Forum

Kuchenne porady

Usztywnianie śmietany

  • Autor: Kicia150 Data: 2014-01-05 00:07:35

    Witam,czym usztywniacie śmietanę do kremu? Ja zawsze używałam żelatynę,ale denerwuje mnie to,że ona bardzo szybko sztywnieje.Czasem jak kończę smarowanie ciasta np ostatni krążek biszkoptu do tortu, jest już tak sztywna,że trudno cokolwiek z nią zrobić.Dodam,że nie stosuję dużo żelatyny,na 0,5l 2 łyżeczki .Myślałam o fixie do śmietany,ale nie wiem czy efekt jest taki sam jak z żelatyną(np.czy nadaje sie do przełożenia toru)? Ewentualnie ile fixów dodać do 0,5l śmietany? A może macie inne pomysły na śmietanę?

  • Autor: mariolan76 Data: 2014-01-05 00:19:23

    Ja proponuje masę smietanowa dr Oetker  wystarczy 1opakowanie na 0,5l śmietany nie podchodzi woda nawet po kilku dniach i zachowuje puszystosc ubitej śmietany 

  • Autor: grazka35 Data: 2014-01-05 13:15:25

    Faktycznie ta masa jest bardzo dobra. używałam waniliowej i malinowej ,która przy okazji jest bardzo smaczna

  • Autor: halszka107 Data: 2014-01-05 15:44:12

    A gdzie można kupić tę masę?

  • Autor: grazka35 Data: 2014-01-05 18:35:09

    U mnie jest tylko  w 3 zwykłych sklepach spożywczych. Popytaj i poszukaj Ja wypróbowała śmietankową, malinową i czekoladową. Wiem,że jest jeszcze truskawkowa, ale nie mogę"dorwać"

  • Autor: Ania35 Data: 2014-01-09 20:09:45

    Ja też używam tych mas. Najbardziej smakuje mi malinowa- jest pyszna! Truskawkowej jeszcze nie widziałam. Ja kupuję w Kauflandzie, Carrefour, Tesco i w osiedlowym spożywczym.

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-01-05 10:56:25

    Ja używam śmietanfix , dwie torebki na 0,5l śmietany , nic nie podchodzi wodą i śmietana bardzo sztywna.

  • Autor: dorcia700 Data: 2014-01-05 12:19:27

    zamiast żelatyny często dodaje galaretke rozpuszczoną 1 szkl wody

  • Autor: kokarda Data: 2014-01-05 21:51:37

    Ja daje na 0,5 l śmietany 1 jasna galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wody ( ubijam trzepaczką ;)

  • Autor: martynka 13 Data: 2014-01-06 00:57:52

    Proponuję stabilizator neutralny żelatynowy (bezżelatynowy zmienia smak śmietany w/g mnie).

  • Autor: Wróbelek Data: 2014-01-06 14:56:36

    u mnie najlepiej sprawdza się galaretka. Na jedną galaretkę 1/2 szkl. wody.

  • Autor: a. Data: 2014-01-08 20:59:06

    Można też usztywnić dodając trochę serka mascarpone, na 250 ml jakieś 2 łyżki, albo inaczej dwie łyżki zamiast jednego "śmietanfixu".

Przejdź do pełnej wersji serwisu