Witam! Przeglądając różne strony z przepisani kulinarnymi natknęłam się coś co mnie zaciekawiło. Przepis na tort, niby zwykły a jednak? Jako urozmaicenie i poprawę wyglądu autor przepisu zaleca do ciasta biszkoptowego dodać posypki cukrowej (tej kolorowej). Torcik w przekroju bardzo fajnie się prezentował, a te kropeczki wyglądały uroczo! Zastanawiam czy ta posypka mięknie troszkę podczas pieczenia??? Może ktoś piekł taki kropkowy biszkopt?
Jutro sprawdzę i opiszę :) Myślałam o tym kilka dni temu, wiem, że jest specjalne jadalne confetti, którego używa się w ten sposób, u mnie go nie spotkałam i tak właśnie myślałam "a jakby posypki dodać?" Nie było specjalnie po co, dla Ciebie jednak sprawdzę. :)
Gorący krojony :) Posypki dodałam ok 2 łyżek- trochę za mało, następnym razem dodam więcej. Rozpuściła się całkowicie, pozostały barwne plamy. Oto trochę poszarpany dowód :)
Gorący krojony :) Posypki dodałam ok 2 łyżek- trochę za mało, następnym razem dodam więcej. Rozpuściła się całkowicie, pozostały barwne plamy. Oto trochę poszarpany dowód :)
Widać kropeczki, autor tamtego przepisu zalecał dodanie 0,5 szkl maczków na biszkopt z 4 jaj.
posypka się nie nadaje,musisz zaopatrzyć się w specjalne kulki,konfetti,laseczki-do obróbki termicznej- Bahati już sprawdziła na własnym biszkopcie :)
poszukaj w centrach zaopatrzenia cukiernictwa,na allegro,w PAN,tortownia i innych stronach-w zwykłym sklepie są nie do dostania.....
można też spróbować część ciasta zabarwić barwnikami spożywczymi i wylewać drobne kropeczki np.strzykawką (tak jak robi się poczciwą zebrę...)-pracochłonne,ale zawsze można spróbować....
Witam! Przeglądając różne strony z przepisani kulinarnymi natknęłam się coś co mnie zaciekawiło. Przepis na tort, niby zwykły a jednak? Jako urozmaicenie i poprawę wyglądu autor przepisu zaleca do ciasta biszkoptowego dodać posypki cukrowej (tej kolorowej). Torcik w przekroju bardzo fajnie się prezentował, a te kropeczki wyglądały uroczo! Zastanawiam czy ta posypka mięknie troszkę podczas pieczenia??? Może ktoś piekł taki kropkowy biszkopt?
Jutro sprawdzę i opiszę :) Myślałam o tym kilka dni temu, wiem, że jest specjalne jadalne confetti, którego używa się w ten sposób, u mnie go nie spotkałam i tak właśnie myślałam "a jakby posypki dodać?" Nie było specjalnie po co, dla Ciebie jednak sprawdzę. :)
Gorący krojony :) Posypki dodałam ok 2 łyżek- trochę za mało, następnym razem dodam więcej. Rozpuściła się całkowicie, pozostały barwne plamy. Oto trochę poszarpany dowód :)
Gorący krojony :) Posypki dodałam ok 2 łyżek- trochę za mało, następnym
Widać kropeczki, autor tamtego przepisu zalecał dodanie 0,5 szkl maczków na biszkopt z 4 jaj.razem dodam więcej. Rozpuściła się całkowicie, pozostały barwne plamy.
Oto trochę poszarpany dowód :)
posypka się nie nadaje,musisz zaopatrzyć się w specjalne kulki,konfetti,laseczki-do obróbki termicznej- Bahati już sprawdziła na własnym biszkopcie :)
poszukaj w centrach zaopatrzenia cukiernictwa,na allegro,w PAN,tortownia i innych stronach-w zwykłym sklepie są nie do dostania.....
można też spróbować część ciasta zabarwić barwnikami spożywczymi i wylewać drobne kropeczki np.strzykawką (tak jak robi się poczciwą zebrę...)-pracochłonne,ale zawsze można spróbować....
Dzięki za odzew i pomoc. Mam parę kroków do hurtowni, sprawdzę może trafię posypkę do obróbki termicznej.