Kupiłam dzisiaj na rynku mąkę orkiszową pełnoiarnistą,wygląda jak mąka pszenna drobno zmielona.Upiekłam chlebek na drożdzach,wyszedł bardzo dobry,mięciutki.Ale ja spodziewałam się czegoś innego,patrząc na zdjęcia chlebów orkiszowych myślałam że to będzie chlebek ciemniejszy i cięższy.Napiszcie mi jakie są mąki orkiszowe.Pozdrawiam.
Orkisz jest starą odmianą pszenicy, zapomnianą na długi czas, a teraz powracającą do łask ze względu na większą zawartość witamin i minerałów. Mąką orkiszową można zastępować mąkę pszenną. Przy czym trzeba pamiętać, że mąka orkiszowa ma trochę inne właściwości wypiekowe. Mąki orkiszowe, z których ja korzystam są wysokoglutenowe i z tego względu tylko część mąki pszennej zastępuję orkiszową.
Mąki orkiszowe, tak jak i pszenne, są jasne, chlebowe i razowe. Zastosowanie poszczególnych typów takie samo jak mąk pszennych.
Kupiłam dzisiaj na rynku mąkę orkiszową pełnoiarnistą,wygląda jak mąka pszenna drobno zmielona.Upiekłam chlebek na drożdzach,wyszedł bardzo dobry,mięciutki.Ale ja spodziewałam się czegoś innego,patrząc na zdjęcia chlebów orkiszowych myślałam że to będzie chlebek ciemniejszy i cięższy.Napiszcie mi jakie są mąki orkiszowe.Pozdrawiam.
Witam !
Nie wiem czy pomogę, ale znalazłam coś takiego :
http://e-maka.pl/9-maka-orkiszowa
Orkisz jest starą odmianą pszenicy, zapomnianą na długi czas, a teraz powracającą do łask ze względu na większą zawartość witamin i minerałów. Mąką orkiszową można zastępować mąkę pszenną. Przy czym trzeba pamiętać, że mąka orkiszowa ma trochę inne właściwości wypiekowe. Mąki orkiszowe, z których ja korzystam są wysokoglutenowe i z tego względu tylko część mąki pszennej zastępuję orkiszową.
Mąki orkiszowe, tak jak i pszenne, są jasne, chlebowe i razowe. Zastosowanie poszczególnych typów takie samo jak mąk pszennych.
Polecam Ci do wypróbowania mąkę amarantusową.