa się go wodą, mlekiem i na jak długo????A i jeszcze jakie są proporcje płynu do suchego produktu, na 200g maku????

  • Autor: gabigold Data: 2013-12-22 19:08:04

    Ja taki mielony suchy mak wsypuję do wrzącej wody, mieszam ,dodaje bakalii, cały czas pilnuje i mieszam ,w trakcie gotowania dolewam po troszku mleko.

  • Autor: Laugasel1 Data: 2013-12-22 19:11:50

    Ja gotuję z mlekiem i czekam ,aż nieco zgęstnieje. Jeśli zbyt rzadka masa to dosypuję więcej maku ( rezerwy). Potem daję orzechy , miód, rodzynki, cukier i zapach rumowy. Ten mielony mak to bardzo dobry wynalazek!!!!!

  • Autor: pasia50 Data: 2013-12-22 20:14:22

    Zagotować 200 ml mleka na 200g maku mielonego.

  • Autor: powsinoga Data: 2013-12-22 21:58:37

    Ja dziś robiłam masę z takiego maku - do makiełek i do makowców. 600g maku zalałam 600ml wrzącego mleka i było to minimalnie za mało, podlałam odrobiną wrzątku.

  • Autor: pysia_1 Data: 2013-12-23 09:18:05

    Wielkie dzięki, a czy taki mak moczyć np. całą noc????

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-12-23 09:36:18

    Ja używam takiego maku, ale go nie moczę. Robię tak: podgrzewam ciągle mieszając mleko, śmietankę (1:1), miód, mak i szczyptę soli. Powinna powstać jednolita masa. Mieszam ją z kluskami.

  • Autor: pysia_1 Data: 2013-12-23 10:19:53

    Martynko a możesz podać mi swoje proporcje???ile dajesz mleka i śmietanki, rozumiem że ma być kremówka tak??? Mam na uwadze opakowanie suchego zmielonego maku czyli 200g.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-12-23 09:41:47

    Tak na mój"chłopski rozum",to o wiele krócej.Mak cały trzeba było moczyć dość długo-najlepszym sprawdzianem było roztarcie go w palcach-ja się dał,był odpowiednio miękki.Chodziło o to,żeby się dał dobrze zmielić.Ten jest już zmielony,moczenie pozbawi go tylko "posmaczku".

  • Autor: pysia_1 Data: 2013-12-23 10:18:58

    Super dzięki wielkie

  • Autor: domia Data: 2013-12-25 10:46:50

    Odbiegając troszkę od tematu, ten mielony mak jest rewelacyjny.!! Juz teraz nie wyobrażam sobie zabawy w gotowanie, kręcenie i bałagan z tym związany. Cudowny wynalazek!

Przejdź do pełnej wersji serwisu