placki po węgiersku z gulaszem,dla Młodej zamiast placka-ryż...do picia-piwo :)-nie dla Młodej :P, Młode-woda gazowana z sokiem miętowym i plasterkiem cytryny
Na obiad podałam krupnik z kaszy jęczmiennej,zraziki w sosie z kopytkami i kapustą czerwoną. I tak sobie myślę ,że czas najwyższy przejść na dietkę po świątecznym obżarstwie.Wiem co mówię waga nie kłamie
U nas dzisiaj był rosół z makaronem, a na drugie danie, kotlet drobiowy(w 3 panierkach...dla każdego coś innego,mąka-jajo-bułka, mąka-jajo-płatki kukurydziane, mąka-jajo-mąka) z sałatką jarzynową dla nas, bo dzieciaki naciągnęły mnie na frytki.
Na jutro szukam inspiracji...myślę nad zupą, na drugie coś z mielonego mięsa z szynki...zobaczymy co wyjdzie.
Jakbym jadła tylko grzybki do wódki, to w życiu bym nie poznała ich smaku, ponieważ ja nie pije żadnego alkoholu:)Mamy bardzo dużo grzybków marynowanych, więc jemy , je do czego się da:)
Jakbym jadła tylko grzybki do wódki, to w życiu bym nie poznała ich smaku, ponieważ ja nie pije żadnego alkoholu:)Mamy bardzo dużo grzybków marynowanych, więc jemy , je do czego się da:)
oj tam czasami trzeba coś siupnąć dla rozluznienia,nie bądź MR taka sztywna,
Ja wcale nie jestem sztywna, mój organizm po prostu nie toleruje alkoholu. Jakbym wypiła np.kieliszek likieru, lub innego alkoholu,to za chwilę mam tak silny ból głowy w skroniach, jakby mi ktoś zaciskał kleszcze. Byłam nawet u lekarza w tej sprawie, stwierdził nietolerancję na alkohol.
Źle się czuję też po kawie, kołata mi po niej serce, więc piję bezkofeinową.:)
Gyros drobiowy z sosem czosnkowym, chlebki pita i surówka z pekinki, pomidora, ogórka, papryki i czerwonej cebuli. Na deser- babka pomarańczowa z lukrem.
Dziś obiad wychodny ...dla chłopaków - frytki z ziemniaków,surówka z marchewki ,smażony ser żółty a dla mnie francek czyli tarte ziemniaki z wyrzoskami i bryndzą w sosie podgrzybkowym ...zdjęć niet ...
Kto ma na Wielkim Żarciu wpisane przepisy dań obiadowych, których zdjęcia wkleja do naszego aktualnego wątku obiadowego, może do nich linkować na naszym profilu - zapraszamy :)
U nas reszteczki wczorajszych dietetycznych roladek indyczych oraz makaron do wyboru w 3 wersjach - z czosnkiem i bakłażanem, z sosem pomidorowym, oraz z sosem pomidorowym i bakłażanem :) Były też naleśniki na białkach :D Szaleństwo :D
Pychota, aż mi ślinka pociekła :) A gdzie piwko? :) Uwielbiam ptactwo w takim wydaniu, pyzy i buraczki zasmażane. :) U mnie dojadaliśmy ogromnego indora, który był nadziany jabłkami oraz różnymi suszonymi owocami. Pozdrowionka :)
Świąteczne wspominki...zupa grzybowa i moja najukochańsza, najulubieńsza i najsmaczniejsza na świecie kaczuszka...Do popicia przez całe święta piwko...
Z przepisu "naocznego" tj 3kg ziemniaków, 3 jajka, 6 łyżek mąki, sól, pieprz, majeranek + podsmażona cebula z 300g boczku. Wszystko piekło się w 190stC przez godzinę, w dwóch blaszkach 6 porcjowych.
Łojej, w pierwszej chwili myślałam, że sam ułożyłeś i upiekłeś... i zastanawialiśmy kogo na forum nie lubisz, że nam takie "rarytasy" przygotowujesz Padłam ze śmiechu
Barszcz czerwony z uszkami, dla dzieci barszcz czerwony zabielany na słodko z ziemniakami. Na drugie dzieci nugetsy z kurczaka z ketchupem, do picia sok z pomarańczy i mandarynek.
Karkówka (miała być po królewsku od kolorowa75) zapiekana z ananasem, frytki z ziemniaków i marchewki i surówka z pora, marchewki i jabłka. Dla chętnych marynowany winogron i pieczarki.
U mnie dzisiaj pizza z bakłażanem i rukolą, ale zdjęcie nie ściągnięte, więc wkleję, co miałam na obiad kilka dni temu, a była kasza z warzywnym sosem, mrrrrr
Tortellini pieczarkowe, barszcz czerwony na jarzynach, wg Glumandy, kluski śląskie z duszoną karkówką w sosie własnym. Surówka z białej kapusty i grzybki marynowane.
Od ładnych kilku lat moim warsztatem kulinarnym jest Wielkie Żarcie Jak sobie przypomnę mój pierwszy sos pomidorowy... przepis by miał tytuł "Rozcieńczony koncentrat pomidorowy" bleee
Oj taki kotlecik to bym zjadł. Dawno nie jadłem cielęciny. Zawsze jak patrzę na cenę to wybieram inne mięso...Narobiłaś mi takiego apetytu, że chyba jednak kupię.
Zupa grzybowa z makaronem, na drugie- Młody pieczone skrzydełka, my- wątróbka drobiowa z cebulką, wspólnie- ziemniaki z surówką z pekinki, pomidora, ogórka, czerwonej cebuli, rzodkiewki.
Krokiety z kapustą i grzybami (wykorzystałam ostatni zawekowany słoik świątecznej kapusty) + barszcz czerwony do popicia. Na deser- sernik na zimno z owocami i ,,galasretką".
Rosół z makaronem a na drugie ziemniaki z koperkiem, roladki z kurczaka faszerowane mięsem z szynki, pieczarkami, papryką i cebulą z sosem i surówka z marchewki:)
Zupa pomidorowa z ryżem, ziemniaki ze szczypiorkiem, surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów z sosem ziołowym.Grzybki marynowane i bitki z karkówki w sosie z suszonymi grzybami.Do picia herbata z cytryną, na deser ciasto piaskowe z kakao.
Wczoraj odkryłam nową knajpkę, podają tam ryby z pieca. Dawno, bardzo dawno, nie jadłam tak dobrej rybki!!! Szczerze polecam wszystkim pałętającym się w okolicy Jawora, przy trasie Bolków-Legnica.
Dzisiaj obiad u przyjaciól, krem brokułowy, schabowy z kapustką zasmażaną i ziemniaki pieczone, też pycha!!!
Jak robisz tą duszoną pekinkę? Ja raz udusiłam, to nikt nie chciał jej jeść, jeszcze mi dogadali , że zmarnowałam pekinkę , że surówka jest przepyszna, a taka duszona beeee:(
Mamo Różyczki, ja także czasem duszę kapustę pekińską i my bardzo taką lubimy, a smak to kwestia doprawienia, u mnie do niej dużo kopru, ale o smakach i gustach się nie dyskutuje.
Kapuste pekinska jak używam do sałatki to środki odkrawam i zostawiam wlasnie do duszenia.
Cebulke kroje drobno, pekińska grubiej (srodki i pare całych lisci), dusze na głonince, potem jak troche zmieknie to podlewam rosolem i dusze do miekkosci. Na koniec dodaje troche koncentratu pomidorowego, pieprz sol ocet winny i maka. Przed podaniem sypie duza ilosc koperku.
Zapomnialam kogo to przepis z WZ Kapuste pekinska jak używam do sałatki to środki odkrawam i zostawiam wlasnie do duszenia. Cebulke kroje drobno, pekińska grubiej (srodki i pare całych lisci), dusze na głonince, potem jak troche zmieknie to podlewam rosolem i dusze do miekkosci. Na koniec dodaje troche koncentratu pomidorowego, pieprz sol ocet winny i maka. Przed podaniem sypie duza ilosc koperku.
To chyba przepis naszej heiworth, też tak dusiłam za Jej radą :) Pyszotka;)
Roladki drobiowe faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem orzechów włoskich i sera pleśniowego w sosie własnym, puree ziemniaczane ze szczypiorkiem, surówki.
Pizza z serem, pieczarkami, salami i czerwoną cebulą.
Miał być żurek, ale plany się zmieniły, przegłosowali pizzę, i popełniłam dwie, jedna z tuńczykiem i mozzarellą, druga z szynką i pieczarkami, rodzinka najedzona i szczęśliwa.... żurek musi poczekać :))
Wczoraj fasolowa na wędzonce makusi i schabowy z kością plus ziemniaki i mizeria z koperkiem. Dziś ciąg dalszy zupy fasolowej (pysznej!) i bigos (zapasy świąteczne z zamrażarki).
Zupa pomidorowa z domowym makaronem, pieczeń z szynki ziemniaki, kapusta z grzybami.
U mnie będzie zupa gulaszowa, której nikt nie dał rady zjeść w Sylwestra.
ziemniaki kapusta czerwona kotlecik schabowy
Curry z kurczakiem:)
Ziemniaki, kapusta z grzybami, karp i kompot z suszu. ( pozostałości z wigilii.)
Pomidorówka z makaronem , ziemniaczki ,pieczone udka z kurczaka , suróweczka do wyboru z buraczków lub z kiszonej kapustki.
placki po węgiersku z gulaszem,dla Młodej zamiast placka-ryż...do picia-piwo :)-nie dla Młodej :P, Młode-woda gazowana z sokiem miętowym i plasterkiem cytryny
Zupa ogórkowa i makaron z serem , cukrem i śmietaną:)
Krokiety z kapustą i grzybami + barszcz ...
Zupa ogorkowa z ziemniakami, na drugie frytki i jajko sadzone, do picia sok z poamranczy
Na obiad podałam krupnik z kaszy jęczmiennej,zraziki w sosie z kopytkami i kapustą czerwoną. I tak sobie myślę ,że czas najwyższy przejść na dietkę po świątecznym obżarstwie.Wiem co mówię waga nie kłamie
Zupa pomidorowa,zapiekanka ziemniaczana z warzywami i kiełbaską.
Biała kiełbasa z rusztu, ryż po turecku, sałata.
U mnie rodzinka przejedzona po swiętach, dzis tylko naleśniki z dżemem lub serem , na jutro zrobiłam zupę jarzynową z ryżem .Poczekam aż zgłodnieją :)
U nas dzisiaj był rosół z makaronem, a na drugie danie, kotlet drobiowy(w 3 panierkach...dla każdego coś innego,mąka-jajo-bułka, mąka-jajo-płatki kukurydziane, mąka-jajo-mąka) z sałatką jarzynową dla nas, bo dzieciaki naciągnęły mnie na frytki.
Na jutro szukam inspiracji...myślę nad zupą, na drugie coś z mielonego mięsa z szynki...zobaczymy co wyjdzie.
Pierogi ze śliwkami, brązowym cukrem cynamonem i jogurtem wymieszanym z serkiem waniliowym :)
U mnie dziś ziemniaki okraszone słoninką i cebulką z zsiadłym mlekiem
Łosoś z grilla i fasolka szparagowa z pomidorami. Z dedykacją dla bahusa ( nie ma nic na parze
Jak robisz ta fasolke szparagowa z pomidorami
Jak robisz ta fasolke szparagowa z pomidorami
Przepis gotowy http://wielkiezarcie.com/recipe106618.html :)Dziękuję za dedykację...Pyszny obiad,...i co najważniejsze nie na parze
Dziękuję za dedykację...Pyszny obiad,...i co najważniejsze nie na parze
Wg życzeńRyba w cieście, ziemniaki i co kto ze spiżarki przyniesie :):):)
Dzisiaj mąż rządzil w kuchni, była zupa cebulowa z grzankami i żółtym serem, na drugie nalesniki z dzemem z aronii, do picia sok z pomaranczy.
Do picia barszcz czerwony + kaczka pieczona z miodem i pomarańczami,kapusta czerwona z jabłkiem i boczkiem ,kluski ...
Zupa ogórkowa i pierożki z barszczykiem czerwonym:)
ogórkowa i pizza z szynką,mozzarelą,serem pleśniowym i oliwkami
Ziemniaki tłuczone, gołąbki w sosie pomidorowym i grzybki marynowane.
Ziemniaki tłuczone, gołąbki w sosie pomidorowym i grzybki
grzybki marynowane to do wódeczki ale nie gołąbkówmarynowane.
Jakbym jadła tylko grzybki do wódki, to w życiu bym nie poznała ich
oj tam czasami trzeba coś siupnąć dla rozluznienia,nie bądź MR taka sztywna,smaku, ponieważ ja nie pije żadnego alkoholu:)Mamy bardzo dużo
grzybków marynowanych, więc jemy , je do czego się da:)
Ja wcale nie jestem sztywna, mój organizm po prostu nie toleruje alkoholu. Jakbym wypiła np.kieliszek likieru, lub innego alkoholu,to za chwilę mam tak silny ból głowy w skroniach, jakby mi ktoś zaciskał kleszcze. Byłam nawet u lekarza w tej sprawie, stwierdził nietolerancję na alkohol.
Źle się czuję też po kawie, kołata mi po niej serce, więc piję bezkofeinową.:)
To ty dzielna dziewczyna jesteś, skoro się poszłaś leczyć, żeby się wódki móc napić.
Tak się zastanawiam co MR powiedziała lekarzowi?
Nie tam zaraz żebym nic nie pił, a tak poza tym to się zgadzam Uwielbiam szczególnie kurki w zalewie octowej :)
kurki w zalewie to ja kocham
Ja wódeczkę też
A przecież ty wódki nie pijesz. :)
Bogracz.
Gyros drobiowy z sosem czosnkowym, chlebki pita i surówka z pekinki, pomidora, ogórka, papryki i czerwonej cebuli. Na deser- babka pomarańczowa z lukrem.
Podudzia z kurczaka pieczone,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Miruna zapiekana ze szpinakiem i żółtym serem, ziemniaki, surówka z marchewki, jabłka i pora :)
Rosół z makaronem, udka pieczone, ziemniaczki i ogórek kiszony:)
Właśnie objadłam się do nieprzytomności smażonym bakłażanem nadziewanym żółty serem :)
Dziś obiad wychodny ...dla chłopaków - frytki z ziemniaków,surówka z marchewki ,smażony ser żółty a dla mnie francek czyli tarte ziemniaki z wyrzoskami i bryndzą w sosie podgrzybkowym ...zdjęć niet ...
Kto ma na Wielkim Żarciu wpisane przepisy dań obiadowych, których zdjęcia wkleja do naszego aktualnego wątku obiadowego, może do nich linkować na naszym profilu - zapraszamy :)
https://www.facebook.com/wielkiezarciecom/posts/10151962182766716
To samo co wczoraj, plus soczyste mielone.
U nas reszteczki wczorajszych dietetycznych roladek indyczych oraz makaron do wyboru w 3 wersjach - z czosnkiem i bakłażanem, z sosem pomidorowym, oraz z sosem pomidorowym i bakłażanem :) Były też naleśniki na białkach :D Szaleństwo :D
Wspomniane wcześniej naleśniki niskotłuszczowe na białkach :)
Wczoraj i dzis obiadek u mamuski :)))
Niedziela: rosol z makaronem, na drugie rolady w sosie wlasnym, modra kapusta i ziemniaki.
Dzisiaj: rosol z makaronem, na drugie gołabki w sosie pomidorowym z ziemniakami.
Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki z koperkiem, kotlety mielone i buraczki:)
Mocno pikantny gulasz, z wędzoną papryką.
Zupa ogórkowa i pierogi z soczewicą do nich surówka z kiszonej kapusty.
Jak mocno pikantny?
Oj, naczynia podczas cykania fotek nie przeżarło, więc chyba dało się przełknąć bez szkody dla szczelności przełyku ;P
Jak mocno pikantny?
Ostro jak pieron http://wielkiezarcie.com/recipe106724.htmlGęś i kaczka pieczone (do wyboru), pyzy poznańskie, kapusta czerwona, buraczki zasmażane
Nie ma to jak obiadek o 1 w nocy
No to może makaronik z sosem bakłażanowo-pomidorowym o 7 rano?
Gdzieś tam łóżko polowe da się u ciebie rozłożyć na kilka dni?
Pychota, aż mi ślinka pociekła :) A gdzie piwko? :) Uwielbiam ptactwo w takim wydaniu, pyzy i buraczki zasmażane. :) U mnie dojadaliśmy ogromnego indora, który był nadziany jabłkami oraz różnymi suszonymi owocami. Pozdrowionka :)
Gęś i kaczka pieczone (do wyboru), pyzy poznańskie, kapusta czerwona,
Dobrze że przed chwilką zjadłam kurczaka z rożna, bo było by krucho:)buraczki zasmażane
Całego??
Całego??
PrawiePychota :)
Zupa kalafiorowa i naleśniki z dżemem jagodowym.
Wczoraj kotlet schabowy, ziemniaki zapiekane u burczki na ciepło.
Dzisiaj reszta kotletów schabowych, kopytka i zasmażana kapusta pekińska z koperkiem
Indyk nadziewany jabłkami i suszonymi owocami, kluski francuskie, mizeria :)
Świąteczne wspominki...zupa grzybowa i moja najukochańsza, najulubieńsza i najsmaczniejsza na świecie kaczuszka...Do popicia przez całe święta piwko...
Kusisz i kusisz tymi ślicznie zrumienionymi kaczkami, więc i ja w sobotę upiekę taką pyszniastą z twojego przepisu.
Zurek z ziemniakami i kielbaska, na drugie ciag dalszy golabkow w sosie pomidorowym, do picia sok z poamarnczy.
Kurczak pieczony,ryż brązowy,sałata lodowa z roszponką,ogórkiem i pomidorem w sosie balsamicznym ...
Dziś u nas knedle ze śliwkami , tartą bułką i masłem :)
Dziś u nas knedle ze śliwkami , tartą bułką i masłem :)
O jej, ojej, o jej!!!!! Uwielbiam...Wczoraj rosół, karkówka duszona, sałatka szwedzka od toffik i ziemniaki z koperkiem
dziś bogracz
Weekend był z kurczakiem pieczonym (cytrynowym), wczoraj skończyliśmy.
Dziś będzie kapuśniak na żeberkach z ziemniakami.
O matyldo! same pysznosci :)))
U mnie wczorajszy zurek z ziemniakami, na drugie kasza, piersi kurczaka w sosie wlasnym i sałatka z ogorkow kiszonych, do picia sok z pomaranczy.
O matko ale zgłodniałam.....
dziś do domu oprócz wypowiedzenia z pracy przyniosłam sushi... Małż sugeruje, ze schabowy bardziej poprawia humor
Ja myśle, że sushi lepsze:) A u mnie spaghetti!
Makaron wstążki z łososiem w sosie śmietanowym ....
Filety z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, kalafior z ziołami i masłem, ogórek kiszony;)
Babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym, sałata. Na deser tort urodzinowy Młodych :)
Ryż zapiekany z jabłkami
A jabłuszka dajesz ze słoika, czy ścierasz świeże?
Ścieram świeże, posypuję cynamonem i jak to z jabłkami bywa, zanim wyłożę do formy zdążą ściemnieć.
Ryż zapiekany z jabłkami
Lubię taki kolor jabłek. Dawno nie robiłam takiego ryżu, trzeba to nadrobić;)Leczo:)
z jakiego przepisu jest to cudo???
Z przepisu "naocznego" tj 3kg ziemniaków, 3 jajka, 6 łyżek mąki, sól, pieprz, majeranek + podsmażona cebula z 300g boczku. Wszystko piekło się w 190stC przez godzinę, w dwóch blaszkach 6 porcjowych.
U nas przepyszny obiadek, moja własna kombinacja, jutro na życzenie ferajny powtórka
Roladki z fetą i pieczarkami na pappardelle:)
Cykoria zapiekana z szynką pod beszamelem, pieczywo.
Zupa buraczkowa, polędwiczki w sosie (wg latraviatty) z ryżem i ogórkiem kiszonym. Na deser- sernik z jogurtu.
Po dłuższej nieobecności - wczoraj indyk w białej potrawce, ziemniaki i sałatka by dorotaibasia.
Łopatka pieczona ze śliwkami, kluski śląskie, cukinia duszona z pomidorami :)
Dziś u nas gulasz z pręgi wołowej, kopytka, , buraczki z papryką:)
Kotlet schabowy,ziemniaki,surówka z pora,marchewki i jabłka.
Kurczak w sosie gyros ,sałatka marchewkowo-fistaszkowa od marinika,ziemniaki ...
Dziś pizza rzeźnicka, zamówiona i dostarczona do domu.
PS. Ułożenie wędlin przypadkowe (i nie jest to część rzeźnika)
W której to pizzerii w u nas w Poznaniu takie kompozycje podają?
W której to pizzerii w u nas w Poznaniu takie kompozycje podają?
"Szybka Pizza" Piątkowo, ul. Kostrzewskiego. Możesz zamówić, to też "Twój" rejon..."Szybkiej Pizzy" nie próbowałem. Ja czasami z "Ahmeda" zamawiam, ul. Jaroczyńskiego. Też "Twój" rejon.
"Szybkiej Pizzy" nie próbowałem. Ja czasami z "Ahmeda" zamawiam, ul.
"Ahmeda" widzę z okna...Jaroczyńskiego. Też "Twój" rejon.
"Szybkiej Pizzy" nie próbowałem. Ja czasami z "Ahmeda" zamawiam,
Też mam blisko. W lokalu podają też piwo więc może kiedyś...?ul.Jaroczyńskiego. Też "Twój" rejon. "Ahmeda" widzę z okna...
Łojej, w pierwszej chwili myślałam, że sam ułożyłeś i upiekłeś... i zastanawialiśmy kogo na forum nie lubisz, że nam takie "rarytasy" przygotowujesz Padłam ze śmiechu
Zupa pomidorowa z makaronem na dwa dni, dzisiaj na drugie ryz, ryba w ziolach i salatka z pekinskiej a jutro ze w piatek to nalesniki z nutella.
Leczo z własnych dobroci ogrodowych
Oczywiście z opóźnieniem jednodniowym donoszę: frytki, smażony ser żółty i marynowane winogrona.
A marynowane winogrona sama robisz czy kupujesz?
http://wielkiezarcie.com/recipe104258.html
Basiaaa już poprawiła przepis - powinno być dobrze. Winogrona rewelacyjne!
Dzięki!
Paluszki rybne z marchewką po koreańsku.
Tilapia smażona, panierowana w płatkach kukurydzianych i frytki.
Spaghetti alla carbonara
Placki ziemniaczane z ketchupem lub krokiety z kapustą,pieczarkami i grzybami ( poświąteczne zapasy).
Filet w sosie miodowym od Kluko ,surówka z pora,marchewki i jabłka ,ziemniaki ...
Naleśniki, dzieci z mężem z dżemem lub nutellą a ja zapiekane z pieczarkami i serem żółtym
Karkówka pieczona (w plastrach), ziemniaki, kapusta kiszona zasmażana.
Frytki z piekarnika, pieczeń wieprzowa, surówka z kiszonej kapusty :)
Nic:( grypa żołądkowa mnie i syna dopadła:(
Środa i czwartek pierogi ruskie, dziś ziemniaki z koperkiem i jajo sadzone + maślanka
Kotlety mielone z indyka, kopytka i mizeria. Jutro jeszcze do tego kapuśniak ze słodkiej kapusty.
Zupa koperkowa z ryżem,kotlet schabowy,ziemniaki i surówka z kapusty pekińskiej z dodatkami ...
Flaczki wołowe.
Barszcz ukraiński, udka z pieczarkami po staropolsku, naleśniki z białek wg Wkn.
Ukochana moja zupka.... Burakowa ogólnie jestem :p
Ja też chyba w najbliższym czasie popełnię ukraiński. Dzięki za inspirację. :)
Barszcz czerwony z uszkami, dla dzieci barszcz czerwony zabielany na słodko z ziemniakami. Na drugie dzieci nugetsy z kurczaka z ketchupem, do picia sok z pomarańczy i mandarynek.
U mnie dziś kartoflanka chłopska wg Uretana :)
uwielbiam takie jedzonko
Dziś u nas domowa pizza na grubym cieście:)
Dopisano 14-01-11 16:51:08:
Upieczona...Krupnik,pierogi (czyszczenie zamrażarki) z kapustą i pieczarkami,ruskie,z mięsem.
Karkówka (miała być po królewsku od kolorowa75) zapiekana z ananasem, frytki z ziemniaków i marchewki i surówka z pora, marchewki i jabłka. Dla chętnych marynowany winogron i pieczarki.
Pieczone kotlety mielone z serem, ziemniaki, warzywa pieczone i ogórki konserwowe :)
U mnie dziś obiad w formie multi.
Pomysł dzisiejszego multiobiadu zawdzięczam wkn, której to ten skromny posiłek dedykuję...
Wszystko to dobre
Oooooo, zjadłabym... WSZYSTKO! Dziękuję :)
U mnie dzisiaj pizza z bakłażanem i rukolą, ale zdjęcie nie ściągnięte, więc wkleję, co miałam na obiad kilka dni temu, a była kasza z warzywnym sosem, mrrrrr
Pieczony kurczak,ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem, pomidorem i cebulą, do picia kompot z wiśni; )
Dopisano 14-01-12 14:26:51:
Rosół z makaronem, ziemniaki z koperkiem, schab duszony w sosie własnym i marchewka z groszkiem z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe105318.html
Gołąbki w sosie pomidorowym,ziemniaki.
Wczorajsza zupa koperkowa,ziemniaki,kapusta pekińska z królewskiego stołu i żeberka w sosie kawowym od anay ...
Proszę namiary na tą restauracje co serwuje takie rarytasy
Tortellini pieczarkowe, barszcz czerwony na jarzynach, wg Glumandy, kluski śląskie z duszoną karkówką w sosie własnym. Surówka z białej kapusty i grzybki marynowane.
ooooo mniam :)
Znowu okoń :)
Ogórkowa, filet w panierce, ziemniaki sałatka warzywna ( przetwory).
Piątek: Pulpety wieprzowe w sosie curry, ziemniaki, surówka, mieszanka warzyw z zalewy octowej - ogórki, cukinie, patisony, kurki, chilli.
Sobota: Quiche z kurczakiem, porem i ziemniakami pod pierzynką z żółtego sera.
Niedziela: Pieczone udka z kurczaka, tłuczone ziemniaki, zasmażane buraczki, sos pieczeniowy.
Czy przewidujesz w najbliższym czasie warsztaty dla facetów aby nauczyli się tak gotować jak Ty??? Ja swojego męża pierwsza zapisuje
Od ładnych kilku lat moim warsztatem kulinarnym jest Wielkie Żarcie Jak sobie przypomnę mój pierwszy sos pomidorowy... przepis by miał tytuł "Rozcieńczony koncentrat pomidorowy" bleee
Wczoraj kotlet cielęcy, dzisiaj makaron wg heiworth z resztkami cielęcinki
Oj taki kotlecik to bym zjadł. Dawno nie jadłem cielęciny. Zawsze jak patrzę na cenę to wybieram inne mięso...Narobiłaś mi takiego apetytu, że chyba jednak kupię.
Cen tego przedniego mięska nie znam, dostawę mam prosto od rodziciela. Masz rację, cielęcina warta grzechu i nawet wysokiej ceny
Filet z kurczaka,ziemniaki i surówka z pekińskiej,ogórka kiszonego,marchewki i jabłka ....
Kurczę pieczone z jabłkiem i morelami, ziemniaki z koperkiem, sałatka szwedzka :)
Ostatnio:
krokiety z kapustą i grzybami (z zapasów) ,barszcz czerwony do picia,
klopsy z dzika w sosie,ziemniaki,ogórek i kapusta kiszona na 2 dni
naleśniki dwukolorowe (z kakao) z dżemem,
kurczak pieczony,ziemniaki,kapusta kiszona na 2 dni
rosół z makaronem na 2 dni
dziś- zupa cebulowa z grzankami (na resztce rosołu),pierogi z mięsem (mięso z rosołu) z przesmażoną cebulką lub bułką.
Zupa grzybowa z makaronem, na drugie- Młody pieczone skrzydełka, my- wątróbka drobiowa z cebulką, wspólnie- ziemniaki z surówką z pekinki, pomidora, ogórka, czerwonej cebuli, rzodkiewki.
Kotlet z piersi kurczaka,ziemniaki,szpinak a ja dojadam gołąbki.
Zurek z ziemniakami, na drugie kopytka z małem i cukrem, do picia sok z mandarynek.
Zupa ogórkowa z ryżem ,filet z kurczaka zapiekany na porach,ziemniaki jak frytki + dodatki ...
Kurczak z sosem pieczeniowym, krokiety bez panierki z farszem warzywnym zapieczone z żółtym serem.
Zupa pomidorowa z makaronem a na drugie ziemniaki z koperkiem, filet panierowany z sosem pieczarkowym i ogórek kiszony:)
Kapusniak z kiszonej kapuchy, na drugie kopytka, gulasz drobiowy i buraczki, do picia sok z pomaranczy.
Kopytka, karkówka duszona i buraczki
Łazanki z białą kapustą i kiełbasą ...
Spaghetti z sosem pomidorowym.
Wczoraj i dzisiaj do wyboru: Zupa zalewajka z chrzanem i kiełbasą, fasola w pomidorach z parówkami i marchewką, naleśniki z serem.
Gulasz z karczku, kasza gryczana, ogórek kiszony + kefir.
Łosoś pieczony w piekarniku,sałatka z brokuła,fety i pomidora z sosem czosnkowym ...
Dopisano 14-01-16 17:19:02:
Na deser jeszcze doszły leniwe z cukrem i cynamonem ...
Makaron z kurczakiem.
Pyzy z mięsem, okraszone cebulą i boczkiem. Niestety nie moje to dzieło ale zaprzyjaznionej gospodyni
Łazanki z pieczarkami i kiełbasą.
Filet z kurczaka sojowo -śmietankowy,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Ozorki w sosie pieczarkowym, ziemniaczki, sałata lodowa z ogórkami, pomidorkami daktylowymi, skropiona oliwą z oliwek :)
Paszteciki francuskie z mięsem i barszcz czerwony czysty, do picia:)
Łazanki:)
Roladka drobiowa faszerowana mięsem mielonym w sosie własnym, tłuczone ziemniaki ze szczypiorkiem, smażone pieczarki.
ależ apetycznie wygląda, jest gdzieś przepis?
Dziękuję. Przepisu na razie jeszcze nie ma. Roladka w wersji testowej - jeszcze do modyfikacji
Roladka drobiowa faszerowana mięsem mielonym w sosie własnym, tłuczone
Wygląda obłędnie, też czekam na przepis :)ziemniaki ze szczypiorkiem, smażone pieczarki.
A'la chilli con carne + bułka....
Do wyboru paluszki rybne,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty lub kotlety ziemniaczane wg Mamy-Różyczki w wersji z ketchupem.
Warzywno jajeczne kotleciki, z makaronem i sosem pieczarkowym ;)
Krokiety z kapustą i grzybami (wykorzystałam ostatni zawekowany słoik świątecznej kapusty) + barszcz czerwony do popicia. Na deser- sernik na zimno z owocami i ,,galasretką".
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie pizza w wykonaniu moich mężczyzn :)))
pizza zrobiona przez syna
i pizza zrobiona przez meza
Do picia tradycyjnie sok z pomaranczy.
Ale zdolniachy z Twoich mężczyzn !!!...pizze jak marzenie :))))
No doszli juz do wprawy i pyszna im wychodzi :)))
Kotlet schabowy,ziemniaki,buraczki zasmażane.
Przysmażone kopytka,filet z kurczaka i fasolka szparagowa ....
Rosół z makaronem a na drugie ziemniaki z koperkiem, roladki z kurczaka faszerowane mięsem z szynki, pieczarkami, papryką i cebulą z sosem i surówka z marchewki:)
Zupa pomidorowa z ryżem, ziemniaki ze szczypiorkiem, surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów z sosem ziołowym.Grzybki marynowane i bitki z karkówki w sosie z suszonymi grzybami.Do picia herbata z cytryną, na deser ciasto piaskowe z kakao.
Wczoraj odkryłam nową knajpkę, podają tam ryby z pieca. Dawno, bardzo dawno, nie jadłam tak dobrej rybki!!! Szczerze polecam wszystkim pałętającym się w okolicy Jawora, przy trasie Bolków-Legnica.
Dzisiaj obiad u przyjaciól, krem brokułowy, schabowy z kapustką zasmażaną i ziemniaki pieczone, też pycha!!!Barszcz czerwony z uszkami i canelloni, nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami.
Jutro- żurek na wędzonym żeberku z ziemniakami i jajem na twardo.
O, widzisz żurek, chyba jutro ugotuję , dzięki za inspirację :)
Nie ma za co! Mnie zainspirowało wyjątkowo ładne, mięsiste żeberko- no po prostu idealne na żurek.
Czwartek: klopsiki w sosie jarzynowo - pomidorowym z makaronem.
Piątek: dla mnie zupa jarzynowa, dla pozostałych krokiety z kapustą i grzybami i barszcz.
Sobota: obiad myśliwski + galareta wieprzowa.
Niedziela: tradycyjnie rosół + królik z sosem warzywnym miksowanym, ziemniaki, surówka z pekinki
Wczoraj rosol z makaronem, na drugie poledwiczki wieprzowe w sosie wlasnym, ziemniaki i pekinska duszona, do picia sok z jablek i marchewek.
Dzisiaj na pewno bedzie rosol ale co dalej to nie wiem :)))
Dopisano 14-01-20 14:53:41:
Pulpety w sosie wlasnym, mizeria i ziemniaki, do picia sok z pomarańczy.Jak robisz tą duszoną pekinkę? Ja raz udusiłam, to nikt nie chciał jej jeść, jeszcze mi dogadali , że zmarnowałam pekinkę , że surówka jest przepyszna, a taka duszona beeee:(
Mamo Różyczki, ja także czasem duszę kapustę pekińską i my bardzo taką lubimy, a smak to kwestia doprawienia, u mnie do niej dużo kopru, ale o smakach i gustach się nie dyskutuje.
Zapomnialam kogo to przepis z WZ
Kapuste pekinska jak używam do sałatki to środki odkrawam i zostawiam wlasnie do duszenia.
Cebulke kroje drobno, pekińska grubiej (srodki i pare całych lisci), dusze na głonince, potem jak troche zmieknie to podlewam rosolem i dusze do miekkosci. Na koniec dodaje troche koncentratu pomidorowego, pieprz sol ocet winny i maka. Przed podaniem sypie duza ilosc koperku.
Zapomnialam kogo to przepis z WZ Kapuste pekinska jak używam do sałatki to
środki odkrawam i zostawiam wlasnie do duszenia. Cebulke kroje drobno,
pekińska grubiej (srodki i pare całych lisci), dusze na głonince, potem jak
troche zmieknie to podlewam rosolem i dusze do miekkosci. Na koniec dodaje
troche koncentratu pomidorowego, pieprz sol ocet winny i maka. Przed podaniem
sypie duza ilosc koperku.
To chyba przepis naszej heiworth, też tak dusiłam za Jej radą :) Pyszotka;)
A próbowałaś sałatę rzymską na maśle klarowanym? Pychota!
Nie probowałam
Weekendowo :)
Roladki drobiowe faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem orzechów włoskich i sera pleśniowego w sosie własnym, puree ziemniaczane ze szczypiorkiem, surówki.
Pizza z serem, pieczarkami, salami i czerwoną cebulą.
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, jajkiem i kiełbasą
Wczoraj i dziś ...kurczak pieczony z warzywami i zupa krupnik na pęczaku ...
Miał być żurek, ale plany się zmieniły, przegłosowali pizzę, i popełniłam dwie, jedna z tuńczykiem i mozzarellą, druga z szynką i pieczarkami, rodzinka najedzona i szczęśliwa.... żurek musi poczekać :))
Wczoraj (dzisiaj resztki)
Barszcz z kołdunami,kaczka z jabłkami, modrą kapustą i pyzami wielkopolskimi
ale jedzonko :OO
Się uśliniłam, bo wróciłam od dentystki i nie mogę 2 godz jeść
Wczorajsza zupa pomidorowa z ryżem, na drugie kartacze z mięsem, pokraszone przesmażoną cebulą, sałatka z pomidorów i grzybki konserwowe.
Filet drobiowy panierowany, ziemniaczki, marchewka duszona :)
Krupnik,pierogi ruskie ze śmietaną lub przysmażoną cebulką.
Pizza :)
Zupa ogorkowa z ziemniakami, na drugie kasza, pulpety wczorajsze, sos pieczarkowy i korniszonki, do picia sok z pomaranczy.
Zupa ogórkowa i naleśniki z dżemem:)
Wczoraj fasolowa na wędzonce makusi i schabowy z kością plus ziemniaki i mizeria z koperkiem. Dziś ciąg dalszy zupy fasolowej (pysznej!) i bigos (zapasy świąteczne z zamrażarki).
Kotlet z z fileta kurczaka,ziemniaki,szpinak,surówka z kiszonej kapusty.
Pulpeciki z szynki oraz bitki drobiowe w sosie pomidorowym, tłuczone ziemniaki z prażoną cebulką, mix sałat z orzechami włoskimi i winegretem.
dziś obiad co to chce...watróbka smażona z cebulką, kiszona kapusta, zimniaki, brukselka z masłem, buraczki ze słoika
Rosół z jagnięciny z ziemniakami, kotleciki jagnięce z rozmarynem, czosnkiem i szalotką
znów jagniecina, tylko wszystkiej nie zagospodaruj, bo mnie nic nie zostanie.
Zapasów rodziciele narobili, ale nie zwlekaj, łap za mietłe i przylatuj, bo jednak to nie studnia bez dna...
Świeże ,smażone flądry ....
Zapraszamy do nowych "obiadków" :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=627976&post=627976