Forum

Kuchenne porady

Problem z Prażuchami

  • Autor: pilocik69 Data: 2014-01-03 09:51:14

    Witam,

    Robilem Prażuchy wedlug jednego z przepisow i jest problem bo Prażuchy mialy konsystencje ciasta na kopytka.

    Na okolo 400 gram ziemniakow uzylem 2 łyzki czubate mąki przennej. Ziemniak podgotowalem pozniej zapazylem mąke, pozniej wyrabialem ciasto z 10 min. Ciasto wyszlo jak dobre puree, bylo tylko delikatnie kleiste, co jest nie tak?

  • Autor: sz.ania Data: 2014-01-03 10:41:04

    Ja prażuchy robie na mące ziemniaczanej. Ugotować ziemniaki tak z kg  odcedzić a potem dodać do gorących jeszcze w garnku z dwie łyżki mąki ZIEMNIACZANEJ i doobrze użgać. Bo na przennej to ci nigdy nie wyjdą.

  • Autor: dorcia700 Data: 2014-01-03 11:20:08

    moja mam też robiła na mące ziemniaczanej

  • Autor: viva Data: 2014-01-03 15:54:34

    z czym można podawać takie  prażuchy??

  • Autor: piszczalka Data: 2014-01-03 16:20:41

    Najbardziej lubie okraszane skwarkami boczku, ale jak nie mam to podaje z prazona cebulka, do tego kefir.

  • Autor: sarna34 Data: 2014-01-04 10:13:45

    U mnie mama zazwyczaj gotowała do tego kiszoną kapustę i zasmażała ją. Oczywiście na prażuchy (u nas prażoki) skwareczki z cebulką. Jeśli nie było kapusty, to była niezaprawiana zupa jarzynowa bez mięsa. Dodatkowo maślanka albo kefir. 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-04 20:35:01

    Można też zamiast ziemniaków do mięska w sosie.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-01-03 16:19:40

    Tez robie z maka ziemniaczana.

  • Autor: pavett Data: 2014-01-03 16:56:00

    Prażuchy to to samo co lemieszka,fusia?

  • Autor: piszczalka Data: 2014-01-03 20:40:19

    Nie mam pojecia :))) nazwy, które wymienilas pierwszy raz słysze :))) moze inni podpowiedza

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2014-01-03 22:21:12

    no tak po lubelsku to lemieszka:) ale ja znam ją z mąką pszenną i wychodzi super, a jak to jest mąka przenna??

  • Autor: pavett Data: 2014-01-04 08:41:36

    No właśnie jeśli to to samo tylko pod inną nazwą to ja zawsze robię z mąki pszennej i jeszcze się nie zdarzyło aby nie wyszło..Może po prostu za mało mąki dałeś?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-04 08:18:29

    Zaczynając od mojej prababci u mnie robi się tak: po podgotowaniu ok. 10 min. ziemniaków odlewasz trochę wody, podsypujesz mąką pszenną i gotujesz do miękkości. Potem tłuczesz jak normalne ziemniaki. I zawsze wychodzi. Proporcji ci nie podam, bo zawsze robię na oko i musiałabym sprawdzić "na bieżąco". Bzdurą jest, że nie wyszło, bo mąka była pszenna a nie ziemniaczana. Według mnie albo dałeś za mało mąki, albo za długo je "męczyłeś". Nie mam pojęcia co znaczy w przypadku prażuchy "wyrabiać ciasto 10 min." i po co to robiłeś. Powodzenia następnym razem.

  • Autor: pilocik69 Data: 2014-01-23 19:26:40

    Ugotowalem okolo 400 gram ziemniakow i dalem z 5 lyzek maki ziemniaczanej.

    I nie wychodzi mi, powinno byc takie gumowate troche a wychodz  mi cos jak ciasto na kopytka

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-23 19:58:12

    Nigdy nie robiłam z ziemniaczaną, więc nie wiem.

  • Autor: Monia1805 Data: 2014-01-24 07:28:51

    może wina ziemniaków

Przejdź do pełnej wersji serwisu