Forum

Kuchenne porady

Kolorowa posypka do ....

• Autor: BEATA55555 Data: 2014-01-01 23:35:07

Witam! Przeglądając różne strony z przepisani kulinarnymi natknęłam się coś co mnie zaciekawiło. Przepis na tort, niby zwykły a jednak? Jako urozmaicenie i poprawę wyglądu autor przepisu zaleca do ciasta biszkoptowego dodać posypki cukrowej (tej kolorowej). Torcik w przekroju bardzo fajnie się prezentował, a te kropeczki wyglądały uroczo!  Zastanawiam czy ta posypka mięknie troszkę podczas pieczenia??? Może ktoś  piekł taki kropkowy biszkopt?

• Autor: Bahati Data: 2014-01-02 00:31:26

Jutro sprawdzę i opiszę :) Myślałam o tym kilka dni temu, wiem, że jest specjalne jadalne confetti, którego używa się w ten sposób, u mnie go nie spotkałam i tak właśnie myślałam "a jakby posypki dodać?" Nie było specjalnie po co, dla Ciebie jednak sprawdzę. :)

• Autor: Bahati Data: 2014-01-02 12:31:18

Gorący krojony :) Posypki dodałam ok 2 łyżek- trochę za mało, następnym razem dodam więcej. Rozpuściła się całkowicie, pozostały barwne plamy. Oto trochę poszarpany dowód :)

• Autor: BEATA55555 Data: 2014-01-02 21:27:09

Gorący krojony :) Posypki dodałam ok 2 łyżek- trochę za mało, następnym
    razem dodam więcej. Rozpuściła się całkowicie, pozostały barwne plamy.
    Oto trochę poszarpany dowód :) 

Widać kropeczki, autor tamtego przepisu zalecał dodanie 0,5 szkl maczków na biszkopt z 4 jaj. 

• Autor: hope30 Data: 2014-01-02 13:00:27

posypka się nie nadaje,musisz zaopatrzyć się w specjalne kulki,konfetti,laseczki-do obróbki termicznej- Bahati już sprawdziła na własnym biszkopcie :)

poszukaj w centrach zaopatrzenia cukiernictwa,na allegro,w PAN,tortownia i innych stronach-w zwykłym sklepie są nie do dostania.....

można też spróbować część ciasta zabarwić barwnikami spożywczymi i wylewać drobne kropeczki np.strzykawką (tak jak robi się poczciwą zebrę...)-pracochłonne,ale zawsze można spróbować....

• Autor: BEATA55555 Data: 2014-01-02 21:19:21

Dzięki za odzew i pomoc. Mam parę kroków do hurtowni, sprawdzę może trafię posypkę do obróbki termicznej.

Przejdź do pełnej wersji serwisu