Forum

Kuchenne porady

Lażakowanie ciasta pierogowego!!!!!

  • Autor: pysia_1 Data: 2013-12-23 09:19:45

    Słuchajcie, szukając przepisu na ciasto pierogowe doczytałam, że super jest jak takie ciasto odpocznie, po leżakuje, nawet całą noc w lodówce, czy to prawda????Czy któraś z Was tak robi może???A przy okazji podzieli się swoim super przepisem na niezawodne ciasto pierogowe???

  • Autor: mggi63 Data: 2013-12-23 09:23:04

    Ja czasami jak nie mam zbyt dużo czasu zagniatam ciasto i chwilę odpocznie  i wkładam do lodówki na kilka godzin i potem jest ok jak lepię, tylko wcześniej go jeszcze chwilę przerobię.

  • Autor: Bahati Data: 2013-12-23 09:26:01

    Czytałam, że ciasto powinno poleżeć w lodówce godzinę, aby uwolnił się  gluten. Moje ciasto to mąka, woda, olej i sól, nic więcej. leżakuje i jest super.

  • Autor: mary50 Data: 2013-12-23 13:29:48

    Ja czasem trzymam ciasto w lodowce 2 dni ,nie ma z nim potem zadnego problemu.Natomiaat jezeli zostanie mi ciasta I nie chce mi sie wiecej lepic pierogow to daje do zamarzalnika I kiedy potrzebuje rozmrazam I robie pierogi.Wtedy juz pierogi sa do bezposredniego spozycia./te pierogi/

Przejdź do pełnej wersji serwisu