Witam,czym usztywniacie śmietanę do kremu? Ja zawsze używałam żelatynę,ale denerwuje mnie to,że ona bardzo szybko sztywnieje.Czasem jak kończę smarowanie ciasta np ostatni krążek biszkoptu do tortu, jest już tak sztywna,że trudno cokolwiek z nią zrobić.Dodam,że nie stosuję dużo żelatyny,na 0,5l 2 łyżeczki .Myślałam o fixie do śmietany,ale nie wiem czy efekt jest taki sam jak z żelatyną(np.czy nadaje sie do przełożenia toru)? Ewentualnie ile fixów dodać do 0,5l śmietany? A może macie inne pomysły na śmietanę?
Ja proponuje masę smietanowa dr Oetker wystarczy 1opakowanie na 0,5l śmietany nie podchodzi woda nawet po kilku dniach i zachowuje puszystosc ubitej śmietany
U mnie jest tylko w 3 zwykłych sklepach spożywczych. Popytaj i poszukaj Ja wypróbowała śmietankową, malinową i czekoladową. Wiem,że jest jeszcze truskawkowa, ale nie mogę"dorwać"
Ja też używam tych mas. Najbardziej smakuje mi malinowa- jest pyszna! Truskawkowej jeszcze nie widziałam. Ja kupuję w Kauflandzie, Carrefour, Tesco i w osiedlowym spożywczym.
Witam,czym usztywniacie śmietanę do kremu? Ja zawsze używałam żelatynę,ale denerwuje mnie to,że ona bardzo szybko sztywnieje.Czasem jak kończę smarowanie ciasta np ostatni krążek biszkoptu do tortu, jest już tak sztywna,że trudno cokolwiek z nią zrobić.Dodam,że nie stosuję dużo żelatyny,na 0,5l 2 łyżeczki .Myślałam o fixie do śmietany,ale nie wiem czy efekt jest taki sam jak z żelatyną(np.czy nadaje sie do przełożenia toru)? Ewentualnie ile fixów dodać do 0,5l śmietany? A może macie inne pomysły na śmietanę?
Ja proponuje masę smietanowa dr Oetker wystarczy 1opakowanie na 0,5l śmietany nie podchodzi woda nawet po kilku dniach i zachowuje puszystosc ubitej śmietany
Faktycznie ta masa jest bardzo dobra. używałam waniliowej i malinowej ,która przy okazji jest bardzo smaczna
A gdzie można kupić tę masę?
U mnie jest tylko w 3 zwykłych sklepach spożywczych. Popytaj i poszukaj Ja wypróbowała śmietankową, malinową i czekoladową. Wiem,że jest jeszcze truskawkowa, ale nie mogę"dorwać"
Ja też używam tych mas. Najbardziej smakuje mi malinowa- jest pyszna! Truskawkowej jeszcze nie widziałam. Ja kupuję w Kauflandzie, Carrefour, Tesco i w osiedlowym spożywczym.
Ja używam śmietanfix , dwie torebki na 0,5l śmietany , nic nie podchodzi wodą i śmietana bardzo sztywna.
zamiast żelatyny często dodaje galaretke rozpuszczoną 1 szkl wody
Ja daje na 0,5 l śmietany 1 jasna galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wody ( ubijam trzepaczką ;)
Proponuję stabilizator neutralny żelatynowy (bezżelatynowy zmienia smak śmietany w/g mnie).
u mnie najlepiej sprawdza się galaretka. Na jedną galaretkę 1/2 szkl. wody.
Można też usztywnić dodając trochę serka mascarpone, na 250 ml jakieś 2 łyżki, albo inaczej dwie łyżki zamiast jednego "śmietanfixu".