Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Pijani drogowi piraci!

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-06 15:26:45

To co się ostatnio dzieje na polskich drogach, mrozi krew w żyłach .Strach wyjść na spacer z dziećmi, bo nie wiadomo z której strony wjedzie na nas, pijany kierowca - morderca.

Bardzo głośno o tym ostatnio, ale widać za mało się jeszcze o tym mówi, bo dzisiaj kolejny pijak-motorniczy tym razem w Łodzi, doprowadził do tragedii.

Moim zdaniem, powinni takich srogo karać, karać powinno się też trzeźwych pasażerów, którzy z pijakami, wsiadają do samochodu, dając im tym samym przyzwolenie na takie zachowanie, zamiast zabrać kluczyki lub zadzwonić na policję, normalnie jestem w szoku!

http://wiadomosci.onet.pl/lodz/lodz-zderzenie-tramwaju-z-samochodem-nie-zyja-dwie-osoby/3qy0v

• Autor: GosiaAga Data: 2014-01-06 16:00:45

Dokładnie, zgadzam się. Pasażera oskarżyć za współudział tak jak byłoby to w przypadku morderstwa.

• Autor: monilen Data: 2014-01-06 16:04:24

Ja parę minut wcześniej dokładnie przez to skrzyżowanie przejeżdżałam dzieckiem i mężem na paradę,zdążyłam zaparkować i już było po wszystkim,ech straszne to było...dla mnie kary powinny się mnożyć,12 lat za jazdę po pijanemu,zabił 6 osób to 12*6 skoro nie może dostać dożywocia.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-06 16:23:53

Dostanie 15 lat, czyli 2,5 roku za zabicie człowieka. 

• Autor: marzena89gb Data: 2014-01-06 16:30:54

Ja nie rozumiem tych ludzi , na tyle , co się trąbi w mediach o pijanych kierowcach , a do nich nic nie dociera , to się w głowie nie mieści.taka kanalia siada i jedzie . Dać im dożywocie.Aż skóra cierpię jak człowiek sobie pomyśli z kim może się mijać na drodze.

• Autor: emeska1974 Data: 2014-01-06 20:00:33

Dożywocie bez sensu za nasze pieniądze będzie sobie siedział taki osobnik w "spa" jedzonko, ciepełko, siłownia, tv, komputer, biblioteka, możliwość nauki i pracy, darmowy lekarz na zawołanie, dentysta - wszystko - to nie ma sensu - niektórym by odpowiadało wręcz. Jeśli dożywocie to na ciężkiej pracy żeby płacił renty osieroconym dzieciom i ich rodzinom i to dożywocie w ciężkich warunkach bez wygód - może wtedy niejeden by się zastanowił. A tak na marginesie zawsze pili i jeździli pijani tylko kiedyś było mniej wypadków, mniej samochodów, wolniejsze auta no i media nie były tak wszechobecne że nie mieliśmy dostępu do wiadomości.

• Autor: vanessa862 Data: 2014-01-07 07:50:46

Jeśli dożywocie to na ciężkiej pracy żeby płacił renty osieroconym dzieciom i ich rodzinom i to dożywocie w ciężkich warunkach bez wygód - może wtedy niejeden by się zastanowił. A tak na marginesie zawsze pili i jeździli pijani tylko kiedyś było mniej wypadków, mniej samochodów, wolniejsze auta no i media nie były tak wszechobecne że nie mieliśmy dostępu do wiadomości.

Zgadzam się w 100 %.

• Autor: Alicja9 Data: 2014-01-06 16:56:32

Wypadki były, są i będą a to nagłośnienie jest celowe bo od 1 stycznia drożeją media i reszta więc to jest najlepszy sposób na podwyżki.

• Autor: frytka Data: 2014-01-06 17:51:09

Masz rację to jest celowe nagłośnienie.Zastanawiam się po co to dożywocie.Płacimy za takiego podatki a on ma się całkiem dobrze w tym więzieniu.O nic się martwić nie musi.No chyba tylko o rodzinę która zostaje na wolności, ale z drugiej strony chyba taki pijak nie martwił się o rodzinę wcześniej.Znam to z autopsji.Nigdy więcej pijaka.Najlepsza kara to dożywotnie odebranie prawa jazdy i karę pieniężną taką dołożyć żeby się facet do samej śmierci nie spłacił.Może wtedy niejeden by się w głowę podrapał.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-06 18:15:32

A im prawo jazdy jest potrzebne do jeżdżenia? 

Ja to bym chciała, żeby za jazdę po pijaku zabierali samochód. To już by była dotkliwa kara.

• Autor: frytka Data: 2014-01-06 18:25:25

A nie pomyślałaś że żona też może korzysta z samochodu a jak nie to chociaż może go sprzedać.Więc dlaczego ją też ukarać?

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-07 06:10:20

Pomyślałam. Ale ta żona często siedzi obok pijanego męża.

Dopisano 14-01-07 9:37:17:

Jeszcze chciałam dopisać, że parę osób napisało o karaniu trzeźwego pasażera, który pozwala siąść pijakowi za kierownicą. A żona takiego pijaka, to co? Nie wie, że mężuś jeździ po alkoholu? Czyż nie daje mu cichego przyzwolenia na to? Nie umie zgłosić, bo to mąż i nie wypada, nie wolno? Skoro tak, to owszem, jestem za konfiskatą samochodu. Choćby czasową.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-06 20:25:42

Jak tak będzie dalej, to kto wie, może będą zabierać samochody.

• Autor: kokarda Data: 2014-01-06 21:28:09

Gorzej jak samochód wart 1500 zł, dożywotni zakaz prowadzenia samochodów 

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-07 06:11:37

Właśnie wysłuchałam w wiadomościach, że rząd się nad tym zastanawia - ale dopiero po kolejnym zatrzymaniu na jeździe po pijaku!!! Rewelka!

• Autor: kokarda Data: 2014-01-06 21:26:53

Jeszcze tematem zastępczym jest GENDER i kościół 

• Autor: anatema Data: 2014-01-06 21:33:07

Tak , z tym , że temat " gender " nakręca Kościół , ośmieszając się przy tym dramatycznie , a dramatyczne ośmieszenie nakręcają media , bo tak jest najprościej .

• Autor: kokarda Data: 2014-01-06 21:48:31

Za mediami stoi polityka, rzetelności brak, w wszystkich tych pseudo informacjach moze z połowa to prawda a reszta to dorobiona historia skutecznie macaca w głowach

• Autor: anatema Data: 2014-01-06 22:05:05

Za Kościołem też stoi polityka ... Pauperyzacja , pogoń za sensacją , jest widoczna w każdej sferze .

• Autor: kokarda Data: 2014-01-07 11:27:55

Nie zgodzę sie co do obniżania stopy życiowe

• Autor: megi65 Data: 2014-01-06 17:40:07

Sięgnijmy głębiej do sedna problemu .. nadużywanie alkoholu i dostępność o każdej porze dnia i godziny . Zbieramy plon sklepów  24h . Przecież one powstają i funkcjonują nie dla zapominalskich chleba , masła czy .. proszku do pieczenia .  A później to już równia pochyła.

Tiaaa dla naszego budżetu taka koncesja to zawsze zastrzyk gotówki za  ... rozpijanie narodu . W buty można sobie wsadzić wszelkie akcje , instytucje które zwalczają alkoholizm i jego skutki a w drugiej ręce podają kieliszek z %%% .

Nic absolutnie nie da zaostrzenie kar za jazdę pod wpływem . Pijany zawsze wsiądzie do auta , bo przeciez nie pierwszy  raz tak prowadzi i zawsze się udawało .... ((((  Oooo zgrozo ))))

• Autor: mariateresa Data: 2014-01-06 18:01:25

A zauwazylas  Meguniu,  ze najlepiej zaopatrzone sklepy monopolowe  to nie sklepy 24 godzinne -  tylko stacje benzynowe ?

• Autor: megi65 Data: 2014-01-06 18:06:31

Racja , racja .. albo na stację po flaszkę można skoczyć albo do 24h. Spotkałaś sklep całodobowy nawet taki maciupeńki osiedlowy bez % ..A po co w nocy przychodzą klienci ? przecież nie po nałęczowiankę .

• Autor: ewka63 Data: 2014-01-06 18:30:10

Megi, daj spokój, alkohol można było kupić zawsze o każdej porze. Nie zwalajmy winy na sklep, do auta wsiadają ludzie, podobno dorośli i odpowiedzialni. Myślisz, że gdyby nie było sklepów 24h, to mniej by się piło???

Pijany zawsze wsiądzie do auta , bo przeciez nie pierwszy  raz tak prowadzi i zawsze się udawało .... ((...

... on zawsze znajdzie sposób na spożycie.

• Autor: megi65 Data: 2014-01-06 19:16:37

Ewuś! Tylko u nas funkcjonują takie sklepiki całodobowe w  jakim celu ? promowania zdrowej żywności i zdrowego trybu życia .. Nieeee aby było łatwo i szybko .. flaszka na stół . Jak do tego dodamy brak rozumu , o tragedie nie trudno . 

• Autor: Monia1805 Data: 2014-01-07 07:31:08

Sprzedaż alkohol powinna zostać zakazana  od godz 22 do 9 rano (bo już o 7 żule potrafią pod sklepem stać i piwsko żłopać)

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-07 09:30:26

Jak znam polskie realia, napędzałoby to klientów metom. :(

• Autor: matani Data: 2014-01-09 10:57:25

... ale to już było... i było tak jak mówi Dżanina ;)

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-09 13:00:33

Motorniczy kupił alkohol w sklepie na pętli i po drodze popijał, mówili dzisiaj w wiadomościach. Zmarła trzecia kobieta, alkoholik powinien do końca życia siedzieć w pierdlu.Jak by nie było, zginęły przez niego niewinni ludzie, na pewno pij już nie raz, tylko akurat wtedy miał więcej szczęścia.

• Autor: Paola_r Data: 2014-01-06 19:22:20

Ewo, szukaliśmy kiedyś pomocy dla koleżanki. Uzależnionej, niestety. Mieszka na naszym osiedlu. Kiedyś było tu 2 sklepy całodobowe z "monopolem". W tej chwili jest 14. Dziewczyna walczy-my pomagamy, ile możemy. Nie sposób jednak zawalczyć o nią, gdy mijając trzy sklepy, trafia na następne cztery, a potem...

Nie chcę nikogo usprawiedliwiać, ale ilość sklepów z alkoholem ma znaczenie. Oprócz tego oczywiście wola walki osoby uzależnionej. To się jednak jakoś gryzie: ilość z wolą.

• Autor: SŁAWKA Data: 2014-01-06 20:51:41

Jeżeli zlikwiduje się w Polsce nocne sklepy i alkohol na stacjach benzynowych wrócą "meliny"                    z podejrzanymi trunkami.

Dla mnie jest niepojęte, że mając liczne, rozbudowane,  instytucje ze "stróżami prawa"  dzieje się w Polsce tyle bestialstwa. Rodzice katują dzieci, pijane towarzystwo robi na ulicach co chce, niedouczona młodzież świętuje po swojemu niepodległość, ideologia " róbta co chceta" zbiera swoje żniwo.

• Autor: megi65 Data: 2014-01-06 22:27:46

Obecnie vódka nas zalewa i sklepowa , nocna i bimberek się trafia i jakiś podejrzany  spirytus . Może to zabrzmi okrutnie ale prawdziwie , takie podejrzane trunki  naturalnie wyeliminowały tych co chleją na morgi , bez opamiętania .

Lubię dobre alkohole ale tylko z banderolą , innej nie ruszę .

• Autor: SŁAWKA Data: 2014-01-06 23:34:47

Jedni odeszli, pojawili się nowi. Czy nam się to podoba czy nie jesteśmy narodem trunkowym. Na nic zda się zamykanie sklepów, podwyżka cen wódki i tak będą pić. Problem w tym, żeby nie robili głupot po wódzie. A jeżeli pijaczyna zaszaleje to za fraki i na męczącą reedukację albo do paki. Na dzień dzisiejszy masz pieniądze, stać cię na adwokata, możesz czuć się bezkarnie. Moim zdaniem wszyscy bez wyjątku powinni być równi wobec prawa.

W kwestii drugiej przyjemniejszej, mam kolegę który robi wyborny bimberek, mistrzostwo. Pewnego razu oszukał nawet nadętego smakosza metaxy.W jego piwniczce zawsze "bohato"  ponieważ robi różne alkohole, wszystko niestety bez banderoli, ale  ja i tak lubię jego produkcję.

• Autor: mariateresa Data: 2014-01-06 17:57:52

We Wloszech jest cos takiego jak  "morderstwo drogowe"  -  i wysokosc kar proporcjonalna do ofiar -  a spowodowanie wypadku po alkoholu to dozywotni zakaz prowadzenia wszelkich pojazdow.  

A przyklad z Kamienia Pomorskiego -  Mariusz S -  podejrzany.......        

Matko Boska  -  jaki Mariusz S.?    Jaki podejrzany ?  Dlaczego w TV byla jego zamazana twarz ?        Jest Mariusz  S....owski (?)   i nie podejrzany,  tylko ewidentny morderca -   niech go Polska zobaczy -  niech spojrzy nam w oczy bydlak niepoprawny.       I trzezwy pasazer pijanego kierowcy powinien byc tez odpowiednio karany.

Dalej -  29  latka odeszla z tego swiata,  bo w Sylwestra - "5 minut "  przed porodem -  trzeba sie  (przepraszam)  zachlac do trzech promili  -  dziecko tez po kilkunastu godzinach zmarlo.

A  pijana  "damulka"   ktora wjechala wypasionym Mercedesem do przejscia podziemnego  (lepiej nie myslec o skutkach w godzinach szczytu)  -  jest na wolnosci,  Zadnej kary !!!   nie stawia sie na komendzie -  bo prawdopodobnie,  a chyba  na pewno  wyjechala z kraju.  Rece opadaja ....... Skandal,  wstyd i kompromitacja Sadu !

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-07 06:17:36

Zawsze byłam zdania, że mordy takich różnych to powinni przynajmniej w rodzinnych miastach na billboardach rozwieszać. Ale zaraz pojawią się głosy "ale rodzina..."

• Autor: Paola_r Data: 2014-01-06 19:07:54

Byłam kiedyś na weselu. Umowa była dżentelmeńska między mną a mężem i rodziną pani oraz pana młodego -jeżdżę, czyli: rozwożę gości.

Proste: nie piję alkoholu. Odsypiałam to wesele pół dnia, bo rozwiozłam po różnych miejscowościach, o barbarzyńskich porach (3-5 rano) kilkadziesiąt osób. Czemu o tym piszę? Na oczepiny chciał jechać jako kierowca kompletnie nieprzytomny facet. Stanęła przed nim żona-odebrała po krótkiej szarpaninie (bo ssso, bo sssego, cieźwy seciez jestem... Zgroza.) kluczyki od samochodu. Jak wróciliśmy, jeszcze spał. Mąż Halinki, nie samochód.

Reakcja tak zwana postronna? Przecież Halinka tak do męża nie powinna... Przy ludziach...Chłop swój honor ma... Może i wypity, ale żeby od razu pijany?

Pozostawię to bez komentarza. Choć jestem za nieznaną mi bliżej Halinką obiema ręcyma. Dlaczego to ona zachowała się "niefajnie" wobec męża, a mąż mając problemy z trafieniem w drzwi swojego samochodu mógłby wieźć pasażerów?

Wiem dzięki temu, jak ciężko się "postawić", ale czy zdrowie i życie nie są warte więcej?

• Autor: armar Data: 2014-01-06 19:23:34

Zgadzam się, kary powinni dostawać również wsiadający z tymi, którzy po spożyciu alkoholu wsiadają do samochodu. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że kary będą zaostrzone i dzięki temu Ci, którzy decydują się na taki krok zastanowią się kilka razy... 

• Autor: asieksza Data: 2014-01-06 19:54:31

Dla mnie dla takich obowiązkowy wolontariat dożywotni z osobami niepełnosprawnymi, takimi po urazach mózgu, dozywotnia pomoc ofiarom i ich rodzinom, żeby do końca swych dni mieli ich nieszczęście przed oczami.

• Autor: Bahati Data: 2014-01-06 20:08:48

Żadnego wolontariatu... nie zgodziłabym się aby taki zwyrodnialec "opiekował się" kimś z moich bliskich gdyby takiej pomocy potrzebowali ani sama gdybym była potrzebującą... 

• Autor: vanessa862 Data: 2014-01-07 07:58:47

Dokładnie i co dnia patrzeć w twarz swojego lub członka rodziny mordercy  lub sprawcy niepełnosprawności.

• Autor: matani Data: 2014-01-09 10:55:30

Kiedyś były takie cudowne instytucje jak kamieniołomy....

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-09 13:24:09

A mnie zastanawia, dlaczego w Polsce nie ma kto naprawiać ani budować wały przeciwpowodziowe. 

• Autor: emeska1974 Data: 2014-01-06 19:52:23

Też jestem tym wszystkim poruszona. Kompletna ludzka bezmyślnośc. Jak ktoś chce pić proszę bardzo ale niech nie próbuje siadać za kierownicę. Wszystko jest dla ludzi ale trzeba mieć rozum. Współczuję rodzinom i nawet nie chcę wyobrażać sobie co czują. Bo ból nie do zniesienia i złość za głupotę i brak odpowiedzialności.

• Autor: anulkaD Data: 2014-01-06 20:18:21

Sama mam w dalszej rodzinie wujaszka dobrze po 80-tce,wujaszek uważa się za w pełni sprawnego a jakże,to nic ze nie jest w stanie skręcić głową w prawo czy w lewo(wujek zawsze ma pierwszeństwo,a nawet jak nie to go stać na wyklepanie samochodu)lub czasem ponoć  zdarza mu się że go najdzie słabość(??)za kierownicą.Choć po wódce nigdy nie jezdzi.Szkoda słów.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-06 20:23:46

Po 80-tce, nikt nie powinien już sam prowadzić samochodu.

• Autor: misia2004 Data: 2014-01-06 20:27:21

Może że nie powinni ale przynajmniej raz na rok a już najlepiej raz na pół roku powinny być obowiązkowe badania.

• Autor: bahus Data: 2014-01-06 20:36:28

To tak jakby niewidomym zabronić oglądania TV. Znam kilku starszych facetów, którzy świetnie sobie radzą za kierownicą. Myślę, że obowiązkowe badania lekarskie jednak by się przydały.

• Autor: emeska1974 Data: 2014-01-06 20:56:09

Zgadzam się!

• Autor: Monia1805 Data: 2014-01-07 22:29:31

Ja też

• Autor: mggi63 Data: 2014-01-07 17:31:02

Masz rację.osoby po ukończeniu 75 roku życia z urzędu pobierają zasiłek pielęgnacyjny w związku z obniżoną sprawnością psychoruchową.Jedno zaprzecza drugiemu.A w naszym chorym kraju nikt oczywiście tego nie zauważył.

• Autor: ewka63 Data: 2014-01-09 18:43:56

Juz nie ma zsiłku pielęgnacyjnego "z urzędu".

"Z urzędu" zostało zniesione od 1 maja 2012 roku. Teraz trzeba mieć orzeczenie z zus-u, tak jak do renty.

• Autor: mggi63 Data: 2014-01-10 14:29:54

• Autor: anatema Data: 2014-01-06 21:25:29

Jestem ciekawa , czy ktoś z łódzkiego MPK beknie za to , że stan trzeźwości motorniczych sprawdzany jest " wyrywkowo " , albo po " zgłoszeniu pasażera " . Bezmyślność i dzikość na wszystkich szczeblach ...

• Autor: anatema Data: 2014-01-06 21:46:46

I jeszcze jedno ...

Staram się jeździć " przepisowo " . Wiecie , ile razy dziennie jestem wyprzedzana ( na podwójnej ciągłej , na wysepkach , na przejściach dla pieszych ) z emocjonalnym pozdrowieniem trzecim palcem ?

• Autor: as Data: 2014-01-06 21:49:31

Ja też jeżdżę przepisowo i nawet tiry mnie wyprzedzają.

• Autor: anatema Data: 2014-01-06 22:03:04

Tak ... Tiry , przedstawiciele handlowi , dostawcy jedzenia ( takimi malutkimi samochodami , co to się pojawiają nagle i niespodziewanie ) , a nawet kurierzy rowerowi ( jak jest ograniczenie do 40 ) . Wszyscy z bezgraniczną pogardą w oczach ...

• Autor: SŁAWKA Data: 2014-01-06 22:11:42

A gdzie jest policja? Może oni powinni solidniej pilnować i egzekwować  przepisy?                            

• Autor: anatema Data: 2014-01-06 22:19:15

Pytanie retoryczne ...

A gdzie odpowiedzialni kierowcy ? Ojcowie i matki dzieciom ? Ktoś musi być mądrzejszy ...

• Autor: SŁAWKA Data: 2014-01-06 22:32:42

Pytanie retoryczne ... A gdzie odpowiedzialni kierowcy ? Ojcowie i matki
    dzieciom ? Ktoś musi być mądrzejszy ...

Dlaczego retoryczne, kto ma nauczyć kierowców odpowiedzialności na drodze?

• Autor: ewka63 Data: 2014-01-09 18:45:50

Skoro kierowca zdał egzamin państwowy, tzn jest odpowiedzialny.

Inaczej nie dostałby prawka. Policja na pewno tej odpowiedzialności nie nauczy.

• Autor: SŁAWKA Data: 2014-01-10 09:04:05

Pozwolę się nie zgodzić z tym zdaniem. Zdanie egzaminu nie jest równoznaczne z nabyciem odpowiedzialności. Może tak jest w innych krajach, ale nie w Polsce.

Skoro policja nie nauczy, to kto? Po co w takim razie jest drogówka? Ja nadal się upieram, że na straży odpowiedzialności na drodze stoi policja  i nawet słyszy się w mediach jak policjant mówi... kierowca został pouczony. Jednych nauczy, debili nie i tym trzeba zabrać prawko.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-10 13:30:54

Debile muszą się nauczyć sami, że jak chlają, to za kierownicę nie wsiadają. Ale zgodzę się, że policja powinna też pouczać.Ostatnio w uwaga Pirat, oglądałam jak idiota pędził mercedesem jak szalony.Gdy policjant wystawiał  mu mandat  500zł, to jęczał , że go nie stać, na  taki mandat, bo ma 700 zł renty czy tam emerytury. Ciekawa jestem w takim razie, za co kupił taki drogi samochód. Ludzie to naprawdę mają tupet.:)

• Autor: ewka63 Data: 2014-01-10 19:32:26

Tak Sławko, ale to że policjant będzie pouczał, niestety pijaka nie nauczy, że musi być trzeźwy za kierownicą.  To niestety wynika z psychiki takiego matołka, bo jak wypije to mu się zaczyna wydawać że jest "urabura-miszcz podwóra","ja to jeżdżę najlepiej", "to innym sie zdarza, bo debile są".

Ja nie wiem co pomoże ukrócić pijaństwo za kierownicą. Może powinno być więcej kontroli trzeźwości, a mniej machania suszarkami przez policjantów.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-11 07:47:28

Jeżdżę niedługo, bo nie całe 3 lata. Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, żeby zatrzymała mnie policja. Moje Kochanie jeździ lat prawie 30 i policja zatrzymała go ze 2 - 3 razy. Wniosek nie jest taki, że jeździmy doskonale, wniosek jest taki, że jakiekolwiek kontrole są za rzadkie. I to racja, że każde zatrzymanie powinno się kończyć dmuchnięciem.

• Autor: misia2004 Data: 2014-01-11 11:39:00

Mnie ostatnio zatrzymała policja właśnie do dmuchnięcia ale była to godzina 4 nad ranem z soboty na niedzielę:) 

Ogólnie na 8 lat jeżdzenia (a jeżdzę dość sporo) policja zatrzymała mnie 4 razy i tylko ten jeden raz kazali dmuchać.

• Autor: as Data: 2014-01-11 19:13:25

Mojego męża kontrolują bardzo często. w tym tygodniu 3 razy. Czasami dmuchał nawet 2 razy dziennie. Nawet dziś jak jechał ze mną to mieliśmy kontrolę i musiał gaśnicę i trójkąt pokazać.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-07 00:54:49

Powinni wszystkich kierowców, przed wyjazdem autobusem czy tramwajem, badać na trzeźwość, a nie wyrywkowo.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-07 06:21:13

Napić się można i w trakcie, tak jak (być może) pan motorniczy.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-07 08:08:34

Wiesz , że o tym nie pomyślałam, mnie się zawsze kierowca kojarzy z kanapkami i termosem z herbatą, tak  wychodził do pracy, młodszy brat mojej mamy.Który woził pasażerów autobusem, całe szczęście że jak szedł do pracy, to nigdy nie pił.W domu też pił rzadko, bo często jeździł na zastępstwach.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-07 09:33:46

Mam nadzieję, że się dobrze wklei.

Widzisz M-R, żyjemy w ciekawych czasach. Ale tak jak ludzie zaczęli zgłaszać pijanych lekarzy, tak samo powinni być wyczuleni na kierowców. W końcu np. kupuje się u nich bilety, więc jeśli czuję alkohol, to dzwonię. Myślę, że wielu z nas za mało rzeczy obchodzi.

• Autor: vanessa862 Data: 2014-01-07 08:04:43

Widzicie taki zda prawko i jeździ po pijaku, brawurowo czy dla ,,szpanu". A normalny człowiek któremu prawko jest potrzebne do pracy, aby odwieźć dziecko,  dojechać na zajęcia itd. zdać nie może. Zdaje wiele razy i tylko narasta w nim frustracja. I oczywiście kasa idzie i to gruba.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-07 08:11:53

Coś źle się wkleiło, to miało być do Dżani:)

• Autor: alicja_bt Data: 2014-01-07 19:18:15

Znam ten ból, moja jazda jest zbyt asekuracyjna i spokojna. Zrezygnowałam, niech jezdżą ci "bystrzy" i na dwóch gazach

• Autor: anrubi Data: 2014-01-09 08:53:09

Czytam "Angorę'' i w ostatnim numerze na pierwszej stronie napis: "A KIEDY CIEBIE ZABIJE PIJANY KIEROWCA?"

My dużo jeździmy rowerami, nie ma ścieżek rowerowych, ale staramy się daleko od główniejszych dróg. Zawsze są obawy, a teraz to podwójnie...

Drażni mnie pijaństwo w ogóle. Albo taka licytacja przed imprezą - ja dziś piję, ty prowadzisz... I wieźć takiego pijaka, który często w czasie drogi też zawraca d...

• Autor: misia2004 Data: 2014-01-09 09:06:50

U mnie nie ma licytacji bo tylko ja mam prawo jazdy:P Ale mój mąż jest  z tych mało pijących.

Fakt faktem, nawet wczoraj o tym rozmawialiśmy w pracy czy komuś zdarzyło sie wsiąść za kółko na lekkim kacu? I praktycznie oprócz jednej dziewczyny wszystkim. Smutne ale prawdziwe:( Pisze na lekkim kacu bo po dobrej imprezie to nie ma szans na drugi dzien kierować. 

Raz wypadło mi jechać na drugi dzień po imprezie, a nie byłam pewna to poszłam na policję i przebadałam się.

Też jak jeżdziliśmy do znajomych na grila to na początku z pół piwa wypijałam i po 4-5 godzinach jechałam do domu.

Ale od pewnego czasu mam zasadę, że nawet po połowie piwa nie wsiadam:)

A co do prędkości to niestety zdarza mi się ja przekraczać i to niestety nagminnie:(

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-09 09:33:05

Ja od "jakiegoś czasu"*, kiedy jestem sama w domu to nie wypiję nawet pół piwka, kiedy jesteśmy razem to tylko jedno z nas "ma prawo" do drinka czy piwa. Nawet na grillu robionym u nas, jedno z nas jest zawsze trzeźwe jak przysłowiowa świnia.

*"Jakiś czas" był dwa lata temu, kiedy musiałam załadować swojego psa do samochodu i w tempie ekspresowym jechać przez miasto do weta, łamiąc ograniczenia prędkości i pół drogi z ręką na klaksonie, by uratować mu życie. Nie trafiłam na policjantów, nie spowodowałam, dzięki Bogu, wypadku ani kolizji, pies żyje. Ale gdybym wtedy wypiła piwko, to nie wiem, jak by było. :(

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-09 13:09:59

Ja nie pije w ogóle, pół kieliszka szampana w Sylwestra, mąż też prawie nie pije, od czasu do czasu w weekend jakieś piwko. Jeszcze nigdy mu do głowy nie przyszło, żeby po piwie prowadzić, zresztą,  bym na to nie pozwoliła.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-09 13:25:32

Widzisz... a są takie, które siądą koło naprutego mężusia i jeszcze dzieciaki z tyłu upchną. :(

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-09 14:53:57

To już czysta bezmyślność:)

• Autor: kokarda Data: 2014-01-09 17:27:33

w życiu pewne na 100% są śmierć i podatki :D

• Autor: ewka63 Data: 2014-01-09 18:49:16

...I "Kevin sam w domu" w Boże Narodzenie ;)

• Autor: misia2004 Data: 2014-01-09 19:22:17

• Autor: Jola666 Data: 2014-01-09 17:18:43

Mam niestety swoje zdanie :) Za wódę za kierownicą karać zabraniem prawka + samochodu ! A za spowodowanie wypadku to już = samochód + 25 lat

• Autor: ewka63 Data: 2014-01-09 18:50:51

A jak samochód nie jest pijanego kierowcy? Nie można takiego prawa ustalić.

Po drugie, Ci którzy mają odebrane prawo jazdy, jeżdżą bez niego.

• Autor: Gluba666 Data: 2014-01-09 19:13:01

A jak samochód nie jest pijanego kierowcy? Nie można takiego prawa
    ustalić. Po drugie, Ci którzy mają odebrane prawo jazdy, jeżdżą
    bez niego.

Często również po spożyciu alkoholu...

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-10 06:11:36

Jak pożyczasz samochód to chyba komuś, kto jest naprawdę dobrym znajomym. A nie przypadkowej osobie. Ergo - nie pożyczaj pijakowi. A ci, jeżdżący po alkoholu wcale się z tym nie kryją, wręcz chwalą.

• Autor: misia2004 Data: 2014-01-10 08:26:09

Ok. Pożyczasz samochód osobie dobrze znajomej, ale i takie osobie może się zdarzyć chwila słabości i wtedy Twój samochód mają zabrać ? 

A np. przedstawiciele handlowi? Dostawcy? Kierowcy autobusów? Kierowcy tirów?  Jaki wtedy samochód waszym zdaniem mają zabierać? 

• Autor: as Data: 2014-01-10 08:29:05

Równowartość w pieniądzach. 

• Autor: misia2004 Data: 2014-01-10 09:49:14

Hmmm. Ale to trochę nie bedzie sprawiedliwe. Dostawca pizzy bedzie jeździł samochodem za 1500 zł a dostawca mięsa za 50000zł. 

• Autor: nata30 Data: 2014-01-10 10:12:02

Kierowca tira...równowartość samochodu...Zabiorą mieszkanie lub dom...i  dzieci na bruk? A co dzieci winne, że ojciec pijak?

• Autor: misia2004 Data: 2014-01-10 10:27:52

No właśnie. To już bardziej skłaniałabym się do tego, aby to była grzywna uzależniona od dochodu. Aby każdy i biedniejszy i bogatszy stosunkowo musiał dac tyle samo. Np. grzywa w wysokości 4 pensji. A dla bezrobotnych 2000zł, aby nie czuli się bezkarni.

• Autor: Bahati Data: 2014-01-10 10:31:32

Deklarowane zarobki w zeznaniu podatkowym czy realne? Bo to często nie idzie w parze...

• Autor: misia2004 Data: 2014-01-10 11:05:19

Od czegos trzeba zaczac:)

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-10 11:10:50

W sumie tak sobie tu gdybamy i piszemy, jak powinni karać. Przyszło mi do głowy, że pewnie kary wiele większe nie będą, bo przecież sami rządzący nami, sędziowie, policjanci też jeżdżą po alkoholu. To po co drastycznie zwiększać kary? :(

• Autor: misia2004 Data: 2014-01-10 11:29:55

No tak. Sami sobie nie beda szkodzic

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-10 13:36:17

Dzieci nie są nic winne, tak samo jak, bezbronni piesi na pasach,którzy chcą bezpiecznie przejść?Pijaków do pudła, a potem do roboty i niech płacą renty , dla poszkodowanych i zero litości.!

• Autor: as Data: 2014-01-10 13:57:33

"Bezbronni piesi"  Pieszy też bardzo często zachowuje się okropnie. Przebieganie przez drogę przed nadjeżdżającym samochodem. Przed świętami jedna osoba przebiegała przed 12 tonowym autobusem.  Inna przechodzi z rowerem na druga stronę drogi między jadącymi samochodami. Ta przynajmniej uważała i patrzyła co się dzieje. Albo idzie sobie człowiek chodnikiem. Zakapturzony. Rozmawia przez telefon i bez rozglądania  prosto na drugą stronę. Nie ważne, że samochody jadą. Innym razem tez przed świętami babcia ledwo chodzić może ale z górki biegiem prosto na jezdnię. Wprost pod nadjeżdżający autobus. Kierowca musiał na przeciwny pas uciekać (ryzykując zderzenia czołowego)  bo inaczej by babcie zabił.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-10 14:06:51

Piesi też są winni, ale nie wszyscy, tak samo jak nie wszyscy kierowcy. tutaj jest mowa, o pijakach wsiadających za kółko, albo takich co piją w czasie jazdy.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-10 13:20:01

Żony, samochodu, szczoteczki do zębów i grzebienia, nikomu się nie pożycza Oczywiście męża też bym nie pożyczyła:)

• Autor: bahus Data: 2014-01-10 14:53:19

W takim razie ciekawi mnie co (lub kto) u Ciebie w hierarchii posiadania wyżej...grzebień czy mąż?

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-10 17:17:13

• Autor: as Data: 2014-01-10 19:42:41

Oczywiście, że grzebień. Włosy czeszę dużo razy w ciągu dnia.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-11 07:48:46

• Autor: Paola_r Data: 2014-01-10 07:34:27

A jak samochód nie jest pijanego kierowcy? Nie można takiego prawa
    ustalić. Po drugie, Ci którzy mają odebrane prawo jazdy, jeżdżą
    bez niego.

Racja!

Oglądam czasem na TVN Turbo program Uwaga Pirat! Już nie raz łapano pijanego kierowcę (lub kierowniczkę ), gdzie on lub ona z rozbrajającą szczerością przyznawali się do... braku prawa jazdy.

Mój Monż do dziś wspomina dziewczynę, która wyjechała mu prosto pod koła, ledwo zdążył zahamować. Nie miała więcej niż 13-14 lat. Ledwie ją było widać zza kierownicy. Pijana pewnie nie była, ale pokazała mu... ekhm! środkowy palec i wywaliła jęzorka na całą długość. Jechała czyimś samochodem, prawa jazdy nie miała, bo za młoda, mało brakowało do tragedii, bo wyjechała z drogi podporządkowanej ze znakiem "stop" bez zatrzymania się, wprost pod koła naszego samochodu. Ograniczenie na drodze głównej było do 90 km. Mało brakowało.

• Autor: misia2004 Data: 2014-01-09 19:24:13

A jeśli jeżdzi np. samochodem służbowym? Albo tak jak ostatnio był pijany motorniczy to tramwaj mają zabrać?

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-10 06:13:47

Taaa.... a jak go kosmici porwali i niewinnego spoili i w ten samochód wsadzili?

• Autor: SŁAWKA Data: 2014-01-12 00:35:43

Mogłabyś być świetnym adwokatem Dżaninko . No chyba,że jesteś a ja o tym nie wiem.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-12 07:45:29

Nie jestem i nie chciałabym.

• Autor: bahus Data: 2014-01-12 13:26:36

A ja myślę, że to nie pijaństwo tylko "pomroczność jasna"...

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-10 06:12:34

• Autor: agacia3323 Data: 2014-01-10 10:35:49

moim marzeniem ,żeby wódka przestała istnieć,ale pifffko ma pozostać.........a wszystkich pijakow kierujących autem wystrzelić w kosmos!!!!!!!!!!!

• Autor: SŁAWKA Data: 2014-01-10 12:17:17

moim marzeniem ,żeby wódka przestała istnieć

Twoje marzenie nie jest moim marzeniem. Alkohol jest potrzebny. Walczać należy z nadużywającymi, którzy nie mają przed nim respektu, za to popuszczają hamulce i robią głupoty. C2H2O5 to nie wirus i nie bakteria, która atakuje biednych ludzi, przeciwnie to ludzie rzucają się niego, ale dlaczego? O, to już inna sprawa..

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-10 13:41:10

Dla mnie, też go może nie być, bo tylko nieszczęścia są przez niego.Diabeł wiedział co robi , jak wymyślał samogon:)

• Autor: SŁAWKA Data: 2014-01-10 14:29:39

Mamo- Różyczki źle się podpięłaś, ja jestem za tym aby alkohol był w sprzedaży. Prohibicję już przerabiano na tym świecie i niewiele dobrego z  niej wyszło. Myślę, że alkohol to nie zasługa diabła, Biblia jest pełna wina, eucharystia bez wina jest nieważna. Szatańskim dziełem są skutki nadużywania alkoholu.

• Autor: anrubi Data: 2014-01-11 12:03:23

.Diabeł wiedział co robi , jak wymyślał samogon:)

Ponoć najzdrowszy, robi się stopniowo, żadnej syntetyki - przyspieszaczy...

Pijani, ale co z naćpanymi? http://www.fakt.pl/Tragiczne-potracenie-Nacpana-kobieta-potracila-autem-dwoch-chlopcow-Obaj-zgineli,artykuly,181687,1.html

• Autor: bahus Data: 2014-01-10 15:04:13

moim marzeniem ,żeby wódka przestała istnieć Twoje marzenie nie
    jest moim marzeniem. Alkohol jest potrzebny. Walczać należy z
    nadużywającymi, którzy nie mają przed nim respektu, za to
    popuszczają hamulce i robią głupoty. C2H2O5 to nie wirus i nie bakteria,
    która atakuje biednych ludzi, przeciwnie to ludzie rzucają się niego,
    ale dlaczego? O, to już inna sprawa..

Pozwolę sobie sprostować,,,C2H5OH...

• Autor: SŁAWKA Data: 2014-01-10 15:27:57

Oczywiście. Dziękuję. Dawno go nie używałam, C2H5OH zrobił mi chyba del w pamięci.

• Autor: ewka63 Data: 2014-01-10 13:53:08

Właśnie takie myślenie, że wódka to alkohol, a piwo nie, powoduje, że mamy tylu pijanych za kierownicą. 

Puszka piwa 4% zawiera 25g czystego spirytusu. Wystarcza dwa piwa i kierowca jest pod wpływem alkoholu. 

• Autor: as Data: 2014-01-10 13:58:57

dokładnie. U nas podobno kierowca samochodu przyjeżdża do sklepu. Kupuje piwo. Wypija na miejscu. Wsiada do auta i jedzie dalej. Nie widziałam. Tak ludzie mówią.

• Autor: agacia3323 Data: 2014-01-10 14:20:54

as ludzie dużo mówią i nie zawsze prawdę,tak samo jak tv....nie zobaczyłaś na własne oczy nie przekazuj dalej !!!

• Autor: agacia3323 Data: 2014-01-10 14:04:24

a czy ja karze pić piwo kierowcom////????napisałam,że wódka dla mnie może nie istnieć ,bo jej nie cierpię,ale piwko lubie sobie wypić(nie mam prawka).

• Autor: Bahati Data: 2014-01-10 15:16:18

To ja (bahus wybacz!) proponuję zaprzestać produkcji piwa bo nie lubię :) Wódki czystej też nie wypiję acz przydaje się przy kilku drinkach. Proszę natomiast zachować likiery i wina. :) No i koniecznie zostawić whisky. :)

• Autor: Basialis Data: 2014-01-11 16:31:43

To ja (bahus wybacz!) proponuję zaprzestać produkcji piwa bo nie lubię :)
    Wódki czystej też nie wypiję acz przydaje się przy kilku drinkach.
    Proszę natomiast zachować likiery i wina. :) No i koniecznie zostawić
    whisky. :)

Koniecznie !!!!!

• Autor: bahus Data: 2014-01-10 15:00:51

moim marzeniem ,żeby wódka przestała istnieć,ale pifffko ma
    pozostać.........a wszystkich pijakow kierujących autem wystrzelić w
    kosmos!!!!!!!!!!!

Trudno mi się z tym nie zgodzić...

• Autor: Laugasel1 Data: 2014-01-11 18:38:49

Moi znajomi z Białorusi twierdzą, że jeśli kogoś złapią pijanego za kierownicą to zabierają samochód bez względu na to czyją jest własnością,  a z prawo jazdami też na  bardzo długo się żegnają. i nie ma żadnych tłumaczeń.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-11 20:07:40

Niektórzy piszą, że nie można zabrać samochodu, bo żona, bo dzieci, a dlaczego mają cierpieć? W takim razie pijani za kierownicą nie powinni też żadnych kar płacić. Bo przecież ich dzieci na tym ucierpią.

• Autor: Laugasel1 Data: 2014-01-11 20:34:42

Ponoć osoba, której własnością popełnia się przestępstwo sama jest sobie winna. To tak jak powiesić na bramie naładowaną broń i w razie gdy ktoś kogoś nią zastrzeli  powiedzieć że należy ją jej oddać Skoro to jej własność  to niech ją pilnuje i ponosi za nią odpowiedzialność!!!!.

• Autor: misia2004 Data: 2014-01-11 20:41:32

Ale kurcze no nie do końca mogę się z tobą zgodzić. Nie można być odpowiedzialnym za pracownika który popełni jakieś przestępstwo twoim samochodem.

• Autor: Laugasel1 Data: 2014-01-11 20:45:35

Tak ale najbardziej cierpią te rodziny, których bliscy już nie wrócą do domu....... Pracodawca szybko wystawiłby takiemu pracownikowi fajny wilczy list z pewnością. I taka osoba szybko pracy by nie znalazła. Szkoda ,że nie ma  dowodów osobistych  z takimi ewentualnymi opiniami.

• Autor: misia2004 Data: 2014-01-11 21:00:43

I to tez nie jest rozwiązanie bo oczywiście że najbardziej ucierpi rodzina któtej bliscy nie wrócą do domu ale też ucierpiałaby ta druga rodzina której sprawca  nie znalazłby pracy i prawdopodobnie popadłby w jakis alkoholizm czy coś takiego.

Trzeba znależć coś po czym poprostu ludzie będą sie bali wsiadać za kółko po alkoholu Tylko co?

• Autor: SŁAWKA Data: 2014-01-11 23:55:47

Myślę, że problem pijaków jest dużo szerszy i trzeba piętnować tych za kółkiem oraz tych co to próbują pracować po paru głębszych np. lekarzy, nauczycieli, policjantów, polityków (słynna choroba filipińska taty-prezydenta), księży, muzyków na koncertach, prawników, kolejarzy. Przykłady można wymieniać o ho, ho. Natychmiastowa kara, badanie wątroby i dotkliwa reedukacja, potem ponowne badanie wątroby, jeżeli są zmiany to leczenie. Nie chce się poddać terapii, upublicznić "dziada", niech wszyscy wiedzą, że ma problem alkoholowy i korzystanie z jego usług jest ryzykowne.Bez wyjątków, tak jak do tej pory, że jeden jest pijany   a drugi ma pomroczność jasną, albo chorobę filipińską,albo coś tam.                                                              I niech wreszcie zgłaszanie na policję łamania prawa przez cwaniactwo przestanie być donosicielstwem     a normalną postawą obywatelską. Dzisiaj zgłosisz, że brutal leje żonę albo cię okradł, to ty będziesz             w środowisku niedostosowany społecznie, a bandzior zostanie ofiarą.

• Autor: misia2004 Data: 2014-01-11 20:38:17

Zawsze przy karze  będzie cierpieć rodzina. Nie zależnie od tego czy będzie to finansowa czy karna.

Wydaje mi się, że ogólnie jesteśmy za bardzo pobłażliwi dla ludzi rodziny i znajomych) siadających po alkoholu za kierownicę. 

Sama mam wujka który wypije piwo i wsiada za kierownicę. Wiem, że już chyba ze 2 razy zabrali mu prawo jazdy za jazdę po pijanenu. I dziwię się mu, że wsiada ale dopóki nie zaczęliśmy tematu tutaj to nawet do głowy nie przyszło mi aby zadzwonić na policję i zgłosić.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-12 07:44:18

W rodzinie mojej bardzo dobrej koleżanki jest nowo nabyty "członek". Jest to osoba, której parę lat temu zabrano prawko za spowodowanie poważnej kolizji po pijaku. Naturalnie wciąż wsiada za kierownicę. Nie tak dawno temu jadąc spowodował znowu kolizję. Co się okazało? Otóż panowie policjanci sprawdzili go w komputerze i okazało się, że tam wciąż figuruje jako kierowca, która prawo jazdy posiada. Myślę, że zdarza się, że dane nie są uzupełniane/korygowane. A ile jest takich przypadków?

Przejdź do pełnej wersji serwisu