Forum

Kuchenne porady

automat do chleba

• Autor: Weron!ka Data: 2014-01-13 11:14:46

wiem że już taki wątek był na forum ale są on albo z 2004 albo z 2011 roku a technika idzie do przodu i wszystko się zmienia, na dzień dzisiejszy jaki byście poleciły automat do chleba?

• Autor: iwciaG Data: 2014-01-13 14:40:10

Polecam Lidlowski- przystępna cena i dobra jakość. Piekę chleb ( u mnie przepisy ), drożdżówki, chałki.

• Autor: Weron!ka Data: 2014-01-13 17:18:47

Zastanawiałam się właśnie nad tym z lidla. Orientuje się Pani kiedy mniej więcej jest w ofercie? a z przepisów napewno skorzystam :)

• Autor: iwciaG Data: 2014-01-13 17:49:57

Pojawia się co jakiś czas i niedawno nawet był!  Proszę podejść do najbliższego, bo czasem zostaje im towar, który często się pojawia. Warto czasem na Lidl.pl zaglądnąć, czy zapisać swojego tam maila to bieżącą ofertę będą przesyłać. Moja Teściowa już chyba trzeci rok używa, a ja kilka miesięcy później ten automat kupiłam i jestem bardzo zadowolona.

• Autor: Weron!ka Data: 2014-01-13 19:45:55

newsletter  akurat z lidla dostaję co poniedziałek, nawet na fb mam będę uważniej teraz śledzić albo faktycznie w sklepie się zapytam :)

• Autor: matani Data: 2014-01-14 08:54:26

Załoga sklepu najczęściej też nic nie wie. Ja tylko widzę, że co się pojawi to o 10 zeta droższy :) Ostatnio był po 199

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-14 10:12:50

A ja tak do końca to nie jestem z niego zadowolona. Po paru miesiącach używania motylki do mieszania zaczęły mi się "zapiekać". Do tego stopnia, że przy wyjmowaniu chleba dosłownie "rozdziera" go na pół (dół-góra). Nauczyłam się wyjmować je w momencie po zagnieceniu a zanim zacznie się końcowy wzrost ciasta. I w sumie mogło by być ale odpada programowanie i np. nastawianie na pieczenie nocne.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-15 10:16:58

A czy możesz mi powiedzieć ile dodajesz drożdży świeżych do mąki (też ile) piekąc chałkę w automacie. Próbowałam z paru przepisów, z suchymi drożdżami i mi nie wyszła.

• Autor: iwciaG Data: 2014-01-15 11:11:54

A czy możesz mi powiedzieć ile dodajesz drożdży świeżych do mąki (też
    ile) piekąc chałkę w automacie. Próbowałam z paru przepisów,
    z suchymi drożdżami i mi nie wyszła.

Robiłam z przepisu MAGDAITYLE używam jak w propozycji 25g św. drożdży, na te 2,5 szkl. mąki. Wychodzi zawodowo Mam jeszcze jeden przepis, równie udany, ale zmieniając komputer mąż nie wszystko skopiował, więc czekam na moje zapiski. Pozdrawiam.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-15 11:30:17

Dzięki. Tę chałkę też próbowałam - z drożdżami suszonymi. Nawet gawrony nie chciały jej zjeść! :/

Spróbuję ze świeżymi.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-17 13:01:00

Dziękuję bardzo! Do trzech razy sztuka... i wyszła! Przepis do modyfikacji, bo dla mnie mocno za słodka ale... WYSZŁA!

• Autor: iwciaG Data: 2014-01-17 18:20:12

• Autor: martok Data: 2014-01-14 15:30:03

Jakieś sześć lat temu kupiliśmy maszynę Moulinex. Nie pamiętam modelu, ale raczej nie z tych najdroższych. Dużych chlebów od początku nam nie dopiekała, a potem dość szybko całkiem się zepsuła. Może tylko mieliśmy pecha co do egzemplarza, ale gdybym miał teraz kupić drugi, to chyba jakiejś innej firmy.

• Autor: Weron!ka Data: 2014-01-14 18:27:59

za 2 tygodnie idę do pracy i zależy mi żeby mieć na rano świeży chleb do pracy, a córka do szkoły. Bo tak to zawsze w piekarniku piekę.

• Autor: martok Data: 2014-01-14 20:37:13

zależy mi żeby mieć na rano świeży chleb

Ten warunek spełniają chyba wszystkie automaty, bo mają włączniki czasowe. Jednak, jeżeli nigdy dotąd nie używałaś maszyny do chleba, to chciałbym Cię ostrzec, że chleb będzie wprawdzie świeżutki, ale nigdy nie będzie taki smaczny, jak "prawdziwy", na zakwasie z dobrej piekarni. W każdym razie nam (i wszystkim naszym znajomym) nigdy się nie udało zrobić w maszynie chleba, który przypominałby tradycyjny. Ale - co kto lubi. Pozdrawiam - M

• Autor: Weron!ka Data: 2014-01-14 20:44:37

chyba na początek poszukam po znajomych co mają automaty żeby dali mi spróbować chleb jeśli nie będzie smakować pozostanę przy pieczeniu w piekarniku

• Autor: martok Data: 2014-01-14 20:58:50

Bardzo dobry pomysł. Nam w tej maszynie doskonale wychodziły różne czysto pszeniczne ciasta, szczególnie słodkie i półsłodkie, np. chałki. Z chlebem było trochę gorzej.

• Autor: Weron!ka Data: 2014-01-14 21:28:52

dziękuję za informację, jak wypróbuję chleb dam znać co postanowiłam

Pozdrawiam :)

• Autor: iwciaG Data: 2014-01-15 11:19:50

Robię chlebek na zakwasie z minimalną ilością drożdży św. i smakuje super, ale trochę do tego dochodziłam. Lubię też piec chleb późnym wieczorkiem i przed spaniem chowam gorący, na kratce od mikrofali do szafki i rano jest chrupiący i świeżutki!!! Rano wyjmowany z automatu może być nieco wilgotny, a to już nie to. Jednak taki chleb na długo pozostaje smaczny, nie jak kupny jeden dzionek. Pozdrawiam.

• Autor: olusia23 Data: 2014-01-15 11:34:34

Ja mam automat do wypieku chleba z Philips, wygrany w jednym z konkursów na WŻ. Bardzo sobie go chwalę i często używam. Świetnie się sprawdza nie tylko do wypieku chleba, ale także do wyrabiania ciasta np. drożdżowego, makaronu czy robienia domowego dżemu. Piekę w nim chlebek pełnoziarnisty i taki mleczny, idealny do słodkich dodatków - przepisy znajdziesz w mojej książce. Miałam przyjemność testowania także gotowych mieszanek naturalnych bez składników E, konserwantów i polepszaczy, od jednego Pana, który zajmuje się właśnie ich produkcją od podstaw - te chlebki świetnie wyszły z automatu. Polecam Ci ten model Philips bo świetnie piecze, a mieszadła są na tyle małe, że nie dziurawią chleba i same wyskakują z niego po upieczeniu.

A tak wygląda:

• Autor: martok Data: 2014-01-15 11:50:32

Zainteresowałaś mnie tym Philipsem. Mam takie pytanie - czy ten model przypomina dźwiękiem o konieczności wrzucenia dodatków (np. słonecznika, prażonej cebulki itp), czy tylko zaświeca się światełko? Ta sprawa jest dla mnie ważna, bo jestem straszny zapominalski i samo światełko to dla mnie byłoby za mało.

PS. Jaką swoją książkę masz na myśli?

• Autor: olusia23 Data: 2014-01-15 12:05:47

Tak, automat przypomina o konieczności wrzucenia dodatków kilkukrotnie - głośnym sygnałem dźwiękowym.

Miałam na myśli moją książkę z przepisami tu, na WŻ ;)

http://wielkiezarcie.com/recipe102878.html a tu chlebek mleczny

I ten pełnoziarnisty: http://wielkiezarcie.com/recipe102888.html

• Autor: Weron!ka Data: 2014-01-15 16:24:52

piękne chlebki aż by się chciało zjeść, w piątek będę w mieście to się przejdę po sklepach z agd i zobaczę czy mają taki model. Jeszcze jedno pytanie gdzieś czytałam że chleb piecze się  3 godziny to prawda?

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-15 16:42:49

Jestem pierwsza, więc odpowiem. Trzy godziny to cały proces, z zagniataniem i wyrastaniem. Piecze się niecałą godzinę.

• Autor: olusia23 Data: 2014-01-15 18:00:47

To zależy jaki program wybierzesz, jaką wagę chleba i kolor skórki. Od tego zależy czas pieczenia, ale to także czas wyrabiania i wyrastania chleba - sam chlebek piecze się od 45-65 minut. Ten wypiekacz ma 12 programów: chleb zwykły biały  i biały szybki, chleb pszenny razowy i szybki pszenny razowy, bagietki, słodki chleb, super szybki chleb, chleb bezglutenowy, ciasto na pizzę, ciasto na makaron, dżem oraz tylko pieczenie.

• Autor: SwojskaPiwniczka_pl Data: 2014-01-21 17:28:57

Podstawowa kwestia to sam budżet jaki posiadasz na zakup automatu do chleba. teraz w sklepach internetowych jest szereg promocji i wyprzedaży.

• Autor: żyrafy wchodzą do szafy Data: 2014-02-01 15:06:00

Masz rację...technika idzie do przodu:) producenci wypiekaczy oferują juz nie tylko pieczenie tradycyjnego chleba. Moje dziecko jest bezglutenowcem i zalezało mi na tym aby nie kupowac pakowanych półproduktów bez glutenu.

na jednym z forów polecano mi moulinex Uno z funkcją pieczenia bezglutenowego-rewelacja:) w takim wypiekaczu mozesz tez zrobic cisto na pizze/makaron albo....dżem;p o możliwosci dzisiajszych wypiekaczy możesz troche poczytac tu http://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-czy-warto-kupic-wypiekacz-do-chleba-.bhtml może ułatwi to wybór:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu