Jakie są wasze najbardziej ekstrawaganckie przepisy na naleśniki? Kocham to danie. reszta postu wykasowana z powodu nieregulaminowej reklamy - to byłam ja Wkn :)
Ogólnie fanka naleśnikow nie jestem, ale moi znajomi zachwalają zawsze naleśniki z rest. Manekin, moze wejdź na stronę i wykukaj ich zestawy podane w menu :)
Nalesnik nie rzuca mnie na kolana, ale od czasu do czasu..... Oprocz w/w smakuja mi podane " na ostro" np. z wedzonym boczkiem, salami itp..... + pikantny sos.
Na foto - moj nalesnik na patelni ( jest w moich przepisach ) i odbitka z folderu nalesnikarni, gdzie roznorodnosc dodatkow przyprawia o zawrot glowy np. wszelkie owoce morza ( ktorych nie jem ) - z kawiorem, "posypane" platkami trufli......... i jeszcze rozne roznosci ze wszystkich stron swiata. Pozdrawiam !
Podsmażony kurczak, pokrojony w kostkę razem z warzywami mieszanki chińskiej, doprawione do smaku,zawinięte w naleśnik, podane z sosem tysiąca wysp:),pyszne ,polecam
Naleśniki z twarogiem i owocami plus bita śmietana, albo z parówką zawiniętą w plaster żółtego sera, podobno pyszne są z podsmażoną cebulką i wędliną, lubię też z nadzieniem jak do ruskich pierogów.
Nalesniki smaruje ziolowym creme freiche, na to kawalek(plat) lososia wedzonego, na to 2-3 szparagi - zwijam,ukladam w naczyniu zaroodpornym.Wszystko zalewam sosem holenderskim i 20min zapiekam.
A po cóż mi ekstrawagancja na talerzu , tak zmanierowana nie jestem i nie będę ! Ma być prosto , pysznie . Często takie przekombinowane dania i naleśniki okazja się kulinarną klapą . Przykład zwyczajnych naleśników do których chętnie siada się do stołu i .. sięga po następny .
1 . Truskawki z cukrem muscovado , bitą śmietana i borówkami
2 . Szparag w szynce gotowanej zawinięty w ciepły naleśnik z sosem maślano - cytrynowym
3. Serek mascarpone , frużelina z jabłek pieczonych z bakaliami i cynamonem
Jak dla mnie to one wszystkie są po prostu niesamowite... Ja robię tylko z serem i ze śmietaną, podziwiam Twoją inwencję twórczą (podobnie jak twórczość pozostałych osób, które podały w tym wątku swoje pomysły). Życia nie starczy, żeby wypróbować wszystkich przepisów z WŻ ;-)
Ja uwielbiam wszelkie naleśniki - byle ciasto nie było grubą gliniastą kluchą lub dziwnym podziurkowanym z powodu mnóstwa proszku do pieczenia tworem :) Dziś też smażyłam naleśniki - jako że na obiedzie była osoba pozostająca na diecie (kamienie żółciowe), wymyśliłam wersję bez tłuszczu i żółtek - wcale nie okazała się gorsza w smaku niż te tradycyjne :)
Po 1 szklance mleka i wody, 2 jajka, szczypta soli, cały cukier wanilinowy, 1 łyżka oleju, mąki ile zabierze na odpowiednią konsystencję, wszystko mieszam mikserem na gęstość śmietany lub nieco rzadsze.
Naleśniki do solonego farszu:
Składniki i wykonanie takie samo, tylko cukier wanilinowy zastępuję startą gałką muszkatałową. Patelnię, mimo iż w cieście jest olej to z przyzwyczajenia jeszcze smaruję słoninką nabitą na widelec.
Ja uwielbiam z nadzieniem takim jak do pierogów ruskich i polane sosem czosnkowym z serem feta.
A ja uwielbiam moje, uważam że są przepyszne, ale żeby ocenić trzeba spróbować :) Mają jedną wadę , są bardzo kaloryczne, dlatego nie robię ich często.
Jakie są wasze najbardziej ekstrawaganckie przepisy na naleśniki?
Kocham to danie. reszta postu wykasowana z powodu nieregulaminowej reklamy - to byłam ja Wkn :)
Ogólnie fanka naleśnikow nie jestem, ale moi znajomi zachwalają zawsze naleśniki z rest. Manekin, moze wejdź na stronę i wykukaj ich zestawy podane w menu :)
Jadłam kiedyś w knajpce naleśniki ze szpinakiem,przykryte sosem serowo- beszamelowym ,bylo to takie zapiekane ale przepysiaste:)
Nalesnik nie rzuca mnie na kolana, ale od czasu do czasu..... Oprocz w/w smakuja mi podane " na ostro" np. z wedzonym boczkiem, salami itp..... + pikantny sos.
Na foto - moj nalesnik na patelni ( jest w moich przepisach ) i odbitka z folderu nalesnikarni, gdzie roznorodnosc dodatkow przyprawia o zawrot glowy np. wszelkie owoce morza ( ktorych nie jem ) - z kawiorem, "posypane" platkami trufli......... i jeszcze rozne roznosci ze wszystkich stron swiata. Pozdrawiam !
Podsmażony kurczak, pokrojony w kostkę razem z warzywami mieszanki chińskiej, doprawione do smaku,zawinięte w naleśnik, podane z sosem tysiąca wysp:),pyszne ,polecam
Na przykład ten: http://wielkiezarcie.com/recipe1999.html
Na przykład ten: http://wielkiezarcie.com/recipe1999.html aktywny.
Naleśniki z twarogiem i owocami plus bita śmietana, albo z parówką zawiniętą w plaster żółtego sera, podobno pyszne są z podsmażoną cebulką i wędliną, lubię też z nadzieniem jak do ruskich pierogów.
z porem na ostro
Nalesniki smaruje ziolowym creme freiche, na to kawalek(plat) lososia wedzonego, na to 2-3 szparagi - zwijam,ukladam w naczyniu zaroodpornym.Wszystko zalewam sosem holenderskim i 20min zapiekam.
A po cóż mi ekstrawagancja na talerzu , tak zmanierowana nie jestem i nie będę ! Ma być prosto , pysznie . Często takie przekombinowane dania i naleśniki okazja się kulinarną klapą . Przykład zwyczajnych naleśników do których chętnie siada się do stołu i .. sięga po następny .
1 . Truskawki z cukrem muscovado , bitą śmietana i borówkami
2 . Szparag w szynce gotowanej zawinięty w ciepły naleśnik z sosem maślano - cytrynowym
3. Serek mascarpone , frużelina z jabłek pieczonych z bakaliami i cynamonem
Proste smaki , ekstrawagancji brak
Jak dla mnie to one wszystkie są po prostu niesamowite... Ja robię tylko z serem i ze śmietaną, podziwiam Twoją inwencję twórczą (podobnie jak twórczość pozostałych osób, które podały w tym wątku swoje pomysły). Życia nie starczy, żeby wypróbować wszystkich przepisów z WŻ ;-)
Podpisuję się obiema rękami!
Ja uwielbiam wszelkie naleśniki - byle ciasto nie było grubą gliniastą kluchą lub dziwnym podziurkowanym z powodu mnóstwa proszku do pieczenia tworem :) Dziś też smażyłam naleśniki - jako że na obiedzie była osoba pozostająca na diecie (kamienie żółciowe), wymyśliłam wersję bez tłuszczu i żółtek - wcale nie okazała się gorsza w smaku niż te tradycyjne :)
Padłam! Z zachwytu... Dla mnie to ekstrawagancja. Obłędne. Mniam!
Oj tam , oj tam ..żadna ekstrawagancja ... jestem u babci , nudzę się to coś tam wymodzę aby nie było nudno .. N .. jak naleśnik .. :))
Polecam te ze szparagami , podejrzane na obiedzie u plantatora szparagów gdzieś koło Bonn .. ))
Madziu a jak robisz ten sosik maślano-cytrynowy?Naleśniki wyglądają kusząco:)
Napisze ...
dzięki:)
http://wielkiezarcie.com/recipe30997.html
Mój przepis na doskonałe naleśniki to :
mleko, 2 jajka. , oliwa, sól , i teraz mąka pszenna i mąka orkiszowa. Wyrobić mikserem lub rózgą ( ja wolę rózgą zdecydowanie)
Naleśniki na słodko:
Po 1 szklance mleka i wody, 2 jajka, szczypta soli, cały cukier wanilinowy, 1 łyżka oleju, mąki ile zabierze na odpowiednią konsystencję, wszystko mieszam mikserem na gęstość śmietany lub nieco rzadsze.
Naleśniki do solonego farszu:
Składniki i wykonanie takie samo, tylko cukier wanilinowy zastępuję startą gałką muszkatałową. Patelnię, mimo iż w cieście jest olej to z przyzwyczajenia jeszcze smaruję słoninką nabitą na widelec.
Ja uwielbiam z nadzieniem takim jak do pierogów ruskich i polane sosem czosnkowym z serem feta.
A ja uwielbiam moje, uważam że są przepyszne, ale żeby ocenić trzeba spróbować :) Mają jedną wadę , są bardzo kaloryczne, dlatego nie robię ich często.
http://wielkiezarcie.com/recipe82232.html
Ja bazuję na przepisie mojej babci, chociaż i tak uważam, że kluczową sprawą jest dobra patelnia.
1 jajo
1 szkl mleka
1 szkl wody gazowanej (ale niepełna)
mąka ok 1,5 szkl - dosypuję do otrzymania konsystencji śmietany
szczypta soli
Gdy robię naleśniki na słodko, stosuję wodę, natomiast gdy planuję wytrawny farsz to zamiast wody dodaję piwo.