Forum

Kuchenne porady

Bezglutenowe święta.

• Autor: dagusia_29 Data: 2013-12-22 21:24:38

mam taką proźbę z muszę przygotować święta bezglutenowe chciałabym was prosić o jakieś propozycję świąt Zrobiłam śledzie smażone w zalewie z octu z czego śledzie obtuczyłam w mące kukurydzianej zamiast pszennej. Ale co dalej i jakie słodkości. Proszę o rady, podpowiedzi. 

• Autor: beajma Data: 2013-12-24 14:41:54

Trochę za późno zajrzałam na wątek ale może moje propozycje sie jeszcze kiedyś przydadzą. U mnie tez swieta bezglutenowe. Bedą śledzie na cztery sposoby, jajka z sosem majonezowym, koreczki z jajka śledzia ogorka konserwowego i grzybka, barszcz czerwony z uszkami dla glutenowca a dla mnie do picia do krokieta z nalesnika bezglutenowego z pieczarkami. I to w tym roku wszystko bo jest nas tylko dwoje. Upieklam makowa panienkę, (przepis w internecie znalazłam.) ja na codzień kieruje sie zasada ze wszystko mozna zrobic bez glutenu i nie trzeba używać gotowych mieszanek mąk. Zawsze mam w domu mąkę ziemniaczana, kukurydzianą, kaszę jaglaną i brązowy ryż. A inspiracji w necie jest teraz tyle ze tylko wybierać :) 

gdybym miała wiecej czasu zrobiłabym krem czekoladowy na deser z wisniami, sernik mozna zrobic bez spodu a makowiec nie w ciescie tylko z jablkami. 

• Autor: emiloos Data: 2013-12-24 14:49:02

Ciasto można orzechowe na mące gryczanej zrobić, gryczane pierogi z grzybami do barszczu, ryba może być pieczona albo panierowana w pogniecionych płatkach kukurydzianych, krokiety można zrobić z mąki kukurydzianej z dodatkiem ziemniaczanej a obtoczyć w płatkach kukurydzianych. W zasadzie wszystko można przerobić na wersję bezglutenową.

• Autor: beajma Data: 2013-12-27 11:10:31

dokładnie tak, wszystko mozna zrobic bez glutenu. Tak samo panieruje rybę z tym, ze w młynku mielę płatki kukurydziane na mąkę, mieszam ze zmielonymi migdalami i sezamem. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu