Witajcie muszę przejśc na diete bez glutenu i chciałabym was prosić o kilka rad na temat mąki a właściwie zasad zamiany. Czy można i jak można zamienic mąkę pszenną na inne. Na pewno są jakieś zasady??? Chcialabym nauczyć się przerabiania przepisów.
Druga sprawa jak mozna zrobić samemu mąkę czytałam że mąkę gryczaną można zrobić z kaszy mieląc ja w mlynku dop kawy ale w moim mlynku jest za grube mielenie i nie wychodzi. Słyszałam że można też zrobić z fasoli i innych produktów. Może jakieś podpowiedzi?? Czy jest jakis specjalny mlynek, w którym moglabym mielić na mąkę.
Jeśli ma sie możliwość kupienia maki gryczanej, jaglanej czy ryzowej to na pewno nie warto bawić sie w mielenie. Mnie niestety zostaje elektryczny młynek do kawy i mielenie małymi partiami ziaren. Wychodzi roznie nigdy jednak nie jest to tak miałka postac mąki jak z młyna.wiem natomiast że zmielona przeze mnie nie jest zanieczyszczona glutenem. W zastąpieniu mąk zbozowych mozna wykorzystac kaszę gryczaną, jaglaną, ryż, migdaly, kasztany jadalne, ciecierzycę, orzechy jeśli nie ma sie na nie alergii.slyszalam o mące fasolowej ale sama jej nie robiłam. Mielę także sezam czy pestki dyni i wykorzystuje. Pozatym mam zawsze mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną w domu. Wiadomo że żadna mąka bezglutenowa bez względu na to z czego by była nie zastąpi w stu procentach mąki glutenowej. Gotowanie czy pieczenie z mąkami bez glutenu jest zupełnie inne ale nie takie straszne.
Teoretycznie, robienie mąki jest prostą sprawą, ale trzeba mieć młynek żarnowy do tego przystosowany.
Dopisano 14-01-11 22:48:12:
Nie wiem czy znasz to forum, myślę, że warto tam zajrzeć: http://forum.celiakia.pl/A wracając jeszcze do młynka taki o jakim pisałam to wydatek za elektryczny od 1000zł a chyba coś koło 500.
Ja mam bardzo fajny młynek do mielenia zboża cena 900 zł - na początku miał być wykorzystany tylko do robienia paszy (mam niewielką hodowlę drobiu), jednak dowiedziałam się, że może być wykorzystany tez do robienia mąki tylko trzeba mniejsze sito kupić, no i kupiłam. Teraz praktycznie mąki już nie kupuję bo zawsze mam własną. Naprawdę super sprawa
Dokładnie, dobre przepisy to podstawa. W sieci mozna na szczęście znaleźć wiele stron z przepisami. Ja często zaglądam na blogi weganskie. Mozna tez próbować przerabiac przepisy sprawdzone. Problem pojawia sie jeśli trzeba prowadzić dwie oddzielne kuchnie bo rodzina jest glutenowa. Ja tak na początku robiłam. Po jakimś czasie Mąż przeszedł na bezglutenowe jedzenie ktore przygotowuje. Je jednak normalnie pieczywo a czasem kotlety panieruje mu w tradycyjnej bułce tartej. W sklepach mozna kupic gotowe mieszanki mąk do gotowania i do pieczenia. Są wprawdzie drogie ale na pewno ułatwiają życie. Ja jednak ich nie używam ze względu na dodatki takie jak np gumą guar. Radzę sobie innymi typami mąk bezglutenowych.
Co do samego przygotowania mąk to ja mam możliwość kupienia jedynie ryzowej i czasem to robię. Resztę jednak mielę sama w młynku elektrycznym ale zajmuje to trochę czasu. Jak sie ma juz gotową mąkę pod ręką jest na pewno łatwiej. Jak wychodzi pod względem cenowym tego nie wiem.
Dieta bezglutenowa nie jest taka straszna jak się wydaję. Powodzenia i dużo zdrowia życzę :)
Domia,dla mnie to szok.Nie dość,ze od dawna nie mogę kupić mąki gryczanej,to ostatnio płaciłam za nią ok 4 zł za 500 g.Wiem,że są w internetowej sprzedaży,ale to wychodzi jeszcze drożej.
Widzę właśnie ceny w necie mąki gryczanej - od 3,50 do 10zł za 500g. Z czego taka różnica?
Jak ja byłam zmuszona przejść na taką dietę z synalkiem, to jednak było taniej... Kupowałam mąkę na bazarku na wagę i nigdy się nie zawiodłam.
Przepisy modyfikowałam po swojemu i jakoś to szło. Sporo rzeczywiście sięgałam do przepisów wegetariańskich i wegańskich np. tu: http://puszka.pl/ Nawet teraz tam sięgam, choć już nie muszę :) Ostatnio np. po bezglutenowe ciasto gruszkowo-bananowe.
Witajcie muszę przejśc na diete bez glutenu i chciałabym was prosić o kilka rad na temat mąki a właściwie zasad zamiany. Czy można i jak można zamienic mąkę pszenną na inne. Na pewno są jakieś zasady??? Chcialabym nauczyć się przerabiania przepisów.
Druga sprawa jak mozna zrobić samemu mąkę czytałam że mąkę gryczaną można zrobić z kaszy mieląc ja w mlynku dop kawy ale w moim mlynku jest za grube mielenie i nie wychodzi. Słyszałam że można też zrobić z fasoli i innych produktów. Może jakieś podpowiedzi?? Czy jest jakis specjalny mlynek, w którym moglabym mielić na mąkę.
Dagusia, naprawdę chce Ci się bawić w mielenie skladników na mąkę?
Za worek 5kg mąki gryczanej kupowanej w młynie płacę 7,50. Nigdy nie pomyślałabym, zeby bawić się w mielenie.
Jeśli ma sie możliwość kupienia maki gryczanej, jaglanej czy ryzowej to na pewno nie warto bawić sie w mielenie. Mnie niestety zostaje elektryczny młynek do kawy i mielenie małymi partiami ziaren. Wychodzi roznie nigdy jednak nie jest to tak miałka postac mąki jak z młyna.wiem natomiast że zmielona przeze mnie nie jest zanieczyszczona glutenem. W zastąpieniu mąk zbozowych mozna wykorzystac kaszę gryczaną, jaglaną, ryż, migdaly, kasztany jadalne, ciecierzycę, orzechy jeśli nie ma sie na nie alergii.slyszalam o mące fasolowej ale sama jej nie robiłam. Mielę także sezam czy pestki dyni i wykorzystuje. Pozatym mam zawsze mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną w domu. Wiadomo że żadna mąka bezglutenowa bez względu na to z czego by była nie zastąpi w stu procentach mąki glutenowej. Gotowanie czy pieczenie z mąkami bez glutenu jest zupełnie inne ale nie takie straszne.
To wiem że jest inne dlatego moje pytanie, chyba na poczatek poszukam dobrych przepsisów a potem zobaczymy.
Co do robienia mąki czytalam że to taka prosta sprawa więc pomyślalam czemu nie. Ale skoro tak piszecie to chyba faktycznie pójdę i kupię.
Dziękuje
Teoretycznie, robienie mąki jest prostą sprawą, ale trzeba mieć młynek żarnowy do tego przystosowany.
Dopisano 14-01-11 22:48:12:
Nie wiem czy znasz to forum, myślę, że warto tam zajrzeć: http://forum.celiakia.pl/A wracając jeszcze do młynka taki o jakim pisałam to wydatek za elektryczny od 1000zł a chyba coś koło 500.
Ja mam bardzo fajny młynek do mielenia zboża cena 900 zł - na początku miał być wykorzystany tylko do robienia paszy (mam niewielką hodowlę drobiu), jednak dowiedziałam się, że może być wykorzystany tez do robienia mąki tylko trzeba mniejsze sito kupić, no i kupiłam. Teraz praktycznie mąki już nie kupuję bo zawsze mam własną. Naprawdę super sprawa
Dokładnie, dobre przepisy to podstawa. W sieci mozna na szczęście znaleźć wiele stron z przepisami. Ja często zaglądam na blogi weganskie. Mozna tez próbować przerabiac przepisy sprawdzone. Problem pojawia sie jeśli trzeba prowadzić dwie oddzielne kuchnie bo rodzina jest glutenowa. Ja tak na początku robiłam. Po jakimś czasie Mąż przeszedł na bezglutenowe jedzenie ktore przygotowuje. Je jednak normalnie pieczywo a czasem kotlety panieruje mu w tradycyjnej bułce tartej. W sklepach mozna kupic gotowe mieszanki mąk do gotowania i do pieczenia. Są wprawdzie drogie ale na pewno ułatwiają życie. Ja jednak ich nie używam ze względu na dodatki takie jak np gumą guar. Radzę sobie innymi typami mąk bezglutenowych.
Co do samego przygotowania mąk to ja mam możliwość kupienia jedynie ryzowej i czasem to robię. Resztę jednak mielę sama w młynku elektrycznym ale zajmuje to trochę czasu. Jak sie ma juz gotową mąkę pod ręką jest na pewno łatwiej. Jak wychodzi pod względem cenowym tego nie wiem.
Dieta bezglutenowa nie jest taka straszna jak się wydaję. Powodzenia i dużo zdrowia życzę :)
Domia,dla mnie to szok.Nie dość,ze od dawna nie mogę kupić mąki gryczanej,to ostatnio płaciłam za nią ok 4 zł za 500 g.Wiem,że są w internetowej sprzedaży,ale to wychodzi jeszcze drożej.
Widzę właśnie ceny w necie mąki gryczanej - od 3,50 do 10zł za 500g. Z czego taka różnica?
Jak ja byłam zmuszona przejść na taką dietę z synalkiem, to jednak było taniej... Kupowałam mąkę na bazarku na wagę i nigdy się nie zawiodłam.
Przepisy modyfikowałam po swojemu i jakoś to szło. Sporo rzeczywiście sięgałam do przepisów wegetariańskich i wegańskich np. tu: http://puszka.pl/ Nawet teraz tam sięgam, choć już nie muszę :) Ostatnio np. po bezglutenowe ciasto gruszkowo-bananowe.
Powodzenia :)
Dla mnie to tez zagadka.Pewnie zrobiono z niej towar super luksusowy,dla "wybrańców'.Zbyt dużo pośredników?Mniejsza popularnosc upraw?
Witaj,Domia.Przeszukałam internetowe sklepy,mało i drogo.Może podaj mi namiar na ten młyn?Proszę.Możę sprzedaliby wysyłkowo.
Z tego,co mi wiadomo,mąkę gryczaną produkuje się z kaszy pozbawionej "łuski".Jeśli jednak nie możesz jej kupić,miel raczej kaszę nie prażoną.