Forum

Kuchenne porady

Wasze przepisy na naleśniki

  • Autor: bartek_tsw Data: 2014-01-04 02:38:11

    Jakie są wasze najbardziej ekstrawaganckie przepisy na naleśniki?
    Kocham to danie. reszta postu wykasowana z powodu nieregulaminowej reklamy - to byłam ja Wkn :)

  • Autor: kokarda Data: 2014-01-04 11:56:06

    Ogólnie fanka naleśnikow nie jestem, ale moi znajomi zachwalają zawsze naleśniki z rest. Manekin, moze wejdź na stronę i wykukaj ich zestawy podane w menu :) 

  • Autor: gabigold Data: 2014-01-04 13:22:16

    Jadłam kiedyś w knajpce naleśniki ze szpinakiem,przykryte sosem serowo- beszamelowym ,bylo to takie zapiekane ale przepysiaste:)

  • Autor: mariateresa Data: 2014-01-04 14:17:17

    Nalesnik nie rzuca mnie na kolana, ale od czasu do czasu..... Oprocz w/w smakuja mi podane " na ostro" np. z wedzonym boczkiem, salami itp..... + pikantny sos.

    Na foto - moj nalesnik na patelni ( jest w moich przepisach ) i odbitka z folderu nalesnikarni, gdzie roznorodnosc dodatkow przyprawia o zawrot glowy np. wszelkie owoce morza ( ktorych nie jem ) - z kawiorem, "posypane" platkami trufli......... i jeszcze rozne roznosci ze wszystkich stron swiata. Pozdrawiam !

  • Autor: gabigold Data: 2014-01-04 14:20:57

    Podsmażony kurczak, pokrojony w kostkę razem z warzywami mieszanki chińskiej, doprawione do smaku,zawinięte w naleśnik, podane z sosem tysiąca wysp:),pyszne ,polecam

  • Autor: seven1 Data: 2014-01-04 17:52:46

    Na przykład ten: http://wielkiezarcie.com/recipe1999.html

  • Autor: boroweczka25 Data: 2014-01-04 18:04:10

    Na przykład ten: http://wielkiezarcie.com/recipe1999.html aktywny.

  • Autor: asieksza Data: 2014-01-04 18:09:35

    Naleśniki z twarogiem i owocami plus bita śmietana, albo z parówką zawiniętą w plaster żółtego sera, podobno pyszne są z podsmażoną cebulką i wędliną, lubię też z nadzieniem jak do ruskich pierogów.

  • Autor: malka200 Data: 2014-01-04 18:21:29

    z porem na ostro

  • Autor: Basialis Data: 2014-01-05 21:02:24

    Nalesniki smaruje ziolowym creme freiche, na to kawalek(plat) lososia wedzonego, na to 2-3 szparagi - zwijam,ukladam w naczyniu zaroodpornym.Wszystko zalewam sosem holenderskim i 20min zapiekam.

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-05 22:27:27

    A po cóż mi ekstrawagancja na talerzu , tak zmanierowana nie jestem i nie będę ! Ma być prosto , pysznie . Często takie przekombinowane dania i naleśniki okazja się kulinarną klapą . Przykład zwyczajnych naleśników do których chętnie siada się do stołu i .. sięga po następny .

    1 . Truskawki z cukrem muscovado , bitą śmietana i borówkami

    2 . Szparag w szynce gotowanej zawinięty w ciepły naleśnik z sosem maślano - cytrynowym

    3. Serek mascarpone , frużelina z jabłek pieczonych z bakaliami i cynamonem

    Proste smaki , ekstrawagancji brak

  • Autor: Mama AZK Data: 2014-01-06 10:25:08

    Jak dla mnie to one wszystkie są po prostu niesamowite... Ja robię tylko z serem i ze śmietaną, podziwiam Twoją inwencję twórczą (podobnie jak twórczość pozostałych osób, które podały w tym wątku swoje pomysły). Życia nie starczy, żeby wypróbować wszystkich przepisów z WŻ ;-)

  • Autor: Wkn Data: 2014-01-06 18:02:56

    Podpisuję się obiema rękami!

    Ja uwielbiam wszelkie naleśniki - byle ciasto nie było grubą gliniastą kluchą lub dziwnym podziurkowanym z powodu mnóstwa proszku do pieczenia tworem :) Dziś też smażyłam naleśniki - jako że na obiedzie była osoba pozostająca na diecie (kamienie żółciowe), wymyśliłam wersję bez tłuszczu i żółtek - wcale nie okazała się gorsza w smaku niż te tradycyjne :)

  • Autor: słodki buraczek Data: 2014-01-07 19:18:52

    Padłam! Z zachwytu... Dla mnie to ekstrawagancja. Obłędne. Mniam!

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-07 19:26:26

    Oj tam , oj tam ..żadna ekstrawagancja ... jestem u babci , nudzę się to coś tam wymodzę aby nie było nudno .. N .. jak naleśnik .. :))

    Polecam te ze szparagami , podejrzane na obiedzie  u plantatora szparagów gdzieś koło Bonn .. ))

  • Autor: misia123 Data: 2014-01-07 20:31:18

    Madziu a jak robisz ten sosik maślano-cytrynowy?Naleśniki wyglądają kusząco:)

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-07 21:58:10

    Napisze ...

  • Autor: misia123 Data: 2014-01-07 22:01:00

    dzięki:)

  • Autor: ulla* Data: 2014-01-07 19:43:27

    http://wielkiezarcie.com/recipe30997.html



  • Autor: Laugasel1 Data: 2014-01-07 20:50:41

    Mój przepis na doskonałe naleśniki to :

    mleko, 2 jajka. , oliwa, sól , i teraz mąka pszenna i mąka orkiszowa. Wyrobić  mikserem lub rózgą ( ja wolę rózgą zdecydowanie)

  • Autor: SŁAWKA Data: 2014-01-08 17:59:40

    Naleśniki na słodko:

    Po 1 szklance mleka i wody, 2 jajka, szczypta soli, cały cukier wanilinowy, 1 łyżka oleju, mąki ile zabierze na odpowiednią konsystencję, wszystko mieszam mikserem na gęstość śmietany lub nieco rzadsze.

    Naleśniki do solonego farszu:

    Składniki i wykonanie takie samo, tylko cukier wanilinowy zastępuję startą gałką muszkatałową. Patelnię, mimo iż w cieście jest olej to z przyzwyczajenia jeszcze smaruję słoninką nabitą na widelec.

    Ja uwielbiam z nadzieniem takim jak do pierogów ruskich i polane sosem czosnkowym z serem feta.

  • Autor: Alll Data: 2014-01-08 19:02:06

    A ja uwielbiam moje, uważam że są przepyszne, ale żeby ocenić trzeba spróbować :) Mają jedną wadę , są bardzo kaloryczne, dlatego nie robię ich często.

    http://wielkiezarcie.com/recipe82232.html

  • Autor: LoskaOJ Data: 2014-01-09 11:32:29

    Ja bazuję na przepisie mojej babci, chociaż i tak uważam, że kluczową sprawą jest dobra patelnia. 

    1 jajo

    1 szkl mleka

    1 szkl wody gazowanej (ale niepełna) 

    mąka ok 1,5 szkl - dosypuję do otrzymania konsystencji śmietany

    szczypta soli

    Gdy robię naleśniki na słodko, stosuję wodę, natomiast gdy planuję wytrawny farsz to zamiast wody dodaję piwo.

Przejdź do pełnej wersji serwisu