Forum

Rozmowy wolne i frywolne

puchowa kołdra

• Autor: kucharek43 Data: 2013-12-30 20:14:57

Bardzo proszę o pomoc, postanowiliśmy kupić sobie do spania kołdrę puchową duzą 200x 220. Problem tkwi w tym , iż producenci oferują różną wagę wypełnienia kołdry od 1,5kg aż do 4 kg i zupełnie nie wiem jaką wagę koldry wybrać, W domu mamy bardzo ciepło, ale żeby też nie marznąć .Moze ktoś ma jakieś sugestie.

• Autor: gabigold Data: 2013-12-30 20:31:56

Szkoda,  ze zależy Ci na puchowej,ja niedawno kupiłam dwie kołdry szwedzkie nie s a tak drogie a bardzo cieplutkie.Jak pierwszą rozpakowałam to wydawało mi się,  że za cienka a po pierwszej nocy poszłam kupić drugą.

• Autor: Rzymianka Data: 2013-12-30 20:55:44

200x220 to duża kołdra, ale jeżeli masz bardzo ciepło w domu to wybierz  średnią wagę 2-2,5 kg. Miałam kiedyś kołdry puchowe, ale obecnie śpię w pościeli wełnianej, można ją wyprać, a puchówka po jakimś czasie nadaje się do wyrzucenia, jest przepocona, traci swoją lekkość.

• Autor: rdzina Data: 2013-12-30 21:13:55

Witam,nie mam kołdry puchowej ale jakąś inną taką co się dwie razem spina na zatrzaski podobno na lato ma być tylko jedna ''letnia ''do maja śpię pod flanelową pościelą mieszkam na parterze zimo pierońsko bluza polarowa to mój przyjaciel kołdra ma 2 metry na 2,20 metra wcale nie taka znów duża a ja mam prawie 160metra nie wiem jaką masz kupić .Poduszki miałam takie wypasione nie puchowe ,stare wyrzuciłam po tygodniu kupiłam puchowe na tych wypasionych tylko leżę i oglądam tv na puchowych śpię podobnie jak reszta rodziny .Kup taką z wagą po środku .

• Autor: as Data: 2013-12-30 21:49:15

U mnie kołdry wylądowały na strychu. W domu nie mam gorąco. Chociaż to rzecz względna. Max 24 stopnie ale często mniej. Przez cały rok śpimy pod kocem w poszewce. Wstajemy spoceni. Łóżko mamy duże. Tylko dzieci mają jakieś sztuczne, cieniutkie kołdry.

• Autor: agacia3323 Data: 2013-12-30 21:58:45

U mnie kołdry wylądowały na strychu. W domu nie mam gorąco. Chociaż to
    rzecz względna. Max 24 stopnie ale często mniej. Przez cały rok śpimy pod
    kocem w poszewce. Wstajemy spoceni. Łóżko mamy duże. Tylko dzieci
    mają jakieś sztuczne, cieniutkie kołdry.

as to co Wy robicie w nocy,że wstajecie spoceni???

• Autor: as Data: 2013-12-30 22:01:25

Ale Ty ciekawa jesteś :D Oczywiście, że śpimy i łóżko duże więc się nie gnieciemy

• Autor: agacia3323 Data: 2013-12-30 22:06:57

Ale Ty ciekawa jesteś :D Oczywiście, że śpimy i łóżko duże więc
    się nie gnieciemy

hehe tę ciekawość mam we krwi,pozdrawiam życząc miłych wrażeń w Nowym Roku oraz dużo zdrowia:)

• Autor: as Data: 2013-12-30 22:09:22

Dziękuję. Tobie też

• Autor: bahus Data: 2013-12-31 02:07:26

Ale Ty ciekawa jesteś :D Oczywiście, że śpimy i łóżko duże więc
    się nie gnieciemy

Hihihihi... to skąd u Was trójka dzieci (których Wam zazdroszczę bo sam mam tylko jednego potomka)?. No chyba, że mąż już broń na haku zawiesił (jakoż to zacnemu, doświadczonemu i spełnionemu strzelcowi przystało)...

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-12-31 00:05:39

• Autor: Hania3 Data: 2013-12-30 22:34:26

Kołdra puchowa po roku skołtuni się, ja wyrzuciłam - natomiast kołdra z pierza jak wystawisz na słoneczko to pióra urosną. Na pewno z pierza wytrzyma dłużej. A wagę wypełnienia zawsze wybieramy  środkową. To tak jak z cenami, zawsze trzeba wypośrodkować. 

• Autor: Zuzanna248 Data: 2013-12-30 23:21:44

Kupiłam swego czasu, nie wiem jakie są wagowo, wiem, że były wówczas zimowe i letnie. Kupiłam letnie, ale śpię pod nimi w zimie... już wiele lat. Jestem zadowolona. A do zakupu zachęciła mnie przyjaciółka, ma je znacznie dłużej.

• Autor: kucharek43 Data: 2013-12-31 11:56:07

Bardzo dziękuję za sugestie . I wątek poboczny wypadł również super :)

• Autor: anulkaD Data: 2013-12-31 15:40:41

JA mam poduszki z pierza,i po kilku latach zrobiły się z nich placki cienkie.Natomiast moja mama chwali sobie bardzo kołdry z polaru,bardzo ciepłe ponoć.

• Autor: Tekla Data: 2013-12-31 18:03:49

Mam dwie kołdry  puchowe w rozmiarze  180 x 200 cm. Jedna waży 1,2 kg a druga 1,6 kg. Ta pierwsza jest trochę za cienka a waga tej drugiej jest w sam raz. Myślę, że 4 kg puchu to stanowczo za dużo.Ale 2 - 2,2 kg to powinno wystarczyć. Zwróć też uwagę na producenta tych kołder.

• Autor: franuś Data: 2013-12-31 23:04:12

Ja mam puchowe i jestem bardzo zadowolona, wcześniej miałam z wełny i się nie sprawdziły.

• Autor: asieksza Data: 2014-01-01 20:13:23

My mamy pierzynkę, właśnie taką dużą. Ma już swoje latka, bo została uszyta przez babcię męża - myślę, że koło 20 lat temu. Co jakiś czas oddajemy do pralni, teraz już chyba po zimie będzie pora wymienić wsypę ale zimą służy wyśmienicie. Moja jest ciężka , pani w pralni mówiła, że z tej ilości pierza da się spokojnie zrobić dwie kołdry. Moje dziewczynki jak były malutkie zimą uwielbiały spać pod pierzynką ( na szczęście nie mają alergii), tak się fajnie w nią otulały. Latem kupiliśmy kołdry w Ikei i też jesteśmy zadowoleni, zwłaszcza, że służą dzieciakom, a te można wyprać nawet w 60 stopniach i tu widzę dużą przewagę na korzyść tych drugich.

Przejdź do pełnej wersji serwisu